Tıp fakültesinde probleme dayalı aktif öğrenme sistemine hazırlanırken çeşitli eğitimler aldık. Eğitimciler arasında yükseköğretimde eğitim-öğretim alanında yetkin Türk ve Yabancı uzmanlar vardı. Eğitimin odağı “genç-erişkin” idi.
Kanada veya Amerika’dan gelen bir eğitici şu cümleyi vurguladı: “Yükseköğretim öğrencisi genç-erişkindir. Genç-erişkin kendisi isterse öğrenir.” Bu bakış açısıyla akademisyenin bilgi aktarma ve geleceğinizi planlamanızda kolaylaştırıcı olması yanında siz, öğrencilerin çabaları da önemli. Akademisyen-öğrenci etkileşiminin sağlam kurulması anahtar noktalardan…
Maalesef ülkemizde, önceki eğitim kurumları sizleri üniversiteye aynı şekilde hazırlamıyor. Bu gerçek akademisyenleri çok zorluyor. Yine de elimizden geldiğince genç-erişkine yönelik pedagojik ilke ve kurallara uymaya çalışıyoruz.
43 yıllık çalışma hayatımın 25 yılı üniversitede öğretim üyesi olarak geçti. Hem iş dünyasındaki mezunlar hem de üniversitedeki öğrencilerle ilgili bilgi kazanma olanağım oldu.
İş dünyasında, yükseköğretimde kazandırılması gereken belirli temel bilgi ve becerilerin meslek sahiplerine kazandırılmadığını gözlemledim.
Aynı şekilde, yükseköğretim öncesi kazandırılması gereken çok sayıda temel bilgi ve beceriler de lise mezunlarına yeterli derecede kazandırılmıyor. Bu durum sizleri de zorluyor.
Ancak önceki bilgi ve beceriler yeterli olmasa da geleceğiniz için plan yapabilirsiniz. Dijital Çağ bu konuda çok yardımcı.
Gözlemlediğim iyileştirmeye açık olan en önemli alan, genel olarak amaç-hedef-strateji-girişim zincirinin net olarak hazırlanamaması. Bu durum, birey ve kurum düzeyinde benzerlik gösteriyor. Ülkemizde bu zincir dolayısıyla sistematik yaklaşım kültürü ilköğretimden itibaren yapılandırılmış dikey entegrasyon ile kazandırılmıyor.
Amaç-hedef-strateji-girişim zinciri de “Zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır” deyişine uyar. Bu halkaların sağlam yapılandırılması önemli.
Amacınız nedir? Karar verin. Hızla değişen dünyada bireysel amaç değişebilir. Ancak hedefler ve stratejiler amaç olmadan belirlenemez.
Hedef ve strateji sırası değişebilir. Amacınıza erişmek için kısa ve uzun vadede hedefler belirlersiniz. Hedefler “Ne yapmalıyım?” sorusuna yanıt olarak belirlenir. “Nasıl?” sorusuna yanıt da daha çok stratejileri belirler. Stratejilerin belirlenmesinde, hedefe erişmek için güçlü ve zayıf olan yönleriniz ile karşı karşıya kaldığınız fırsatları ve tehditleri sıralarsınız.
Güçlü, zayıf yönlerinize ve fırsat ve tehditlere göre stratejilerinizi belirlersiniz. Ne öğrenmeliyim? Hangi alanlarda kendimi geliştirmeliyim? Başarımı sağlayacak ne gibi fırsatlar var? Bunların yanında başarımı engelleyecek tehditler var mı? Sorularını yanıtlayarak belirlediğiniz stratejilerinize göre girişimlerinizi planlarsınız.
Girişimler; üniversite hayatında, yeni ders almak, bir seçmeli derse kayıt yaptırmak, size kazandırılmadığını fark ettikleriniz için öğrenme alanı bulmak (Örn. İşinde başarılı olan meslek sahibine başvurarak yanında gözlemci olmayı istemek), yarı zamanlı iş bulmak, üniversite değişim programlarında yer almak, yabancı dil öğrenmek, yurt dışındaki uzaktan öğrenme kurslarına katılmak, İnternet’ten uzmanların video, konferans vb. yayınlarını izlemek, dinlemek gibi çok sayıda faaliyet, proje, uygulama vb. olabilir. İngilizce öğrenmek, proje temelli iş yapmak ana hedeflerden olmalı. Bilgisayar okuryazarlığı, dijital okuryazarlık gibi çağın anahtar konuları hakkında okuryazarlık ölçütlerine göre kendinizi hazırlayabilirsiniz. Dijital çağın olanaklarından yararlanarak geleceğinizi şekillendirmek sizin elinizde. Önemli olan öğrenmeyi öğrenmek ve amaç-hedef-strateji-girişim zincirinizi sağlam oluşturmaktır.