Her seçim vaatleri ve beklentileri ile özellik taşır. Şüphesiz 2023 Seçimleri de böyledir ve kanımca beklentilerin en üst düzeyde olması ile özellik göstermektedir. Kişisel beklentiler yanında toplumun ve ülkenin geleceğine yönelik umutlar söz konusudur.
Akademisyenlerin özelinde, bu yılda gerçekleştirilecek seçimlerden hem genel beklentileri hem de eğitim ve öğretime ait özellikle de yükseköğrenime ait değişim umutları olduğu kanısındayım. Sanırım bu seçimde, ekonomik yönde iyileşme ile birlikte istikrarın sağlanması, toplumun en genel ve en temel beklentisidir. Akademisyenler ve toplumun geneli huzur ve mutluluk istemektedir. Yirmi yıllık iktidarın bizzat kendisi ekonomik sorunları kabul etse de sonuç değişmemekte ve çok yönlü ağır bedeller ödenmektedir. Konunun daha detaylandırılmasını ekonomistlere bırakmak istiyorum. Ancak ekonomik durumun iyiliği toplumun refah ve mutluğunun olmazsa olmazı olduğunu vurgulamadan geçemeyeceğim.
Akademisyenlerin konuları itibarı ile eğitim ve öğretimle ilgili 2023 Seçimlerinden beklentileri olduğunu düşünüyorum. Özetle söylemek gerekirse:
- Eğitim sistemi bir bütündür ve yükseköğretime kabul edilmiş öğrencilerin durumu, daha okul öncesi dönemden başlayan eğitim ve öğretim basamaklarındaki verimliliğe bağlıdır. Dolayısıyla eğitim ve öğretimin bir bütün olarak ele alınması ve iyileştirilmesi beklenmektedir. Eğitimdeki kesintili süreçler, öğretmen-öğrenci ilişkilerini olumsuz etkileyen çevrimiçi dersler, sık sık milli eğitimde yapılan düzenlemeler ve haksız atamaların son bulması beklenmektedir. Bir milli eğitim seferberliğine şiddetle ihtiyaç vardır.
- Üniversitelere giriş sınavının artık sorunsuz gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Soruların uygun şekilde hazırlanması, basılması, çalınmadan güvenle ulaştırılması, sınav tarihlerinin devamlı değiştirilmemesi istenmektedir. Akademisyenler üniversiteye yerleştirmede hiç bir fizik sorusunu yapamayan adayın fizik bölümüne kabul edilmesi gibi mantık dışı düzenlemelerin, popülist yaklaşımların yapılmamasını arzu etmektedir. Kısaca liyakatli bir ekiple sorunsuz bir üniversiteye girişi umut etmektedir.
- Yüksek Öğrenim Kurumunun (YÖK) kaldırılmasını kesinlikle istemektedir.
- Atama rektörler ve dekanlar istememektedir. Demokratik bir üniversite ve çalışma ortamı arzulamaktadır. Bizler rektör ve dekan adaylarını devleti yönetenlerden daha iyi tanıyoruz ve sağlıklı bir seçim yapabilecek kapasitedeyiz. Bilimsel bir ortam istiyoruz ve partiye yaranmış hemen hiç yayını ve vizyonu olmayan rektör, dekan ve öğretim üyeleri istemiyoruz.
- Üniversitelerin özerk kurumlar olmasını istiyoruz. Bilimsel çalışma dışı değerlendirmelerle, tepeden atamalar istemiyoruz. Liyakat, liyakat, liyakat diyoruz. Yolu hiç üniversite ile kesişmemiş, öğrenci ile hiç muhatap olmamış öğretim üyesi atamalarının yapılmamasını istiyoruz. Akademik unvanlar sadece üniversite öğretim üyeleri için olmalıdır, diyoruz.
- Üniversitelerin alt yapı eksikliklerinin giderilmesini ve araştırma olanaklarının artırılmasını istiyoruz.
- Yeni üniversite ve yüksekokullar açmak yerine mevcutların eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. Üniversite ve yüksekokul açmanın uygun mantıklı ölçütleri olmalı ve bunlara uygun hareket edilmelidir. Belirleyici kurum tarafsız ve kurallara bağlı kalarak karar vermeli, tek kişinin isteği ile ahbap çavuş ilişkileri çerçevesinde kararlar çıkarılmamalıdır.
- Akademik yükseltilmelerin bilimsel verilere dayandırılmasını istiyoruz. Sadakat değil, liyakat diyoruz.
- Akademik hayat, üniversitelerde eğitim ve öğretim anlamında olduğuna göre unvanlar sadece bu yöndeki değerlendirmelerle pozisyonlar için verilmelidir. Bilim adamlığı ve unvan alma bir ulufe olmaktan çıkarılmalıdır.
- Eğitim ve öğretim içeriği itibarı ile bilime ve gerçeklere dayandırılmalı, hurafelerden arındırılmalıdır. Atatürkçü, çağdaş bir eğitim programı ile yeni nesilleri yetiştirmek istemektedir.
- Doğal olarak akademisyenler de ekonomik şartlarının iyileştirilmesini arzulamaktadırlar.
2023 Seçimlerinin Türkiye’ye ve akademisyenlere hayırlı olmasını ve yurdumuza barış ve mutluluk getirmesini dilerim.
1 yorum
Çok doğru ve gerçekçi tesbitler. Önemli bilgiler, okuyup anlayanlara. Teşekkürler Önay hocam.