Etimolojik olarak, “akademi” (yüksek okul) kökünden türeyen “akademisyen” kelimesi Türkçede “öğretim üyesi” veya “öğretim elemanı” olarak karşılık bulmuştur. “Akademisyenlik” mesleğini ise “üniversitelerde veya bunun gibi yüksek öğrenim kurumlarında uzmanı olduğu alanla ilgili araştırmalar yapan, bilimsel konular üzerinde çalışan ve eserler üreten, alanı ile ilgili öğretim faaliyetlerini doğrudan yürüten kişi” şeklinde tanımlayabiliriz.
Akademisyenler, üniversitelerde öğretmenlik yapan ve kalan zamanlarında uzmanı oldukları alanlarda bilimsel çalışmalar yapan kişilerdir. Bir ülkenin gelişip kalkınmasında, bilim ve teknolojide ilerlemesinde akademisyenlerin önemi oldukça büyüktür. Yani üniversitede öğreten, araştıran, konferans veren ve alan, hayatı bilim olan kişidir.
Akademia, bir terim olarak milattan önce 387 yılında Platon tarafından bir felsefe okulunun ismi olarak kullanılmıştır. Bu terim, günümüzdeki “üniversite” kavramını oluşturan bileşenlerden birisi olan “akademia” terimine öncülük ve işaret etmektedir.
Akademia bir okul olarak ise Platon tarafından kurulan ve girişinde “Matematiksel olanı kavramamış olan, buraya girmesin! (Ageometretos medeis eisito!)” yazısı bulunan felsefe okuludur. Okulun girişinde bulunan bu metin, Akademia’nın matematiksel ve akılcı bir düşünceyle temellendirildiğine işaret etmektedir.
İlk akademisyen olarak ‘Platon’ sayılabilir inancındayım.
Abbasi Halifesi Me’mun (m.s 813-833) dönemi, İslam kültür tarihinin en parlak dönemlerindendir. Bu dönemin bir eseri olarak kurulan Beytü’l Hikme (Hikmet Evi) de İslam dünyasının ilk ilimler akademisi olma ünvanına sahiptir. Beytü’l-Hikme’nin, dini ilimler bakımından aynı derecede önemi haiz olmasa da, fen ve felsefe ilimlerinin İslam dünyasında yer edinmesini sağlamada hayati bir rol oynadığı bilinmektedir. Yani İslam dünyası da akademik kurumlar için yatırım yapmış, kurumsal yer edinmesi amacı ile çalışılmıştır.
Tüm bu veriler ışığında esasında akademisyen bilimin yolunda gidendir. Bilimi referans alan ve onun doğruları yönünde bir yaşam demektir. Esasında doğruların takipçisidir.
Bu nedenle hem coğrafyamızda hem de batı dünyasında çok ağır bedeller ödemişlerdir ve ödemeye devam etmektedirler.
Tüm meslek grupları içinde üniformasında yani cübbesinde düğme olmayan hukuk insanları ile beraber meslek grubudur.
Sonuç olarak akademisyen; bilimin doğruları ışığında, gerçekleri ve doğruları referans alan kişidir. Bilimin dışında hiçbir güce, hiçbir yaptırıma veya anlayışa pirim verilmeyeceği dolayısı ile bilimin vicdanı ve sesi, insanlığın doğrularını ifade eden kişidir.
Saygı ile.
26 yorum
Harika bir yorum ve tanımla.
Akademisyenler bilimin ve doğruların peşinde olmalı. Siyasetin ve siyasi aktörlerin peşinde olmamalı,onlara deniz feneri gibi ışık olmalı,yön göstermeli.
Eline kalemine sağlık sayın Haydar Hocam.
Sevgiler selâmlar.
MUAZZAM YORUM VE DESTEĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Akademisyen alanı ne olursa olsun; toplumu ileriye taşıyan,aydın ve donanımlı olmalı,rol /model (sonraki nesillere) olma sorumluluğunu unutmamalıdır aynı zamanda.
Gerçekten bilgilendirici ve güzel bir yazı.Ellerine sağlık,Ülkemizde senin gibi gerçek akademisyenlerin daha fazla olması ve bilimin ve doğruların ışığında ilerlemesi umuduyla…..
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM KATKILARINIZ İÇİN.
BU GÜZEL VE DEĞERLİ YORUM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Kalemine sağlık.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Çok teşekkür ederim okumanız ve katkınız için.
Aydınlatıcı güzel bir yazı.İnsanlık felsefe,bilim ve sanatla gelişir.Felsefeye,bilime ve sanata önem vermeyen karanlıkta kalmaya mahkumdur.Ellerine kalemine sağlık.
Akademinin gunumuze ışık tutan, felsefi- tarihsel gelişimini, özellikle bugünlerde daha da hayati bir oneme sahip olan bilimin aydinlatıcı ışığı baglaminda etkin bir sekilde aciklamişsinız.Kaleminize bereket..
Aydınlatıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim.
katkı veren yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Katkı ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Gerçek bilgiyi arayan tüm Akademisyenlere.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Eline ve kalemine sağlık.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Bilim ve felsefe her zaman yanyana olmalıdır bence öyle de olmuştur gelişmiş ülkelerde,güzel bir tarihi bilgilendirme olmuş Haydarcığım kalemine sağlık👌Ülkemizin de bilimi arkasına değil önüne alacağı akademisyenler yetiştirmesi umuduyla…
güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sizin gibi ,aklı hür,vicdanı hür,kalemi hür hocalarımızın varlığı içimizi aydınlatıyor …
Kaleminize sağlık sayın hocam…
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BU GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN..
Akademisyenlik,son paragrafında da belirttiğin gbi etki altında kalmadan bilimin ışığı doğrultusunda olmayı gerektirir.Günümüzde en çok özlem duyduğumuz bir durum.Güzel tespitlerin için ağzına sağlık.
KATKILARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Güzel bir konuyu ele almışsınız bilgilendik elinize kaleminize sağlık
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM YORUM VE DEĞERLENDİRMENİZ İÇİN.