5. Balkan Tıp Tarihi ve Etiği Kongresi bu yıl Türkiye’de yapılacak. 11-15 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan Kongre’de Balkan Tıp Tarihi ve Etiği alanlarında önemli konular işlenecek. Merkezi Bulgaristan’da bulunan Balkan Tıp Tarihi ve Felsefesi Derneğinin merkezi İstanbul’da bulunan Türk Tıp Tarihi Kurumu ve Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği ile birlikte düzenleyeceği bu kongre, bu alanlarda önemli köşe taşlarına sahiptir. Bu kongreler daha önce Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi Balkan ülkelerinde düzenlendi.
Türkiye’de bugün tıp tarihi ve etik alanlarında iki önemli dernek bulunuyor. Bunlardan biri Türk Tıp Tarihi Kurumu olup, 1938 yılında kuruldu ve o zamandan bugüne tüm dünyada adını duyurdu ve bugün de duyurmakta. Türk Tıp Tarihi Kurumu 1938’den beri çeşitli bilimsel faaliyetlerde bulundu ve 1990’lı yıllardan itibaren de iki yılda bir değerli kongreler hazırladı. Kurum, uluslararası düzeydeki ilk kongresini 38. Uluslararası Tıp Tarihi Kongresi adı altında Uluslararası Tıp Tarihi Derneği ile beraber yaptı. 2002 yılında yapılan ve Prof. Dr. Nil Sarı’nın başkanlığını yaptığı bu kongre, o zamana kadar gelmiş geçmiş bu alandaki tıp tarihi kongrelerinin en büyüğü idi. Bu arada yine yıllardır yayınlanan ve kurumun yayın organı olan Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları da yine kurumun bilimsel yıllığı olarak İngilizce ve Türkçe çıkmaktadır. Kurum Bülteni ise yılda iki kez yayınlanır ve kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verir. Ayrıca, kurum bugüne kadar pek çok bilimsel kitap da yayınladı. Kurum Türkiye’deki tek tıp tarihi derneğidir ve dünyaca tanınmış bilimsel bir kuruluştur. Kurum bu yıl da, Balkan Tıp Tarihi ve Etiği Kongrelerinin beşincisine ev sahipliği yapmaktadır.
Yine Balkan Kongresi’ne ev sahipliği yapan diğer bir derneğimiz de, 2004’te kurulan Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneğidir. Bu dernek şimdiye kadar 6 uluslararası ve ulusal kongre ve sempozyum düzenlemiş olup, bu yıl 28-30 Eylül 2011 tarihleri arasında Mannheim’da Avrupa Biyoetik Enstitüsü ile beraber 3. Uluslararası Kongresi’ni yapacaktır. Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği şimdiye kadar bültenler ve editörlüklerini Namal, Doğan ve Mahmutoğlu hocaların yaptığı Türk Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Araştırmaları Yıllığı yayınladı. Bu yıllık Türkçe, İngilizce ve Almanca yayınlanmakta olup, dünya çapında bir dergi konumundadır.
Merkezi Bulgaristan’da bulunan Balkan Tıp Tarihi ve Felsefesi Derneği ise 10 yılı aşkın bir süredir Balkan ülkelerinin bu alandaki sorunlarını incelemeye çalışmakta olup, daha önceki kongrelerini çeşitli ülkelerde düzenledi. Balkan Tıp Tarihi ve Etiği Kongresi’nin konuları şunlardır: Balkan Ülkelerinde Tıp Eğitiminin Tarihi, Balkan Ülkelerinde Tıp Etiği Tarihi, Balkan Ülkelerinde Sağlık Kurumları, Balkan Ülkelerinde Tıp Folkloru, Balkan Ülkeleri Arasındaki Tıbbi İlişkiler, Balkan Ülkelerinde Sağlık Çalışanları, İlim ve Tıp Felsefesi, Sağlık Bakımında Felsefe ve Etik, Eski Tıp Felsefesi, Felsefe, Psikiyatri ve Psikoloji, Halk Sağlığı ve Sağlık Bakımı İdaresi.
Bu kongredeki amaç; hem komşu ülkelerden araştırmacılara bilgi alışverişi için fırsat yaratarak konulara bakış açısından olası benzerlik ve farklılıkları araştırmak için biraraya getirmek hem de katılımcılar arasında iş birliğini sağlamaktır.
Türkiye’de ilk kez Balkan Tıp Tarihi ve Etiği alanında yapılacak bu Kongre’ye 200’e yakın bildiri verilmiş olup, çok değerli bilimsel sonuçların alınacağına inancımız tamdır.