Efendim!
Herkese selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.
Uzun bir zamandan bu yana Kur’an-ı Kerim’i Türkçeye ve Kürtçeye tercüme etmeye çalışıyorum. Katıldığım sohbet toplantılarında da Kur’an-ı Kerimden bazı sure ve ayetleri okuyarak açıklamaya çalışıyorum. Gerekli gördüğüm yerlerde ayetlerin kısa bir tefsiri, açıklamalarını da yapıyorum. Bundan itibaren bu yazdıklarımı kısa bölümler halinde sizlerle paylaşacağım. Nasip olursa ilerde basıma vermek için, yapıcı tenkit ve değerlendirmelerinizi göz önünde bulundurarak gerekli düzeltme ve açıklamalarda bulunacağım. Yazdıklarımın okuyuculara yararlı olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim. Şimdiden sizlere teşekkür ediyorum. İlk olarak FÂTİHA SURESİ’ni başka bir sitede paylaştım. Burada Bakara suresinin ilk ayetleriyle başlıyorum.
2 – BAKARA SURESİ
Tertip sırasına göre Kur’an-ı Kerim’in ikinci, nüzul sırasına göre doksan ikinci suresi olan ve 286 ayetten oluşan bu sure, Mekke’de nazil olmuştur. Bu sure, Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir. Muhtevasında Yahudilerle ilgili bir kıssada bir inekten bahsedildiği için, bu sureye BAKARA suresi ismi verilmiştir. Surenin içeriğinde çeşitli konular anlatılmaktadır; baş tarafında mümin, kâfir ve münafıkların özellikleri özet halinde anlatılmaktadır. Önce müminlerin özelliklerini anlatan ayetlerin üzerinde duracağız:
الم {1} ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ {2} الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ {3} والَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ وَبِالآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ {4} أُوْلَـئِكَ عَلَى هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ {5}
1 – Elif, Lam, Mim.[1]
2 – Kendisinde şüphe olmayan bir kitap olan bu Kur’an, muttaki/dürüst insanlar için yol göstericidir.
3 – Allah’a saygılı olan o kişiler, gaibe inanırlar, namazı kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.[2]
4 – Ve o kişiler, sana indirilene[3] ve senden önce indirilmiş olanlara[4] inanırlar. Onlar, ahiret hayatına kesin kanaat getirirler.
5 – İşte onlar, Rablerinden olan bir hidayet üzeredirler ve onlar, kurtuluşa ereceklerdir.
Bakara suresinde başından itibaren insanlar mümin/inanan, kâfir/inkâr eden ve münafık/ikiyüzlüler diye üç kısım halinde tanıtılmaktadır. Burada yer verdiğimiz ilk ayetlerde müminlerin vasıfları özet halinde anlatılmaktadır. Ona göre inanan, iman eden, mümin geçinen her kişi, kendisine yol olarak Kur’an’ı bilir, gaibe dayanan inanç esaslarına tereddütsüz inanır, ibadetini gerektiği gibi Allah rızası için yerine getirir, maddi imkânına göre çevresine yardım ederek infakta bulunur, Kur’an-ı Kerim’e inandığı gibi, diğer kutsal/ilahi kitaplara da inanır. Ve işte onlar, Rablerinden olan bir hidayet üzeredirler ve onlar, kurtuluşa ereceklerdir.
[1] Bazı surelerin başında bu tür harfler bulunmaktadır. Bu tür harflere, mukataa veya hece harfleri denir. Bunların manası hakkında çeşitli yorumlar yapılmaktadır. Bunların gerçek manasını, ancak Allah bilir.
[2] İnfak kelimesi, Allah rızası için yapılan her türlü harcamayı kapsar.
[3] Kur’an.
[4] Hz. Muhammed’den (sav.) önceki peygamberlere indirilen kutsal kitaplar.
3 yorum
Hadisi şerifler, sünnetler olmadan Kuran anlaşılmaz. Aksini iddia eden kendi aklına göre hareket etmiş olur .
Mealden İslam öğrenilmez. Düşünün meshur bir ilahiyatçı soyle bir itirafda bulunmuştu. Bir ayete 28 şubattan önce farklı sonra farklı bir mana verdim demişti. Aynı kişi ömrünün sonuna doğru deistim diyetek gitti
Efendim! İlginiz ve yazımı okumanız için teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. Hz. Muhammed’in (sav.) bildirdiği gibi, dinin temeli Kur’an ve sünnete dayanmaktadır. İslam dininde hadisi saf dışı bırakmak mümkün değildir. Maalesef son zamanlarda hadisin aleyhinde çeşitli şeyler söylenmekte ve yazılmaktadır. Bu tür yanlış şeylerin çoğunlukla oryantalistlerden kaynaklandığı kanaatindeyim. Kur’an, Hz. Muhammed’e indirilmiş ve o, Kur’an’ı ilk tefsir edendir. Yerine göre hadise baş vurmak gerekir. Ölçümüz, şu ilahiyatçı veya bu hoca değil, Allah ile resulü/Kur’an ve sünnet olmalıdır. Selam, saygı ve hürmetler.
Sayın Hocam, bu giriş bence çok güzel ve net olmuş, Bakara süresinin geri kalanını sabırsızlıkla bekliyorum, özellikle 30. Ayet için açıklamanızı? Selamlar ve saygılarımla.