Değerli Medimagazin Okuyucuları,
Tatil döneminden sonraki ilk yazıma, ameliyathane hemşirelerinin sabırsızlıkla bekledikleri bir haberi sizlerle paylaşarak başlamak istiyorum. 21 Ağustos 2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği, 19 Nisan 2011 tarihli ve 27910 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ten sonra ameliyathane hemşireliği sertifikası konusunda yapılan çalışmalar hızlanmıştır. Ameliyathane Hemşireliği Sertifika Programı’nın standartları Bakanlık makamının 25 Temmuz 2011 tarihli ve 10434 sayılı onayı ile yürürlüğe girmiştir.
Bu sertifika programı ile ameliyathane ilkeleri konusunda bilgi, beceri donanımına sahip olan, bunları çalışma alanlarına yansıtabilen hemşirelerin yetiştirilmesi ve profesyonel başarılarının belgelendirilmesi sağlanabilecektir. Bu program, tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarındaki ameliyathanelerde en az 2 yıl çalışmış olan lisans mezunu hemşireleri kapsamaktadır.
Ameliyathane Hemşireliği Sertifika Programı, temel teorik ve uygulama eğitimi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teorik eğitimde ameliyathane hemşireliğinde temel konular verilecek olup, uygulama eğitimi ise teorik eğitimde verilen temel bilgilerin klinik ortamda kullanılmasını sağlayacaktır. Bu sertifika programının süresi sınav süreci dâhil teorik eğitim toplam 80 saat (10 iş günü), klinik uygulama toplam 80 saat (10 iş günü) olmak üzere toplam 160 saat (20 iş günü)tir.
Eğitim merkezi olarak; Sağlık Bakanlığı, hemşirelikte lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumları, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel ve özellikli ameliyatların yapıldığı hastaneler, Sağlık Bakanlığı ve hemşirelikte lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumu ile iş birliği yapan ameliyathane hemşireliğine yönelik hemşirelik meslek kuruluşları belirlenmiştir.
Sertifika programlarının başlayabilmesi için yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanacağı belirtilen sertifikalı eğitim merkezleri ile ilgili tebliğin yürürlüğe girmesinden sonra, eğitim merkezi olmak ve bu eğitimi belirlenen standartlara göre yapabilmek için tebliğde öngörülen yere (Bakanlığın ilgili birimi veya il sağlık müdürlüğü) başvuruda bulunup eğitim merkezi olabilir, eğitimi düzenleyebilirsiniz.
Bu konudaki gelişmelerin mesleğimize ve tüm meslektaşlarımıza diledikleri güzellikleri getirmesini umuyor, saygılar sunuyorum.