İlki 1966 yılında düzenlenen ve geleneksel olarak iki yılda bir düzenlenen Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji kongrelerinin yirmi ikincisi, 31 Ekim-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Antalya’da Belek Kongre Merkezi’nde yaklaşık 2 bin 600 kayıtlı katılımcıyla gerçekleştirildi. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD)’nin en büyük bilimsel etkinliği olan bu kongrenin düzenleme kurulunu Prof. Dr. Talat Göğüş (onursal kongre başkanı), Prof. Dr. Sinan Seber (kongre başkanı), Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral (kongre genel koordinatörü), Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu (kongre genel sekreteri), Prof. Dr. Bülent Erdemli (üye), Prof. Dr. Nusret Köse (üye) ve Prof. Dr. Mehmet Subaşı (üye) oluşturdular. Davetli konuşmacı olarak ABD, Avrupa ve Avustralya’dan katılan 19 ve Türkçe konuşulan ülkelerden (Orta Asya, KKTC ve Batı Trakya) katılan 39 bilim insanıyla kongre uluslararası bir anlam da kazandı. Kendisi bir ortopedist olan Kırgızistan Sağlık Bakanının da kongreye katılımı oldukça ilgi çekiciydi. 2012 yılından itibaren her yıl “Türkçe Konuşulan Ülkeler Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi” düzenlenmesi kararının alınması da önemli bir gelişmeydi.
2010 yılında yapılan dernek tüzük değişikliği sonrası TOTBİD genel kurulu kongrenin ilk günü 490 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi ve 2011-2013 döneminde görev yapacak olan 9 kişilik TOTBİD yönetim kurulu belirlendi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Başkanı Prof. Dr. Önder Aydıngöz 2011-2013 dönemi TOTBİD Yönetim Kurulu başkanı olarak görevi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral’dan devraldı. Bu kongrede, adları oturum salonlarına verilen kaybettiğimiz hocalarımızın yakınlarının, onur konuğu olan hocalarımızın, Türkçe konuşulan ülkelerden gelen konuklarımızın ve politikaya atılan ortopedist meslektaşlarımızın da katılımıyla oldukça renkli bir açılış töreni gerçekleştirildi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından sunulan “Şehircilik Anlayışı ve Engelliler” ve Türk Tarih Kurumu eski başkanı, tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu tarafından sunulan “Türk Dili Tarihi, Tarih Gelecektir, Bilimde Türkçemiz” başlıklı konferanslar ile “Ortopedi Malzeme İhalelerinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, “Tıbbi Uygulama Hataları, Bilirkişilik ve Sigorta”, “Hekime ve Sağlık Çalışanlarına Karşı Artan Şiddet, Nedenleri ve Çözüm Önerileri” başlıklı paneller tıbbi olmayan konularda düzenlenen, güncel sorunların işlendiği ve ilgi çeken oturumlardı.
Yirmi eğitim kursu, 16 tartışmalı oturum, 15 konferans, 16 panel, 1 mini panel, 31 sözlü bildiri oturumu (390 sözlü bildiri), 1 Türkçe konuşulan ülkeler konuklar sözlü bildiri oturumu ve 11 alt dalda özel dal günü içeren bilimsel programın toplam süresi 160 saatti. Bunun yanında öğle yemeği arasında 1 uydu sempozyum, 3 “workshop” ve 6 sosyal-kültürel etkinlik, akşam yemeği sonrasında ise olgu tartışması biçiminde 3 bilimsel oturum gerçekleştirildi. Bilimsel programda 140 poster ve 336 e-poster de yer aldı. On iki alt dalda en iyi sözlü bildiri ve poster sunumu ödülleri yanında Türk dilini en iyi kullanan poster ödülü de kapanış töreninde sahiplerini buldu.
22. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi’nin düzenlenmesine emekleriyle, düşünceleriyle, manevi ve maddi destekleriyle, küçük ya da büyük ayrımı yapmaksızın katkı veren herkese sonsuz teşekkürler ederiz. 23. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Ankara GATA Ortopedi ve Travmatoloji AD başkanı Prof. Dr. Mustafa Başbozkurt başkanlığında Ekim 2013 tarihinde düzenlenecektir.
Kongre resmi ağ adresi: www.totbidkongre2011.org