1. Hekimleri mesleklerinin her aşamasında zorunlu hizmete göndermek: 30 yıldır olduğu gibi bu yıl da tartışmasız “hekimlerle ilgili top 10 listesinin” bir numarasında yerini almayı sürdürecektir.
2. Hekimlere karşı sözlü ve fiziksel saldırı yapmak:Bir kamu görevi yürüten hekimlere karşı toplumun hemen her kesimince değişik derecelerde sözlü sataşmalarda bulunulması, hasta yakınlarının fiziksel şiddet uygulaması ve bu durum karşısında gerek yetkililerin gerekse medyanın yeterli duyarlılığı göstermemeleri, son yıllarda edindiği yüksek ivmenin de etkisiyle bu listedeki hızlı yükselişini 2011 yılında da sürdürecek gibi görünmektedir.
3. Hekimleri çok kazanan ve vatandaşa parasız sağlık hizmeti vermeyen meslek grubu olarak göstermek:Hekimlerin büyük bölümünün emeklerinin karşılığını alamadığını göz ardı ederek hekimlerin çok para kazandığını söylemek, hekimleri vatandaşa para almadan hizmet vermeyen meslek grubu olarak nitelendirmek ve oluşan sağlık sorunlarının en önemli nedenlerinden biri olarak hekim-para ilişkisini vurgulamak, 2011 yılında da top 10 listesinin ön sıralarını işgal edecek gibi görünmektedir.
4. Hizmet kaynaklı uygulama hatalarında (malpraktis) hekimi tek sorumlu olarak göstermek:Hizmet kaynaklı uygulama hatalarında gelişmiş Batı ülkelerinde olduğu gibi “sisteme odaklı yaklaşım kültürü” yerine “hekime odaklı suçlama kültürü” bu yıl da top 10 listesinde üst sıraları zorlayacaktır.
5. Ucuza hekim emeği elde etmek:Kamu ve özel sektördeki hastanelerde standart kadro uygulamaları, muayenehanelerin kapatılmaya zorlanması ya da yenilerinin açılmasının önüne engeller konulması ile hekimlerin emeklerinin ucuzlatılması 2011 yılında top 10 listesinde önemli bir yükseliş gösterecekmiş gibi görünmektedir.
6. Hekimlere serbest mesleki yaşamlarını daha zorlaştıracak yeni uygulamalar getirmek:Hekimlerin özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yerine, onların yasayla garanti altına alınmış olan serbest mesleki yaşamlarını daha da zorlaştırmak üzere özellikle mekân boyut ve özelliklerine yönelik yeni uygulamaların yargı kararlarına karşın yürürlüğe konması ve mesleki sigorta primlerinin giderek yükseltilmesi, 2011 yılı listesinde ilk sıralarda yer alacak gibi görünmektedir.
7. Hekimlerin haklarını elde etmek için yaptığı yasal hak arama eylemlerini göz ardı etmek:Binlerce hekimin ve tıp fakültesi öğrencisinin haykırışının yer aldığı son derece önemli sağlıkta hak arama eylemlerini dayanağı zayıf çeşitli söylemlerle görmezden gelmek, basının önemli bir bölümünün sağlıkçıların hak arama eylemlerine kayıtsız kalması ve ilgili meslek kuruluşlarının yetkili makamlarca dikkate alınmaması bu yıl da top 10 listesinde yerini alacaktır.
8. Tıp fakültelerinde özgün akademik yükseltme ve atamalar yapmak:Tıp fakültesinde akademik kadroya atanması düşünülen kişiye özgün ilginç ölçütlerin yer aldığı tıp fakültesi öğretim üyesi kadro ilanları vermek, tıp fakültesinde tek bir ders bile anlatmadan profesör olmak ve sonrasında ivedilikle eski kurumunda görevlendirilip yine tıp fakültesinde bir gün bile görev yapmadan profesör ünvanını kullanmak özellikle son yıllarda kazandığı ivmenin etkisiyle top 10 listesinin zirvesini bu yıl oldukça zorlayacak gibi görünmektedir.
9. Tıp fakültelerinde eğitim-öğretim ve araştırmaya ayrılan zamanın azalması:2011 yılında listeye giren performans kavramıyla birlikte tıp fakültesi öğretim üyelerinin maddi açıdan mağdur olmamak için eğitim-öğretim ve araştırmayı bir kenara iterek daha çok sağlık hizmeti üretmesinin sağlanması listeye girdiği ilk yıldan itibaren üst sıraları zorlamaya başlayacaktır.
10. Hekimlerin de bir insan olduğunu görmezden gelmek:Bu madde yıllardır listede yer almakta olup, 2011 yılında da yerini alacaktır. Hekimler “Yorulmaz mı?”, “Duygulanmaz mı?”, “Hata yapmaz mı?”, “Sosyal yaşamı olmaz mı?”, “Ailesine zaman ayırması gerekmez mi?”, “Saygı görmek istemez mi?”, “Hekimler insan olarak sevilmez mi?” gibi soruların gündeme getirilmesi söz konusu olamayacaktır.