Sağlık Bakanlığı’na bağlı yataklı tedavi kurumlarının acil bakım ünitelerinde çalışan hemşire, sağlık memuru ve hemşirelik yetkisi almış ebelere yönelik Acil Bakım Hemşireliği Kursu, 26 Mayıs 2008 tarihi itibarı ile 8 ilde başladı. Eğitimler 12 eğitim ve araştırma hastanesi ile 8 üniversitesi hastanesinde düzenleniyor. 300’e yakın acil servis çalışanı 5 haftalık eğitime katılıyor. Eğitimin 3 haftası teorik, 2 haftası ise acil serviste uygulamalı eğitim şeklinde yürütülecek. Bu kurslar 21 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan Acil Bakım Hemşireliği Eğitim Programı Uygulama Yönergesi kapsamında başlatıldı. Amacı ise, acil bakım hemşireliğinin ülke sathında eşit ve dengeli dağılımının sağlanması, hizmetin kaliteli ve etkin olarak sunulması olarak belirlenmişti. Hedef; acil bakım ünitelerinde çalışan hemşire, sağlık memuru ve ebelerin tamamının bu hizmet içi eğitime katılması idi.
Sağlık bilimi çok hızlı değişiyor, öğrenim dönemimizdeki tedavilerin ve uygulamaların yerini her geçen gün yenileri alıyor. Acil tıp da, bu hızlı bilimsel gelişmeler içinde tetkik, tedavi ve girişimler bakımından son derece dinamik bir uzmanlık alanı. Bilgilerin güncellenmesi, yeni becerilerin kazanılması ancak sürekli hizmet içi eğitimlerle sağlanabilir. Daha da önemlisi bu gelişimi, eğitim ve araştırma niteliği de olan merkezlerde aktif zaman geçirerek yapmak en değerli olanı. Eğitim tekniklerinde artık teorik bilgi vermenin geçici bir yöntem olduğu, ayrıca çalışanların bilgiyi uygulamalara yansıtmadaki zorlukları biliniyor. Her ne kadar beceri laboratuvarlarında maketler üzerinde bazı uygulamalar yapılsa da, bu kurs programının değerli bir yanı, 40 saatlik bir sürenin acil servis içinde aktif uygulamaya katılım için ayrılmış olmasıdır.
Yeni bilgi ve beceri kazanmanın yanında, farklı bir kurumda geçici bir süre de olsa bulunmak, çalışanların motivasyonunu artıracaktır. Zaten tükenme sendromunun en yoğun yaşandığı alanlar olan acil servislerde çalışan personelin, başka bir şehirde, yeni tanıştığı kişilerle 5 haftalık süre içindeki paylaşımlarının kazandıracağı heves, kendi kurumuna geri döndüğü zaman tüm arkadaşlarına da pozitif olarak yansıyacaktır.
Bu kursların önemli bir yönü de, Sağlık Bakanlığının acil servis hizmetlerinin bir ekip işi olduğu bilinci ile yardımcı sağlık personeli için giderleri ve iş gücü kaybını bahane göstermeksizin düzenlemesi ve teşvik etmesidir. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hastane acil servislerinde çalışan yardımcı sağlık personelinin hizmet içi eğitimine verdiği önemin desteklenmesi ve takdir edilmesi gerekmektedir.
Türkiye Acil Tıp Derneği olarak yıllar boyunca düzenlenen bilimsel etkinliklerde hemşirelik hizmetleri ile ilgili oturumlar, hatta bağımsız sempozyumlar düzenlemiştik. TATD Acil Hemşireliği Komisyonu da hâlen aktif bir şekilde, bu ekip hizmetinin önemli bir parçası olan sağlık çalışanlarının hakları ve mesleki gelişmeleri için çalışmaya devam etmektedir. Yönerge’nin yayınlanmasından itibaren bu kursların düzenlenmesini destekledik. Çünkü acil servisler sağlık hizmetlerinin farklı bir alanıdır. Gün geçtikçe artan hasta yoğunluğunda en iyi ve etkin bakımın yapılması ancak ekip anlayışı, tüm çalışanların kanıta dayalı bilgi ve becerileri ile sağlanacaktır. Bu nedenle, kursların sadece Sağlık Bakanlık Hastanelerinde çalışan yardımcı personel için değil, zaman içinde tüm hastanelerin acil servis çalışanlarını da içerecek şekilde olmasını temenni ederim.