“Robot” kelimesi 1920 yılında Çek oyun yazarı Karel Capek tarafından icat edildi. Bu önemli eser 1927 yılında Halid Fahri (Ozansoy) tarafından tercüme edilerek İstanbul’da Devlet Matbaası tarafından “Cihan Edebiyatından Numûneler” serisi içinde Osmanlıca olarak basılarak yayınlanmıştır. Tercüme eserin adı. -‘Âlemşümûl Sun’î Adamlar Fabrikası olarak konmuştur.
Capek yapay, tamamen işlevsel hizmetçiler hayal etmiştir. Bununla birlikte, tarihlerinin çoğunda robotlar, fabrikalarda gözden uzak duran aptal, kaba mekanik cihazlar olmuştur.
Robotlar, ucuz kameralar ve sensörler, hızlı kablosuz iletişim ve güçlü, daha küçük bilgisayar yapay zekalı çipleri getiren akıllı telefonlardaki hızlı yeniliklerden yararlanmıştır. Makine öğrenimindeki daha yakın tarihli gelişmeler, robotların çevreleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarını sağlamak için yazılımlar eklemiş ve onları daha akıllı kararlar vermeleri için donatmıştır.
Robotlar , günlük yaşam için dikkatle yönetilen endüstriyel ortamlardan ayrılıyor ve önümüzdeki yıllarda süpermarketlerde, sağlık hizmetlerinde, hastanelerde, kliniklerde, sosyal bakım hizmetlerinde ve çok daha alanda giderek daha fazla yaygınlaşacaktır.
Amerika’da artık insan işgücü yerine yapay zekalı, makine öğrenme gücü olan robotlar devreye girmiştir. Bu şekilde, E-ticaret patlaması sayesinde de depolama hizmetleri hızla büyümüştür.
“Yapay Zekalı Robotlar” artık vazgeçilmezdir, raflardan öğeleri toplar ve insanların katlanarak artan sayıda kutuyu paketlemelerine yardımcı olur. Hatta bazı kaldırımlarda yavaş yavaş yürümeye, malları veya yiyecekleri insanların kapılarına kadar götürmeye başlıyorlar. Hastanelerde çeşitli tıbbi süreçlere dâhil olmaya başladılar.
Salgının harap ettiği, işçilerin az olduğu ama bakması gereken çok sayıda salgından etkilenmiş veya yaşlı insanın olduğu bir dünyada, üretkenliği artırmak için daha fazla robota sahip olmak aslında işsizliği azaltamayacaktır. Bu sektör kendi iş sahasını oluşturacağının verileri şimdiden ortaya çıkmıştır. Bu alanda üretim yapan sektörlerde işçi ihtiyacı % 3 oranında daha şimdiden artmaya başlamıştır.