Felsefe bir bilim olduğu kadar aynı zamanda bir bilimsel yöntemdir.
Avrupa anlayışında sağlık sadece farklı bir meslek veya farklı bir disiplin olarak değil toplumun bütünlüğünün sağlığını pekiştiren, geliştiren ve koruyan bir somut felsefenin ürünü olarak algılanmaktadır.
Sağlıklı bir toplumun göstergesi, sağlık kavramıyla özdeşleşmiştir. Çağdaş dünyada tüm evrensel nitelik taşıyan dünya görüşlerinin misyonları, üretim üzerine konumlandırılmıştır. üretim ancak sağlıklı insanların yansıtabileceği bir değerdir. ınsan söz konusu olduğunda, onun evrenselliğini algılamak ve sağlıklı toplumun temel dinamiği olan emeğin üreticilerini sosyal, biyolojik ve fiziksel boyutlarıyla değerlendirip geliştirmek için, düşüncemizi evrenselleştirmek durumundayız.
Artık düşüncenin evrenselleştiği bir dünyada, Avrupa Birliği’nde sistemler, bilimsel yöntemlerle şekillendirilmekte ve düzenlenmektedir.
Sağlık sistemleri, devletçi felsefeden evrensel insan” değerlerin ilkeleştirildiği felsefeye evrilmiştir.
Sistemler, dikey, merkeziyetçi, emir komuta sistemine dayalı organizasyonlardan, şeffaf, yatay, bölgesel ve yeteneklerin harekete geçirildiği bir yapılanmaya dönüşmüştür.
Hizmet üretimi, kalite ve fiyat parametreleri, rekabet dinamizmi ile özdeşleşmiştir.
Sürekli eğitim ve sürekli yenilenme mantığını taşıyarak gerçekleştirilen sağlık hizmetlerindeki değişiklikler aşağıdaki ilkelere dayandırılmaktadır:
1- Kendini yenileme potansiyeli taşıyan evrensel bir politikanın üretilmesi,
2- Evrensel insan haklarına dayalı, hukuksal garantörlüğü gerçekleştirilen bir yapılanmanın yaşam biçimi haline dönüştürülmesi,
3- Sağlık hizmetlerinin sürekli önünü açan bir metodolojiyi yöntem olarak seçen ehliyetli bir yönetim kapasitesinin oluşturulması,
4- ınsan kaynağının Avrupa standardına göre hazırlanmadan görevlendirilmemesi,
5- Bilimselleştirilmiş bilginin veri tabanı olarak kullanılması.
Yeni ve evrensel ilkeler içeren sağlık politikasının çizgisi çizilirken, toplumsal değişiklik projesinin insan ihtiyaçlarına dayalı tüm uzantılarının bütünselliği düşünülerek sonuçlandırılmalıdır. Tek başına sağlık sektörünü geliştirme ve değiştirme yaklaşımı en azından birleşik kaplar yasasına uymaz. ınsanlığı koruma felsefesi taşımayan bir düşünce, insan sağlığını koruyamaz.
İnsan sağlığını korumak, ikili insan ilişkilerinden trafikteki yaşam biçimine, eczanedeki ilaç fiyatından medyadaki ısırgan otu tartışmasına, üniversiteye giremeyen öğrencilerden, işgenceyi hoş gören yetkililere, oruç tutup tutmayacağını doktora soran vatandaştan ibadetin felsefesini algılamayan “aydın”a, evrensel değerler üretmeyen politikacıdan milli değerleri yozlaştıran yöneticilere kadar uzanan bir büyük paket içeren problemler dizisinin çözümüyle ilişkilidir.
“Sağlık hizmetleri para olmadan çözülmez” yaklaşımının öncelik taşıyacağı hiçbir hizmet süreci başarılı olmayacaktır. Çözümü öncelikle organizasyon, sonra koordinasyon sonrada denetimdir.
Sağlık hizmeti, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlarında şu kavramlarla özetlenir:
“Performans, kalite ve ihtiyaca göre hizmet.”