Güz mevsimi yaşlılığa benzer, hüzünlü, bir o kadar anlamlıdır. Güz ayı aynı zamanda emeklilerin tatil ayıdır. Bu aylarda tatil yerleri daha tenha, daha huzurlu ve en önemlisi daha da ucuzdur. Geriatri Kongresi de yaşa ve yere uygun olarak Türkiye’nin en güzel şehri Fethiye-Ölüdeniz’de 29 Ekim-01 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Kongreler bilimin direkleridir, ayrıca büyük emek ve özveri işidir. Türk Geriatri Vakfına ve Geriatri Gerontoloji Derneğine yaşlı sağlığına gönül vermiş biri olarak çok teşekkür ederim. Bu yıl kongreye katılım daha azdı. Kulağıma gelen fısıltılara göre nedeni; geriatri ile uğraşan vakıf ve derneklerin çekişmesi imiş(!). Bilimsel etkinliklerin amacı; bilgiyi, bilimi ve teknolojiyi paylaşarak insana ve yaşlıya daha iyi bir dünya sunmaktır. Bilimde ve bilimsel etkinlikte paternalist tutum yoktur, birliktelik ve saygı vardır. Profesyonellikle olgun olmayan davranışlar ve ön yargılı tutumlar bağdaşamaz. Galiba bize öğretilenleri çabuk unutuyoruz.
Yaşlılıkla ilgili bilimsel ve sosyal gelişmelerin paylaşıldığı bu Kongre’de; yaşlılığın tanımı, Türkiye’de yaşlı profili, geriatrik değerlendirme, geriatrik transkültürel yaklaşım, yaşam kalitesi, yaşlılıkta en fazla görülen deliryum, demans, diyabet, osteoporoz, osteoartirit diyabetik retinopati, kroner kalp yetersizliği, üriner inkontinans, yaşlı bakımı, fizyoterapi ve rehabilitasyon, spor ve rekreasyon konuları tartışılmış, tanılama, tedavi, bakım ve rehabilitasyondaki gelişmeler paylaşılmıştır. Bana göre bildiriler kongrelerin en değerli oturumlarıdır. Çünkü ülkenizde alanında yapılan en son çalışmaları ve bilimsel sonuçlarını bu sunumlarda paylaşırsınız. Konferanslar, paneller ve kurslar genelde bilgilerin tekrarı şeklinde ve çoğunlukla da yurt dışı alıntılarla oluyor.
Kongre’de takip ettiğimiz bildirilerle Türkiye yaşlı popülasyonunda: Urge inkontinanslı Alzheimer hastalarında trospiyum kullanımının hastalarda iyilik halini arttırdığını; okronozisi (otozomal resesif geçişli, artropatileri) olan yaşlılarda depresyonun mutlaka akılda tutulması gerektiğini; düzenli egzersiz yapan yaşlı erkeklerde osteoporozun daha az görüldüğü ve geriatrik hastanın geliş şikâyeti ne olursa olsun osteoporoz düşünülerek kemik mineral yoğunluğğu (KMY) ölçümünün yapılması gerektiğini; geriatri polikliniğine başvuran hastalardaki başvuru şikâyetlerinin yanı sıra en fazla hipertansiyon, osteoporoz ve iskemik kalp hastalığının görüldüğünü; geriatrik yaş grubunda yaşlılığın yanı sıra eritrosit sedimentasyon hızını en fazla yükseltenlerin üriner enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, benign prostat hiperplazisi ve maligniteler olabildiğini; yaşlılarda pnömokok ve influenza aşılanma prevalansının yüzde 0 ve yüzde 26.8 olduğunu, çocuklar gibi yaşlıların da aşılanma kampanyalarının yaygınlaştırılması gerektiğini; yaşlı Tip 2 diyabetinde kronik ishal nedeni (dışkıda sindirim ürünü yok ve lökosit mevcut değil, fakat ortostatik hipotansiyon varsa) otonom nöropatiye bağlanabileceğini; kronik mukozal kanama öyküsü olan yaşlılarda Osler Weber Rendu sendromunu atlamamak gerektiğini; akut koreatoz ile başvuran olgularda nonketotik hiperglisemik durumun da akla getirilmesi ve kan şekerine mutlak bakılması gerektiğini; huzurevi, bakımevi sakini kadınların geriatrik sendromların ve GYA’da bağımlılığın daha fazla olduğunu; hem yaş hem de malnütrisyonun yaşlılarda kas ve kemik kütlelerini olumsuz yönde etkilediğini; egzersiz ve beslenme desteği ile yaşlıların bazal metabolizma hızının arttırılmasının hastalıklara duyarlılığı, işlevsel kötüleşmeyi ve geriatrik sendromu azalttığını; bakımevindeki yaşlı erkeklerin çoğunluğunda sarkopeni (kas kütlesi, gücü ve dayanıklılığında azalma) olduğunu ve sedanter yaşam ve malnütrisyonun önlenmesi gerektiğini; huzurevi sakinleri çalışmasında yaşlıların çoğunda en az bir psikiyatrik bozukluk olduğunu ve yarıya yakınında demans, üçte birinde depresyon görüldüğünü; yaş ve bilişsel yetersizlik arttıkça kronik ağrısı olan bireylerin bağımlılığının arttığını ve yaşam kalitesinin düştüğünü; yaş ilerledikçe, kronik hastalık sayısı arttıkça ilaç kullanımının artmış olduğunu; Alzheimer olan yaşlılara bakan kadın bakıcıların stres yükünün erkeklere göre daha fazla olduğunu öğrenme fırsatı bulduk. Araştırmacıların ve Kongre düzenleyicilerinin eline ve yüreğine sağlık.
Kongre başkanları tarafından yapılan değerlendirme toplantısında; katılımcılar tarafından gelecek kongrelerin multidisipliner katılımla ve halka açık olarak yapılması önerilmiştir. Çok kültürlü, çok disiplinli ve hoşgörülü nice geriatri kongrelerine diyorum