15 yeni üniversitenin kuruluşu ile ilgili kanun, Cumhurbaşkanı’ndan yeniden görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderildi.
TBMM’de tekrar görüşülen kanun bu kez Anayasa’ya aykırı olması dolayısıyla Meclis tarafından kabul edilse bile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği ileri sürülmektedir. Meclis’ten ve kamuoyundan “olur” alan yasalar bile böyle şaibeli hale getirilerek ülkenin zaman kaybetmesi bir “kader” olmuş.
Gerekli yasal düzenlemelerde gerçekten ihtiyaç olan konular için, hiç yoktan engel oluşturmak, her zaman söylediğimiz gibi “düzenin işleyiş bozukluğundan” kaynaklanmaktadır.
Anayasa’yı yasa gibi, yasaları Anayasa gibi, hele hele Anayasa Mahkemesi kararlarını Anayasa iradesi gibi, yönetmelikleri yasa gibi görmeye başlar ve uygulamaya zorlarsak, “adalet terazisinin bozulması” kaçınılmaz olur. Şimdilerde tartışma nedir?
Yeni 15 üniversitenin rektörlerini Başbakan’ın ve Milli Eğitim Bakanı’nın iradesine bırakmak uygun değildir.
Ne diyor Anayasa;
Madde 130: Yükseköğretim kurumları, çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile, ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler devlet tarafından KANUNLA KURULUR. KANUNUN BELİRLEDİĞİ USUL VE ESASLARA GÖRE; REKTÖRLER CUMHURBAŞKANINCA, DEKANLAR İSE YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNCA SEÇİLİR VE ATANIR.
Peki “kanun” dediğimiz hangi kanundur?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu.
Ne diyor bu kanun;
Madde 13: Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilerek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır… Bu toplantılarda en çok oyu alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılır, bunlardan Yükseköğretim Kurulu’nun seçeceği 3 kişi atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. İşte bu 2547 sayılı kanunun bu usul ve esaslarına göre de Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın 130. maddesinin 6. fırkasına göre, “rektörleri seçer ve atar”. Peki yeni kurulan üniversiteler için ne yapılmalı?
Yeni bir kanun yapmalı ve bu kanunda Anayasa’nın 130. maddesinin 6. fıkrasına göre hayata geçmeli:
“Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre, rektörler Cumhurbaşkanı’nca seçilir ve atanır”.
Ben Anayasa’nın 130 ve 131. maddelerinin değiştirilmesinden yanayım. Bununla birlikte 15 yeni üniversitenin kurulması nedeniyle atanması gereken rektörlerin (yeni kurulan üniversiteler olmaları nedeniyle) atanmalarının, yeni yasanını usul ve esaslarına bağlı olmasının Anayasa’ya uygun olacağı görüşündeyim.