Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu, dünyadaki gelişmeler ve dijital teknolojideki yenilikler karşısında, Avrupa’da yüksek öğrenimin yeniden yapılandırılmasına ve geliştirilmesine büyük önem veriyor ve bu konuda çok sayıda etkinlik yapılıyor.
Örneğin; 2009 yılı mayıs-haziran ayları içindeki, bu konudaki başlıca toplantılar ve amaçları özetle şöyledir:
1. Akademik İşbirliği Kuruluşu (ACA) 2009 Yıllık Konferansı, uluslararasılaşma ve yenilikler konusunda, 13-15 Mayıs 2009 günlerinde, Polonya’nın Varşova Üniversitesi’de yapıldı.
”Academic Cooperation Association (ACA) Annual Conference 2009 Innovation Through Internationalisation University of Warsaw, Warsaw, Poland, 13-15 May 2009.”
Bu toplantının amacı, Avrupa genelinde yüksek öğretim konusu ile ilgili kişileri (rektör, rektör yardımcısı, dış ilişkiler koordinatörleri, eğitimle ilgili bürokratlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri vb) bir araya getirip, uluslararası yüksek öğretim konusunda bir tartışma ortamı oluşturmaktır.
“Yenilikler” ve “Uluslararasılaşma” birbiriyle bütünleşik iki kavramdır. Bu konferansın amacı bu iki kavramı birlikte ele almaktır.
2. Yükseköğretim, İşletmeler ve Bölgeler: Avrupa içerisinde yenilik ve gelişmeler için ortaklıklar EURASHE Konferansı, 21-22 Mayıs 2009 günlerinde, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapıldı.
“Higher Education, Enterprises and Regions: Partnerships for Innovation and Development Throughout Europe”
Konferansın amacı, küreselleşen günümüz dünyasında, Avrupa mesleki yükseköğretim alanının isteklerine doğrudan yanıt vermektir. İş dünyasının gereksinim duyduğu nitelikli eleman yetiştirilmesi.
Konferansın işlediği konular:
Yükseköğretimin önemli işlevleri arasında yer alan, bu alanda çalışan bölgesel bilgi merkezlerine katılmak ve kar amacı güden-gütmeyen iş sektörlerindeki uzmanların eğitilmesini sağlamak ve bölgesel gelişime uyum ve özelliklerinin korunması vb. Ayrıca, Avrupa Birliğinin 2009 yılındaki ana teması olan Yaratıcılık ve Yenilik konuları ile ilgili olarak, yaratıcılık konusuna odaklanmayı, yükseköğretimde bunun nasıl harekete geçirileceğini ve Lizbon Süreci içerisindeki zorluklar konusunda çözümler üretmeyi tartışmaktadır.
Sonuç olarak, Bologna sürecinin genişletilmesi ile aynı doğrultuda, dünyanın diğer bölgelerinde yer alan kurumların da görüşlerini alarak, görüş alışverişinde bulunmak ve deneyimlerden yararlanmak isteniyor.
Avrupa Tıp Okulları Birliği (AMSE) yıllık toplantısı, 4-6 Haziran 2009 günlerinde, Hırvatistan Zagrep Üniversitesi Tıp Fakülteside yapılıyor. Konu: Hırvatistan Tıp Okulu ve mezuniyet sonrası tıp eğitimi (Klinik, uzmanlık ve araştırma eğitimi sorumluluğu).
“Association of Medical Schools in Europe (AMSE). Annual Conference Zagreb, Croatia, 4-6 June 2009. The Medical School and Postgraduate Education: Responsibility for clinical, specialist and research education Unıversity of Zagreb School of Medicine.”
Zagrep AMSE toplantısının amacı, Avrupa genelindeki üniversiteler ve tıp okulu temsilcileri ile bu alandaki diğer uzmanları bir araya getirerek, tıp alanındaki mezuniyet sonrası eğitim konusunda etkin ve iyi bilgilendirilmiş bir tartışma ortamı oluşturmaktır.
Günümüzde artık tıp okulları, mezuniyet sonrası eğitim konusundaki sorumluluklarının ve bunun öneminin ayrımındadır.
Araştırma ve doktora eğitimi, tıp okullarının araştırma yapma görevlerinin net bir parçasıdır.
Mezuniyet sonrası, uzmanların klinik eğitimi ve bunların profesyonel gelişiminin sürdürülmesi, mezuniyet öncesi tıp eğitiminin de bir devamıdır.
4. Avrupa Üniversiteler Birliği Konseyi 2. yıllık doktora eğitimi toplantısı, 4-5 Haziran 2009 günlerinde İsviçire Lozan Üniversitesi’nde yapılıyor
2nd Annual Meeting of the EUA Council for Doctoral Education (EUA-CDE) University of Lausanne, Switzerland (4-5 June 2009).
EUA-CDE (European University Association-Council of Doctoral Education) tarafından Lozan Üniversitesinde 4-5 Haziran 2009 günlerinde “Doktora Eğitimi” konulu iki günlük bir toplantı düzenleniyor.
Bologna sürecinin üçüncü döngüsünde (1. Lisans-bacheler, 2. Yüksek lisans-master, 3. Doktora) doktora çalışmalarının da program içine alınması ile üniversitelerin doktora eğitimlerinde oldukça belirgin gelişmeler oluyor. EUA-CDE’nin amacı da bu gelişmeler konusunda katılımcılar arasında görüş alışverişine ortam hazırlamaktır.
Bu yılki toplantıda, EUA-CDE’nin geçen yıl konuşulan konularında, gelecek için yapılabilecek planlamalar üzerinde durulacaktır.
Bu toplantıda 130 EUA-CDE üyesi akademisyenin yanı sıra diğer bazı doktora ve lisans eğitimi veren kuruluşlardan da katılımcılar bulunacağından, EUA-CDE’nin çalışmalarının yeterince tanınması için diğer katılımcılarla bir bilgi ağı (www.eua.be/events/eua-cde-annual-meeting/home/) oluşturuluyor.
Sonuç: Avrupa ülkeleri, Yaşlı Batı Avrupa ile Doğu Avrupa ve Balkan Ülkeleri, Avrupa Üniversite Reformu konusunda çok önemli adımlar atmaktadır.
Bu gereksinim, Avrupa nüfusunun yaşlanması, Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinin AB’ne katılması yanı sıra, dijital teknolojideki inanılmaz gelişmelerin doğal bir sonucudur.
Türkiye olarak, 80 milyona ulaşan nüfusumuz, 20 milyonu aşkın genç nüfusumuz ile Avrupa Üniversite Reforum çalışmalarının içinde olmalıyız.