Yaşam alanımızda aş, iş ve yol tarzı uğraş alanımız geniş yer tutmaktadır. Ancak bunlara ait düzenlemelerde her insanın farklı yaklaşım tarzı bulunmaktadır. Bu alanların uygulamasında karşılaşılan sorun ağının çözümünde eşitlik ve adalet üzerinde çok sık durulmakta olduğundan bu konuda bir zihinsel değerlendirme yapma amacıyla bu inceleme yapılmıştır.
1.AŞ ALANIN ADALETLİ DÜZENLENMESİ
Maslow un ihtiyaçlar teoremine göre insanların temel gereksinimi aş, yani yiyecektir. Bu alanda tarım ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygınlığı konusunda süreç geliştirmekteyiz. Ancak iklim değişikliğine yol açan sera gazları tarım ürünlerini ve insan yaşam alanlarını azaltmıştır. Bu kıtlık bazı ülkelerin ana sorunu olup eşitsizlik sorunsalı belirgindir. Ürünün fazla olması içinde genetiği değiştirilmiş ürünlere dahi sıkça müracaat edilmektedir. Küreselleşmiş dünyamızda bu sorunu çözme yönünde hem ülkelerin hem de Birleşmiş Milletlerin çabaları artmıştır. Bunun yanı sıra ürün kıtlığı olan eşitsiz durumlar için paylaşım kültürünün de geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
2.İŞ ALANININ ADALETLİ DÜZENLENMESİ: Digitalizasyon çağında bilgi üretimi aşırı artmış. Yapay Sinir Ağları geliştirilmiş. İş yaşam alanımızın değişmez parçası olmuştur. Bu alandaki belirgin eşitsiz durumlar toplumların iş sahasını değiştirmiş. İş alanında yüksek bilgi gereksinimini artırmıştır. Bu alanda uzmanlaşmanın güçlüğü de dikkate alındığında sorun ağımız belirginleşmektedir. Tabi ki çocuk işçiliği insanı mutsuz kılmakta. Kadın ile erkek iş arama ve bulma koşulları da cinsiyet ayrımcılığının kökenini derinleştirmektedir. İş Kur tarzı uygulamalar arge çalışmaları ile zenginlik kazanmaktadır. Dolayısıyla iş bulmanın kolaylaştırılmasına ve cezbettirilmesine ait ulaşılabilir yolları bulmak ve ihtiyaç sahiplerine sunmak gerekir.
3.YOL ALANININ ADALETLİ DÜZENLENMESİ: İnsan sosyal bir varlık olarak günlük yaşam alanında rutinde yapması gereken sahiplik durumu eşitlik alanında önemli kısıtlıklar içermektedir. Mülkiyet hakkı hukuk devletinin esaslarındandır. Ayrıca estetik uygulamalara da ihtiyaç vardır. Kültürel, sanatsal alanın geliştirilmesi ve günlük uygulamalarının izlenmesi gerekir. Bu alanda gözlenen yolsuzluk durumları toplumun gelişmesini engeller niteliktedir.
SONUÇ: İnsanın temel yaşam alanında aş, iş ve yol durumuyla ilgili eşitlikli düzenlemelerle ve uygulamalarla adaletli sistemin ülkenin toprak, bayrak, devlet ve milletin vazgeçilmezi olduğunu bilmekte ve hissetmekteyiz.