Değerli Medimagazin Okuyucuları,
Bu yazımı, 15 Şubat 2012 tarihinden hemen sonra göndermeyi ve bu güzel günü sizlerle paylaşmayı arzuluyordum. Fakat geçirdiğim bir solunum yolu enfeksiyonu bu paylaşımı biraz geciktirdi.
Avrupa Ameliyathane Hemşireleri Derneği [European Operating Room Nurses Association (EORNA) (www.eorna.eu)], cerrahi ve ameliyathane hemşirelerinin yaptıkları işin daha görünür olmasını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri 15 Şubat’ı Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü olarak kutlamaktadır. Bu yıla kadar yapılan aktivitelerin başlıklarına baktığımızda;
• 2006 “Hasta Güvenliğini Önemsiyoruz”
• 2007 “Bakım İçin Oradayız”
• 2008 “Bakım Sizin Ellerinizde: Onları Temiz Tutalım”
• 2009 “Güvenli Cerrahi Hayat Kurtarır”
• 2010 “Hastaların Kaliteli Bakıma İhtiyacı Var”
• “Etkili Takım İletişimi Hasta Güvenliğini Geliştirir”
konularının incelendiğini görüyoruz.
Ülkemizde ilk kez kutlanan 7. Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü’nün konusu “Ameliyathanede Pozitif Ortamın Geliştirilmesi (Promoting Positive Environment in the Operating Department)” olarak belirlenmişti.
Öncelikle, hem hasta hem de personel için kalite ve güvenlik standartlarının uygun olduğu bir ortamda çalışmak hepimizin hakkıdır. Pozitif bir ortamda çalışmak ve bakım vermek herkesin isteğidir. Bu konuda 2006 yılında Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) olumlu çalışma ortamı sağlanması için stratejiler geliştirmiştir.
Derneğimiz, 15 Şubat 2012 tarihinde İzmir’de yarım günlük bilimsel faaliyet hazırladı. Biz bu toplantıda, ameliyathanede pozitif ortamın sağlanmasında fiziksel ortam, hasta güvenliği, çalışan güvenliği ve iletişim konularını inceledik. “Ameliyathanede Pozitif Ortamın Geliştirilmesi, Nereden Başlamalıyız?” panelinde fiziksel ortam, hasta güvenliği, çalışan güvenliği konuları incelendi. Bu konularda neler yapılabileceğini meslektaşlarımızla paylaştık.
İletişim; etkili takım çalışması ve hasta güvenliği için önemli bir bileşendir. Ameliyathane ortamındaki iletişimle ilgili anahtar konulardan biri, ameliyathanedeki bir hastanın bakımı ile ilgilenen disiplinler arasındaki iletişimin etkinliğidir. Etkili iletişim, iş doyumu ve bağlılık duygularını ve bütün bakımların güvenli bir şekilde yapılmasını güçlendirmek ve büyük ölçüde olumlu bir çalışma ortamı geliştirmek için potansiyele sahiptir. “İnsan & İletişimin Dinamikleri” konferans ile iletişim konusunda bilgilerimiz güncellendi. Yarım gün olarak düzenlenen bu toplantıda, alanında uzman 6 konuşmacı yer aldı. Toplantının sonunda katılımcılara verilen katılım belgesi EORNA tarafından akredite edildi ve 3,8 kredi ile kredilendirildi.
Bu yılki tema geniş bir kapsama sahiptir. Olumlu bir çalışma ortamı geliştirmenin ve teşvik etmenin ameliyathanede pek çok yönü ve fırsatları vardır. Bunlar kalite, hasta bakımı, güvenlik, gelişim, araştırma, yönetim, sosyalleşme vb. alanlardır. Bu konuda meslektaşlarımızı tanımak ve teşvik etmek için fırsatlar yaratabiliriz. Kendimize ve ekibe yönelik eğitim ve öğrenme fırsatları oluşturabiliriz. Bu eğitim sürecine tüm ekip üyelerini dâhil edebiliriz. Mesleğimizi yaparken odağın hasta olduğundan emin olmamız en önemli noktadır. Ana odak noktamız olan her bireye mümkün olan en iyi hemşirelik bakımını vermemiz gerekir. Çalışma ortamlarında çoğunlukla olumsuz deneyimler vurgulanmaktadır. Bu değişim için önemlidir, ancak olumlu deneyimler vurgulanırsa daha iyi olacaktır. Ekipte çalışan her bireyin rolünü tanımak ve her gün ekipte çalışanlarla olumlu şeyleri paylaşmak, pozitif çalışma ortamı için ve her bireyin rol oynayabileceği hedeflerden sadece bazılarıdır.
Her birey en az çabayı harcayarak bile bir fark yaratabilir. Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü’nü 15 Şubat’ta bizler gibi çok büyük ve güzel bir toplantı ile kutlayan KTÜ Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Farabi Hastanesinden başta Sayın Ayşe Kavgacı olmak üzere, bu toplantıda emeği olan herkese mesleğimize verdikleri katkılardan dolayı Dernek yönetimi olarak çok teşekkür ediyoruz.
EORNA, ulusal dernekleri, cerrahi ve ameliyathane hemşirelerini yıl boyunca bu girişimi geliştirmeye yardım etmek için davet etmektedir. Ameliyathanede pozitif ortamın geliştirilmesi konusunda yaptığınız veya yıl boyunca yapacağınız girişimler hakkında Derneğimize geri bildirim göndermek için bir dakikanızı ayırmanız mesleğimize katkı sağlayacaktır.
Sevgi ve saygılarımla.