Naslar Mekki ve Medeni olmak üzere genelde iki kısma ayrılır. Mekki ayetler, genelde iman ve ahlaka yöneliktir. Böylece öncelikle akla hicret sağlanarak akla ilke kazandırılmıştır. Desene önce kafa düzeltilerek insana rota verilmiştir. Mekke’de ve Medine’de Kur’an’ın muhatap aldığı bir topluluk bulunmaktaydı.
Mekki ilkeler, azimet yani genel, Medeni hükümler ruhsat yani özel hükümler getirmiştir. Bu özel hükümler, şeriat olup yasal ve özel düzenlemelerdir. Bu ilahi yasalar, belli bir toplumsal kültüre nazil olmuştur. Bu ilahi yasalardaki ahkâm da hiç kuşkusuz nüzul döneminin şartlarını da dikkate alıştır. Sonuçta Kur’ân genelde olgusal özel durumları dikkate almıştır.
Mekke’de itikat ve ahlak gibi evrensel genel ilkelere özellikle vurgu yapılmıştır. Bunun için Mekke’de daha çok tevhit, hak, mülkiyet, infak, fazilet, zekât ve ontolojik eşitlik gibi üst kavramlara yer verilmiştir. Keza miras hakkı, zekât hakkı, yalan, sözünde durmak, adaletli olmak, liyakat, adam öldürmenin, hırsızlığın, zinanın yasak olduğunun bildirilmesi dinin değişmez ilkeleridir. Bunlar insanlığın şaşmaz değerleridir. Ancak toplumsal düzen ve hukuk normları olgusal ve durumsaldır. Kur’an’daki merhale ayetlerinin durumu bize bunu göstermektedir. Toplumların yasal düzenlemeleri, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve sosyal siyasete göre erildiğini görüyoruz.
Bu genel ilkelerin yasal düzenlemesi de Peygamber (sav) uygulamasıyla yapılmıştır. Buna da sünnet denilmiştir. Miras haktır fakat mirasın nasıl dağıtılacağı yasa ile belirlenmiştir. Bu yasa bir şeriattır. Bu yasalar özel norm niteliğinde düzenlemelerdir. Mirası adil paylaştırmak dinin emridir. Mirası hangi oranda paylaştırılacağını şeriat belirlemiştir. Zina ve hırsızlık suçtur ve dinin değişmez emirleridir. Bu suçlara hangi cezaların terettüp edeceği yasa ile belirlenmiş şeriatlardır. Özel düzenlemelerdir. Her bir Peygambere bir şeriat verdik ayeti de buna vurgu yapmaktadır.
Din değişmez bir değerdir. Allah katında tek din vardır o da İslam’dır. Zekât dinin emridir. Değişmez bir ilkedir. Müslümanların vergisinin adıdır. Bu verginin ne miktarda ödeneceğinin yasal düzenlemesini Peygamber (sav) yapmıştır. Yasal düzenlemesi Peygamber tarafından yapılan bir kanundur. Bu kanuna şeriat denir. (DİN VE ŞERİAT) Saygılarımla.