Duyduk ki, devlet hastanelerimizde, çok sayıda başhekim yardımcısı varmış. Büyük hastanelerde sayıları on, on beş kadar bile olurmuş. Bana anlatanın yalancısıyım.
Olur arkadaş, kime ne dedimse de, anlatan aynen devam etti. İlginç galiba dinleyelim bakalım. ‘Bakanlıkta görevlendirilen başhekim yardımcıları, hasta bakan, ameliyata giren, laboratuvarlarda dirsek çürüten meslektaşlarından çok daha fazla performans geliri elde ederler’ miş. Hem de masa başında oturarak. Bunda şaşacak ne var, onlar da idarecilik görevi yapıyorlar, diyecek oldum. Anlatan yine sözümü kesti.
‘İyi ama bunların pek çoğu, kendi hastaneleri yerine, geçici görevle Bakanlıkta görev yapıyorlar. Kimi danışman olarak çalışıyor, kimi müsteşarlıkta, kimi genel müdürlüklerde çalışıyor’.
İşte burası ilginç. Bakanlık istediğini merkezde görevlendirebilir, tayin eder, olur biter. Peki ama niye geçici görevle çalıştırıyor? Bu soruyu bana anlatana sorduğumda. ‘Yahu hoca, sen de amma safsın, neden olacak kendi hastanelerinden, çalışmadan her ay performans geliri almaları için kesin tayin yerine, geçici olarak görevlendiriyorlar’ demesin mi.
Nasıl oluyor bu işler? ‘Nasıl olacak bankamatik kartıyla düzenli olarak performans geliri alıyorlar. Hem de ‘başhekim yardımcısı statüsünden.’
Benim bildiğim kadarıyla, Döner sermaye ve performans gibi ek gelirlerin, ‘ancak çalıştığınız takdirde ödenmesi gerekir.’
Çalışmadan, aylık maaşınızdan tamamen ayrı olarak, bir de performanstan gelir elde etmek, bence bu doğru değil, hem yasal değil hem de helal değil.
Önceki hükümetler döneminde, yine geçici görevle, tıp fakültelerinden geçici atamayla Bakanlıkta müsteşar, genel müdür veya daire başkanı olarak görev yapanların, fakültelerinden almakta oldukları döner gelirleri Sayıştay denetlemesinde yasal bulunmayıp kesilmiş idi. Üstüne üstlük, eskiden aldıklarını da yasal faiziyle birlikte geri ödemişlerdi.
Bu işler dün farklı, bugün farklı mı uygulanıyor? Bakanlıkta görev yapan hastane başhekim yardımcıları, bu ek performans gelirini alıyorlar mı, almıyorlar mı? Çalışmadan performans getirisi elde etmenin, yasal olup olmadığı Sayıştay denetçilerine resmi olarak soruldu mu?
Bakanlıkta geçici olarak görev yapan arkadaşlarımız da ciddi görevlerde bulunuyorlar. Her konuda olduğu gibi maaş konusunda da titiz ve dikkatli olduklarını sanıyorum. Helal kazanç nedir, haram nedir onların çok daha iyi bildiklerini sanıyorum. Bakanlık merkez teşkilâtında kaç tane başhekim yardımcısı çalışıyor, elli mi, altmış mı? Danışman olanlara hangi konularda danışılıyor? Bunları öğrenmek, doğal olarak sade vatandaşın da hakkı.
Şimdi çok yeni bir bilgi daha geldi. Bakanlık hastanelere, kasım başında yeni bir genelge daha göndermiş. Genelgede özetle ‘Bakanlığın, borcu bulunan hastanelerin çalışanlarının performans gelirlerinde indirime gidileceği bildiriliyor. Örneğin borcu bulunan hastanelerin, başhekim yardımcılarının performansında yüzde 30 indirim yapılmış. (Borcu olmayan hastane var mı? Bilen varsa bildirsin.) Bir küçük fark özellikle dikkatten kaçmıyor. Bakanlıkta görevlendirilen başhekim yardımcılarının performans gelirleri indirimden muaf tutulmuş! Aman ne iyi. Hastanede bizzat çalışanlar, sanki cezalandırılıyorlar gibi. Çalışanın gelirinde azalma var. Bakanlıkta görev yapanda indirim yok! Çok fazla detaya girmeye gerek yok. Doğrusu, niye böyle yapıyorlar, işin aslını bizzat Bakanlıktan öğrenmek gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı, merkez teşkilatında görev yapan, hastanelerine hiç uğramayan başhekim yardımcılarına performans ödenmesi yasal mıdır? Birileri sormadan, Sayıştay denetçilerine bir sorsunlar bakalım. Yoksa işin sonunda, ileride faiziyle geri ödemek de var. Benden söylemesi.