Değerli meslektaşlarım,
Bilindiği gibi önümüzde Nisan TUS sınavı var. Bu konuyla ilgili, bilinmeyen ve merak edilen bir çok konuyla ilgili mail alıyoruz. Dr. İbrahim Ersoy kardeşimiz konuyla ilgili olarak bir yazı hazırlamamı isteyince, işe koyuldum.
Yazımı hazırlamadan önce, soruları ÖSYM yetkililerine ileterek öncelikle onların görüşlerini aldım. Büyük bir şeffaflıkla soruların yanıtlanmasında yardımlarını gördüğüm ÖSYM yetkilileri ve özel kalem müdürü sayın Işıl Cingi‘ye teşekkür ederim. Edindiğim veriler ışığında meslektaşlarımızın sorularını sırasıyla yanıtlamaya çalışacağım.
Soruların pek çoğu birbiriyle benzerlikler gösteriyor. Genelde en sık iletilen soruları şöyle sıralayabiliriz.
Soruları kimler hazırlıyor? Soruları hazırlayacak hocalar nasıl belirleniyor?
ÖSYM yanıtı : 1987 yılından itibaren yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı için Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, GATA, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Osman Gazi Üniversitesi tıp fakülteleri öğretim üyeleri soru hazırlamıştır. Ayrıca Marmara Bölgesindeki tıp fakülteleri düşünülerek İstanbul ilinde Merkezimize bağlı bir büro açılmıştır
Yorum : ÖSYM nin soru hazırlamada belirli bir tercihi olmuyor. Öğretim üyesi kendisi soru hazırlamaya talip oluyor. İsteyen gidip hazırlıyor, ya da kurye ile soruları gönderiyor. İstemeyen hazırlamıyor. Hepsi o kadar. Ancak belirli bir süre sonra bazı öğretim üyeleri daha çok soru hazırlayan gruba, başkaları ise hiç hazırlamayan gruba giriyor.
Bu da işin doğal yapısı. Tercihler farklı olabiliyor. Kimi soru hazırlar, kimi ameliyat yapar, kimi hasta bakar, kimi kongre ve bilimsel toplantı tertipler. Tercihin niye böyle diye sormak doğru olmaz. Soru hazırlamak özveri ister. Önemli olan, soru hazırlamak için yeterli zaman ayrılabilmektir.
Genellikle Ankara’daki tıp fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığına yönelik bir kanı var. Bu doğru mudur?
Merkezden bu konuda yanıt alamadık.
Yorum: Net bilinmemekle beraber doğruluk payı olabilir.
Sorular nerede hazırlanıyor?
Sorular ÖSYM’ye bizzat gidilmek suretiyle hazırlanıyor, Ankara dışından ise sanırım kurye ile gönderiliyor.
Bir soru hazırlanırken belirli bir format kullanılıyor mu?
ÖSYM yanıtı: Sorular, ölçme ve değerlendirme kriterlerine uygun olarak hazırlanmaktadır.
Yorum : Kullanılan format çoktan seçmeli.
Dersanede ders veren hocalar soru veriyor mu?
ÖSYM yanıtı : Soru yazımına gelen öğretim üyelerinin dershanelerde çalışıp çalışmadığına dair araştırma yapılmaktadır.
Yorum : Bildiğim kadarıyla dersanede çalışanlar soru hazırlamıyorlar. Üstüne üstlük etik de değil.
Neden çok sık eski sorular soruluyor?
ÖSYM yanıtı: Eski soruların çok sık kullanıldığına katılmıyoruz. Sınavlarda daha önce sorulmuş olan sorular kullanılmamaktadır. Ancak, tıp fakültelerinden mezun olan hekimlerin bilmesi gereken konuların belli sınırları olduğu için sorularda bilgi benzerliği olması doğaldır. Öğretim üyeleri tarafından yazılan sorular Merkezimiz Araştırma, Geliştirme ve Değerlendirme Müdürlüğü uzmanları tarafından son şekli verilerek arşivlenmektedir.
Yorum: Hazırlanan sorular önce test tekniği açısından ÖSYM soru merkezinin uzmanlarıyla tartışılıyor. Her sorunun cevabının klasik kaynaktaki yerinin net olarak bulunması gerekiyor. Daha sonra bu sorular, soru denetlemeden sorumlu bir başka öğretim üyesi tarafından denetlenip onaylandıktan sonra kayda alınıyor. Toplanan sorular, soru merkezinde bir soru bankasında arşivleniyor. Zamanla benzerlerinin yeniden sorulmaları olasıdır. Bu nedenle eski sorulara göz atmakta her zaman yarar vardır.
Sorular hangi kaynaklardan hazırlanıyor?
ÖSYM yanıtı: Uluslararası genel geçerliği olan ve tıp eğitiminde kullanılan kaynaklar kullanılmaktadır.
Yorum : Kaynaklar, en son baskı uluslararası ve ulusal klasik bilimsel kitaplardır. Bu kitaplar ÖSYM merkezinde vardır. Makalelerden soru hazırlanmaz.
Bazı sorularda çelişkili cevaplar bulunmasının sebebi nedir?
ÖSYM yanıtı: Sorularda bilimsel çelişkilerin bulunmaması için her türlü çaba gösterilmektedir. Buna rağmen gözden kaçan bir durum tespit edildiğinde bu soru iptal edilmektedir. Bundan adaylar bir zarar görmemektedir. 1987 yılından beri uygulanan TUS testlerinde iptal edilen soru sayısı yaklaşık binde ikidir.
Yorum : Soruların kesinlikle bir tane cevabı hedeflenmiştir. Hazırlandığı klasik kaynakta yeri sayfa numarasıyla net olarak bellidir. Ancak cevaba çok yakın bir veya birkaç çeldirici cevapla her zaman karşılaşabilirsiniz.
TUS’ a hazırlık kitapları, soru kitapları ve dersaneler bence yararlı. Yüksek puan almak içinse kesinlikle klasik kitaplardan çalışmak gerekiyor. Deneme sınavları bence çok yararlı oluyor. Sınavda amatör ruhla çalışan, bunun yanında profesyonel olarak düşünenler daha çok başarılı oluyorlar. İşin doğrusu dizini kıvırıp çalışmak gerekiyor. Bilinmesi gereken, çalışmadan bu sınavlarda başarılı olunamayacağı gerçeğidir.
Meslektaşlarıma Nisan TUS’unda üstün başarılar dilerim.
Saygılarımla.
Dr. Haldun Güner.