14 Mart Tıp Haftası nedeniyle, 13 Mart Salı günü TÜSAV (Türkiye Sağlık Çalışanları Eğitim ve Dayanışma Vakfı) tarafından, Ankara Dedeman Otelinde, ‘Sağlıkta İnsan Gücü Planlaması’ konulu bir toplantı düzenlendi. Ben toplantıya, işlerim nedeniyle başladıktan sonra katılabildim. Sağlıkta yaşanılan sorunlar, yakın zamanda çıkarılmaya çalışılan ve Sayın Cumhurbaşkanı tarafından, bir daha görüşülmek üzere veto edilen, ‘Torba Yasa’ ve özellikle yabancı uyruklu doktorların ülkemizde çalışmasına izin veren maddesi tartışıldı. Bilindiği gibi, Sayın Cumhurbaşkanı Yasayı, bazı maddelerini uygun bulmayarak meclise iade etti.
Toplantıda konuşmacılardan, eski Bakan Dr. Osman Durmuş, CHP’den Dr. Mehmet Neşşar, DYP’den Dr. Timur Gürgan ve son olarak, Meclis Sağlık Komisyon Başkanı olan Dr. Cevdet Erdöl’ü dinledim.
Erdöl, konuşmasında doğu illerine doktor gönderemediklerini bu nedenle ‘tam gün yasası’nı çıkardıklarını, buna rağmen yine de başarılı olamadıklarını itiraf etti. Torba Yasa ile çalışmalarına izin verilen yabancı hekimlerin, daha çok özel sektörde ve sağlık turizminde görev yapacaklarını, ülkemizden ihtisas almış olan yabancı uyrukluların bir kısmının, zaten kaçak olarak çalıştıklarını, bu sayede bunun da önüne geçileceğini, masal anlatır gibi anlattı. Bizler de dinledik…
Halen ülkemizde 2 bin kadar yabancı uyruklu doktorun, kaçak olarak çalıştırıldığını da yetkili ağızdan öğrenmiş olduk. Ülkede bunun kontrolü yapılamıyor mu? İçişleri, Sağlık ve Maliye Bakanlıkları, valilikler, Emniyet, sağlık müdürlüğü görevlileri bu işlerle meşgul olmazlar mı, ben pek anlayamadım! Bu çalışanlar kaçak olduklarından, doğal olarak sosyal sigortaları da yoktur. İşveren açısından neredeyse yağlı börek gibi, vergisi yok, sigorta pirimi yok, çalışan hem var, hem yok. Tadından yenmez bir durum. Sesimi duyan var mı? İstanbul Sağlık Müdürlüğü çalışanları nerelerdesiniz? İşte size, ihbar gibi Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı, sayın Erdöl’ün itirafları.
Hükümet, doğu illerinde çalışacak doktor bulamazken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde olduğu gibi, doğudaki tıp fakültelerinin adeta içini boşaltarak, özellikle Düzce Tıp Fakültesine ve oradan da Sağlık Bakanlığının Ankara’daki çeşitli eğitim hastanelerine başhekim olarak atanmalarının mantığını Sayın Erdöl yeterince izah edemedi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, eski Bakan Osman Durmuş’un, ‘Bizim zamanımızda Erzincan Devlet Hastanesinde 57 uzman hekim vardı şimdi 14’e düşmüş, Çankırı Devlet Hastanesinde 54 uzman vardı, şimdi neden 17’ye düştü?’ eleştirilerine maalesef cevap bile veremediler. Anlaşılan, başta İstanbul’da olmak üzere, bazı özel hastaneler ucuz doktor çalıştırmanın yolunu yabancı uyruklu doktor istihdamında görüyorlar. Şimdilik kaçak çalıştırdıklarını legal hale getirmek için hükümet kanadını ikna etmişler gibi. Öğrendiğimize göre, geri dönen yasadaki bazı maddeler komisyonda geri çekiliyormuş. Sağlıkta, bu tarz yaz-boz işleri bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Sayın Bakanın, 14 Mart’ta “eylem yapacağız” diyen sağlıkçıları ve onların dertlerine bırakınız çare olmayı, direkt olarak “soruşturma açarım, cezalandırırım” tarzındaki yaklaşımını olumlu bulamadım. Binlerce çalışana nasıl soruşturma açacak, nasıl ceza verecek çok merak ediyorum. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, canla başla büyük bir fedakarlıkla, yıldırma ve sürülme pahasına görevlerine devam eden tüm meslektaşlarımın geçmiş 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyorum.