21.yüzyıl sağlık stratejisi içerisinde yaşlı sağlığı ve yaşam kalitesi en önemli hedeflerden biridir. Bu hedefler doğrultusunda planlananları, yapılanların paylaşıldığı ya da yaşlının biyopsikososyal sorunlarına çözümlerin üretildiği ulusal, uluslararası birçok bilimsel etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklerden biri de 15-16 Ocak 2010 arihleri arasında 2. Geriatri Hemşireliği Eğitim Günleri olarak güzel İzmir’in Narlıdere Dinlenme ve Bakımevinde yapıldı. Bu etkinliğe davetli çağrılı konuşmacı olarak katıldım. SGK Narlıdere Huzurevi mimarisi ve sunduğu kaliteli hizmetle, Türkiye’nin gurur duyduğu ve örneklerinin çoğalmasını arzu ettiğimiz, bir huzurevidir. Bu Etkinlik; SKG Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi Müdürlüğü,Türk Hemşireler Derneği Ege Geriatri Derneği Alzheimer Derneği İzmir şubesi desteği ile Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi Hemşirelik Hizmetleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu tarafından düzenlenmiştir.
Yaşlının sağlığının korunması, hastalığında tedavisi, bakım ve rehabilitasyonu; multidisipliner bir çalışma içersi’nde ağırlıklı hemşirelik hizmetlerini içermektedir. Dolayısıyla sağlık bakım profesyonellerinin yaşamın 3. ve 4. döneminde olan insanımızı daha iyi anlamaları, onlara kaliteli bir hizmet sunmaları için; geriatrik tedavi ve bakımla ile ilgili tıbbi-teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri ya da bilgi ve becerilerini geliştirip güncellemeleri gerekmektedir.
Bu etkinliğe geriatri alanında uzmanlaşmış akademisyen hemşireler, hekimler, İzmir ve İstanbul huzurevleri sorumlu hemşireleri, dernek başkanları konuşmacı olarak katılmışlardır.
İki gün boyunca birçok oturumlar gerçekleştirildi :
Yaşlanan Dünya ve Yaşlanan Türkiye Panelinde; Dünyada ve Türkiye’de geriatri hemşireliği üzerinde duruldu, geriatri hemşireliği ile ilgili sertişka programı çalışmalarının son aşamasına gelindiği ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunda Geriatri Hemşireliğinde yüksek lisans programının açıldığı duyurusu yapıldı Küreselleşme ile birlikte Sosyal Güvenlik Yasası ve aile Hekimliği çalışmalarının yaşlı sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkileri tartışıldı.
Yaşlanmak mı, Yaş almak mı? Panelinde; Yaşlanmanın biyopsikososyal boyutu üzerinde duruldu. Günümüzde yaşlılığın, insan ömrünün 3. ve 4. dönemi olarak ele alındığı ve kaliteli bir yaşamın önemsendiği üzerinde duruldu .Yaşama yıllar katmak değil, yıllara yaşam katmanın hedeflenmesi gerektiği tartışıldı.
Yaşlı Sağlığında Koruyucu Yaklaşım Panelinde; Türkiye’de var olan yaşlı bakım sistemleri ve politikaları tartışıldı, işlemeyen sistem ve yanlış politikaların altı çizildi. Ülkemizin en önemli sorunu olan ve yaşlının yaşam kalitesini de etkileyen çoklu ilaç kullanımı üzerinde kanıta dayalı bir sunum yapıldı. Tedavi uygulamalarının sorumlusu olan hemşirelerin bilinçli ilaç kullanımı ve ilacın biyoyararlılığı ve yan etkileri konusunda daha dikkatli olmaları, ayrıca bilgi ve becerilerini güncellemeleri gerektiği üzerinde duruldu.
Çağımızın Hastalığı Demans ve Demansın Bir Çeşidi Olan Alzheimer Panelinde; biyopsikososyal bakım sorunları ve uygulamalar tartışıldı. Kliniklerde ve huzurevlerinde kalan yaşlılarda olası demans belirtilerinin erken tanımlanmasında hemşireye önemli görevler düştüğü,ayrıca bakıcı ve aile tükenmişliği konusunda destek programlarının yapılması gerektiği üzerinde duruldu.
Yaşlı bakımına yönelik diğer paneller; İmmobil-Mobil Yaşlı Birey, Yaşlı Bakımında Etik Sorunlar ve Terminal Dönem Bakımı ile ilgiliydi. Hemen bu noktada; Ülkemizdeki yaşlı sağlığı ile ilgili mevcut geriatri kliniği, rehabilitasyon ve bakımevi sayısının huzurevi sayısından çok çok az olduğunu, ayrıca yurt dışı örnekleri olarak gördüğümüz terminal dönem (HOSPICE) bakımevlerinin olmadığını sizlere hatırlatmak isterim.
SGK Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi yaşlı yaşam alanları ziyaretini takiben, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi, SHÇEK İzmir Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Huzurevi hemşirelik hizmetlerini anlatılarak huzurevi bakım proşli çizildi.
2.Geriatri Hemşireliği Eğitim Günleri değerlendirmesinin sonunda; yaşlıların yaşam kalitesini güvence altına alan bu değerli etkinliğin; Geriatri Dernekleri, SHÇEK ve Üniversite iş birliği ile Türkiye’nin bölge huzurevleri ev sahipliğinde sürdürülmesi önerildi.