Adalet kavramı tarih boyunca ve günümüzde üzerinde en çok tartışılan kavramlardan biridir. Toplumsal barışın tesisinde ve ekonomik kalkınmanın temelinde düzgün işleyen bir adalet sistemi olmazsa olmazdır. Bireylerin kendi arasında ve devlet otoritesiyle olan ilişkilerinde adalet duygusunun sağlanması gerekmektedir. Dünya genelinde gelişmiş ve refah içinde yaşayan toplumlar tarihin her aşamasında yaşadıkları devrin en modern hukuk sistemini tesis etmiş olanlardır. Peki 100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız ve anayasasında Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti ibaresi olan ülkemizde hukuk ve adalet sisteminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için ne gibi düzenlemeler yapılmalıdır?
- Adalet sisteminin en önemli elemanları olan hakim ve savcıların mesleki teminatları güven altına alınmalıdır.
- Yine hakim ve savcıların mali ve özlük hakları iyileştirilmelidir.
- Hakim ve savcıların yetiştirilmesinde titizlik gösterilmeli, ülke genelindeki hukuk fakültelerinin kalitesi arttırılmalıdır.
- Savunma makamının iddia makamı ile eş hak ve yetkilere sahip olması sağlanmalıdır.
- Ülke genelindeki baroların her türlü siyasi ve ideolojik etkiden arındırılarak hukukun üstünlüğünü ve adaletin temini konularında yetkilendirilmesi gerekmektedir.
- Toplumun tüm katmanlarının benimseyeceği, çağdaş, uzlaştırıcı, yalın ve sivil bir anayasa oluşturulmalıdır.
- Yargı üzerindeki her türlü siyasi baskı ortadan kaldırılmalıdır.
- Sözde değil özde bir hukuk reformu gerçekleştirilmeli, evrensel temel hak ve özgürlükler teminat altına alınmalıdır.
- Yargılama süreleri kısaltılmalı, masumiyet karinesine saygı duyulmalıdır.
- Birey ve toplum vicdanını rahatsız eden, adalete olan güven duygusunu zedeleyen hüküm ve kararlara imza atılmamalıdır
- Adalet arayanların cezalandırıldığı değil, ödüllendirildiği ve teşvik edildiği bir anlayış egemen kılınmalıdır.
- Önleyici kolluk kuvvetlerine ağırlık verilmeli, suç veya suç unsuru oluşmadan gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.
- Suç ve ceza kavramları arasında denge kurulmalıdır.
- Adalet karşısında herkesin eşit olduğu duygusu hissettirilmeli, adaletin tesisinde görev yapanların sadece hukuksal ve vicdani sorumluluklarını yerine getirmeleri önemsenmelidir.
- İhtisas mahkemeleri yaygınlaştırılmalı, adalet kurumlarının üzerindeki yükün hafifletilmesi için arabuluculuk müessesesi tesis edilmelidir