Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer alan ülkemiz Afetler açısından zor bir coğrafyada yer almaktadır. Ülkemizde en sık görülen doğal afetlerin başında deprem gelmektedir.
Bu gece 04:30’dan itibaren AFAD’dan telefonuma kısa mesajla arka arkaya deprem bilgileri gelmeye başladı. Halen de devam ediyor. Saat 04:17’de Gaziantep, ŞehitKamil merkezli 7.7 büyüklüğünde, 5 km derinliğinde bir deprem meydana geldi. Bu yazıyı yazarken saat 13:24’te Kahramanmaraş, Ekinözü’nde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ikinci depremi ben de hissettim .
Hepimize geçmiş olsun. Yakınlarını kaybedenlere Allahtan sabırlar diliyorum.
Deprem, Türkiye’nin aktif deprem kuşaklarından biri olan Doğu Anadolu Fay kuşağı üzerinde gerçekleştiğinden bir çok ilde hissedildi. Deprem yüzeye çok yakındı, çok büyük deprem sınıfına dahildi. Bu nedenle etkisi de büyük oldu.
Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep olmak üzere 10 adet ilde büyük yıkıma sebep oldu. Bu yazı yazılırken resmi kaynaklara göre 2818 bina yıkılmış, 1014 vatandaşımız vefat etmiş, 5385 vatandaşımız yaralanmıştır. 2470 vatandaşımız ise enkaz altından kurtarılmıştır.
Acil Durum ve Afet Yönetimi
Öncelikli çalışma şu anda yıkımlar altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması ve hayatın normal seyrinde devam ettirilmesinin sağlanmasıdır. Etkin bir psikolojik destek ile yeniden hayata tutunmaları sağlanmalıdır.
Bunun için devletimiz depremin ilk anlarından itibaren tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmuştur. AFAD’ın yaptığı planlama çok iyi bir şekilde işlemektedir. Kamu görevlileri neler yapacağının bilincinde ve görevinin başındadır. Hiç bir görevlide telaş emaresi görülmemiştir.
Vatandaşlarımız, kamu görevlilerimiz ve askerimiz, AFAD, UMKE, KIZILAY, TSK, AKUT, POLİS, JANDARMA ve ilgili kuruluşlar hep birlikteler. Enkaz altındaki bir vatandaşımızı daha kurtarmak için omuz omuza iş birliği içinde çalışmaktadırlar.
Çadırlar kurulmuş, sıcak yemek hizmetleri verilmeye başlanmıştır. Devlet, vatandaşının yanındadır. Paniğe gerek yoktur.
Vatandaşlarımızın da artçı sarsıntıların devam ettiği süre boyunca evlerine girmemeleri gerekir. Sakin ve soğuk kanlı olunması lazımdır.
AFAD daha önce olduğu gibi bu sınavdan da başarıyla çıkacaktır. Geçmişte yaşanan 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinden sonra devletimiz iyi bir yapılanma gerçekleştirmiştir. Artık görevli her kişi neler yapacağını bilmektedir.
Ülkemizin her yerinden yardımlar Kızılay aracılığıyla bölgeye ulaştırılıyor. Farklı kanallardan yapılacak yardımlar her ne kadar iyi niyetli de olsa karışıklıklara neden olacaktır.
Bakanlar, valiler bölgede görevlendirilmiş ve vatandaşımızın yaralarını sarmak için çalışmaktadırlar.
Elbette bu durumu kötüye kullanan, bu afetten nasıl nemalanırız diye ortamı kollayan şarlatanlar da bulunacaktır. Ortalıkta deprem kahinlerinin haberleri dolaşacaktır.
Buluttan haber verenler, ben söylemiştim, ben haber vermiştim tarzındaki haberlere de şahit olabiliriz.
Şu saatte deprem olacak türünden sansasyon haberlerine karşı da devletimiz gereken tedbirleri alacaktır.
Yapılması Gerekenler
Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler. Onların işlerini kolaylaştırmak için ulaşım kanallarının (yol, telefon vb.) açık olması gerekir.
Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçınmamız gerekir.
Zarar azaltma mantığı ile yaşam biçimimizi afetlere duyarlı şekilde gözden geçirmeli, çevremizi bu gözle algılamalı, güvenli yaşam bilinci/farkındalığı ve afet öncesi hazırlıklı olma eğilimi ile afetlere direncimizi artırmalıyız.
Kendimize ait “afet sonrası ilk 72 saat için” bir aile afet planı yapmamız gerekir. Planımızda evimizin güvenli yerleri, afet çantamızın düzenlenmesi ve evi tahliye planımız yer almalıdır.
Bizler de afetlerde muhtaç kişilere yardım ulaştırmak amacıyla AFAD gönüllüsü olabiliriz. https://gonullu.afad.gov.tr bağlantı adresini kullanarak AFAD gönüllüsü olmak için kayıt yapılabilir.
Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler
Aslında deprem öncesi yapılması gerekenler çok basit. Hatta deprem sonrası yapılan mali harcamalar açısından a çok çok ucuz. Temel mantık: Topyekûn Bilinçlenme
Öncelikle üniversitelerde Yer Bilimleri (Jeoloji, Jeofizik, Maden), İnşaat, Acil Durum Afet Yönetimi bölümlerine özel önem verilmesi gerekir. Mezunlara iş istihdamı sağlanması gerekir.
Eğitim önemli: Hem vatandaşlarımızın hem de bilim adamlarımızın bilgilendirilmesi gerekir. Yetmez. Medyada görevli muhabir ve sunucuların da bilgi seviyelerinin artırılması gerekir.
Potansiyel afet alanlarının tespit edilmesi ve bunlara karşı gereken önlemlerin alınması gerekir.
Yapı stoğunun kontrol edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi gerekir.
Bir konut satın alırken, yada kiralarken sanki bir araba veya beyaz eşya alırken gösterdiğimiz tavrı sergilemeliyiz. En azından zemin etüd raporu özenli yapılmış mıdır diye kontrol edilmelidir. Yada deprem büyütme katsayısının 1(bir) olduğundan emin olunmalıdır.
Geçtiğimiz yıl ulusal çapta yapılan ancak bazı çevrelerce pek önemsenmeyen hatta alay konusu yapılan tatbikatların ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmıştır.
Unutmayın; depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir.
Kaynaklar
https://www.trthaber.com/canli-yayin-izle.html