Kendi gözlem ve deneyimlerim ışığında değerlendirdiğim hemşireliğin, neden hâlâ olması gereken düzeye ulaşamadığına yanıt ararken, Acıbadem Hastaneleri Hemşirelik Direktörü Uzman Hemşire Sayın Saliha Koç aracılığı ile Acıbadem’le tanıştım. Acıbadem, o zamana kadar benim için her yerde karşılaştığım bir isim olmaktan çıktı, sağlığa verdiği hizmetlerle ünü sınırlarımızı aşan bir kurum hâline dönüştü. İncelediğim kadarıyla Acıbadem Üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde uyguladığı eğitimle, Acıbadem’in hemşirelik konusundaki kısır döngüyü kıracağına inanmaya başladım.
Heyecanla çok sayıda hemşirenin mezun olmasını ve ülkeye dağılmasını beklediğim şu günlerde şimdiden okul hakkında yukarıda anılan beklenti içine girmenin ve yorumlarda bulunmanın doğru olmayacağını savunanlar çıkabilir. Ancak tam anlamıyla olmasa da gözlemlediğim ve gözlemlerimi değerlendirerek tanıdığım kadarıyla iyi bir başlangıç yapıldığı, hemşirelik eğitiminde iyi hemşire yetiştirmenin hedeflendiği, hemşirelik hizmetlerinde hizmet içi eğitimin ciddiyetle ele alındığını görmek hemşirelik hizmetlerinin geleceği konusunda umut vadediyor.
Bilindiği gibi eğitimde ve hizmette kaliteye ulaşılmasında eğitimin yapıldığı fiziksel ortamın ve kullanılan eğitim araçlarının da önemli bir yeri vardır. Ortamın önceden kalite doğrultusunda ve öğrenci sayısına göre düzenlenmediği durumlarda kaliteli hizmet ya da ürüne ulaşılması olası değildir. Hemşirelik hizmetleri ve hemşirelik eğitimi söz konusu olduğunda da durum aynıdır. Ortam denildiğinde sadece somut araç-gereçler değil, ortamdaki öğrencilere örnek olacak iletişim biçimleri, ekip ruhu, ekip çalışması, kurum kültürü gibi kavramların davranışlara yansıyan etkilerinden söz edilmektedir.
Acıbadem Üniversitesinin simülasyon tekniğini ilk kullananlardan biri olduğu bilinmektedir. Özellikle hemşirelik bölümünde yararlanılan gelişmiş simülatörlerle yapılan eğitim sayesinde, öğrencilerin her bir uygulamayı kendilerini rahat ve güvenli hissedecek kadar tekrarlaması, hastaya direkt uygulamalarda olası hata ve zararları önlemekte ve öğrencinin kendine güvenini artırdığı gibi hastanın da öğrenciye güvenmesini sağlamaktadır.
Hemşirelik eğitiminde başarıya ulaşılmasında hemşire okulu yönetici ve eğitim kadrosu ile hastane hemşirelik hizmetleri direktörü ve direktöre bağlı hastane hemşirelik hizmetleri müdürleri arası iletişim ve etkileşim örnek alınacak nitelikte. Konu edilen iletişim ve etkileşim ile hemşirelik eğitimi ve hemşirelik hizmetleri hakkında paylaşılan bilgilerin ve çift yönlü alınan geri bildirimlerin okulda hemşirelik eğitimine ve hastanelerde hemşirelik hizmetlerine katkısı büyüktür.
Acıbadem’de her türlü etkinlikte dikkati çeken özelliklerden biri de kurum kültürünün yerleşmiş olduğunu düşündürmesi. Etkinliklerde Sayın Rektör tarafından yapılan, tüm çalışanları kavrayan ve onların önemli olduklarını vurgulayan konuşmaları, onlarla paylaştığı bilgiler, gruplar arası saygılı ilişkiler ve tüm çalışanlar ve öğrencilerin mutlulukları konu edilen düşünceleri uyandıran nedenlerden bazılarıdır.
Özetle, hemşirelik mesleği için büyük umutlar vadeden bu kuruluşun başarılarını dilerim.