Uzun sayılabilecek bir süredir önemli bir boşluğu başarıyla dolduran ve her geçen gün kendisini yenileyen bir yayın organında “Köşe Yazarlığı”na başlamaktan mutlu ve onurluyum. Bu vesile ile tüm “Medimagazin” ailesine, okuyucularıma “GEN”LERDEN HABERLER köşesinden merhaba diyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Yazmaya başlayacağım Köşe’nin adının ne olacağı sorulduğu zaman hemen karar veremedim, bazı seçenekler düşündüm ve sonunda “GEN”LERDEN HABERLER başlığı bana daha cazip geldi. Çünkü genetik biliminin ne zaman ortaya çıktığı incelenirken iş Adem ve Havva’ya kadar götürülmektedir. Zira bu iki ilk insanın doğacak çocuklarının kime benzeyeceğini birbirlerine sorduklarında, işe genetik bilimi de karışmış olmaktadır. İşin latife tarafı bir yana, daha düne kadar gen sayımız için 100.000 rakamı telaffuz edilirken bugün için (ekim 2004 itibariyle) Uluslararası İnsan Genomu Dizileme Konsorsiyumu “The International Human Genoma Sequencing Consortium”, protein kodlayan gen sayısını 19.599 ve protein kodladığı tahmin edilen segment sayısını da 2.188 olarak bildirmiştir. Oysa 2000 yılında Genom Projesi’nin ilk bulguları yayınlandığı zaman hesaplanan gen sayısı 30.000-40.000 arasında bildirilmişti. Şimdi gelinen nokta, genlerin sayısından ziyade genlerin regülasyonunun önemli olduğudur: “The big thing is regulation.” Ayrıca, bazı bilimsel yayın kuruluşları tarafından 2004 yılı, “Biyoloji ve Tıp Yılı” olarak kabul edilmiştir. Çünkü insanda terapötik amaçlı klonlama ilk kez geçen 2004 Şubat ayında Güney Koreli araştırıcılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Elde edilen embriyolar, gerektiğinde kullanılabilecek yeni bir kaynak oluşturmaktadır.
Bir taraftan gen tedavisi, bir taraftan klonlama ve bir taraftan da tanı olanaklarının gelişmesi kalıtsal hastalıkları önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde korkulu rüya olmaktan çıkaracak gibi gözükmektedir.
Bundan 20 yıl kadar önce tasavvur etmekte bile zorlandığımız hususlar artık gerçekleşmiş ve genetik bilimi hayatın her alanında karşımıza çıkmaya başlamıştır. Bugün için hastalığımızdan sağlığımıza beslenmemizden giyimimize kadar her konuda genetik ile haşır-neşir olmuş durumdayız.
Tüm bunlardan dolayı ‘Köşe’min adının “GEN”LERDEN HABERLER olmasını yeğlemiş oldum. Zira bu haberler, hayatın ve sağlığın haberlerinin ta kendisi olacaktır. Evlenmelerden başlayıp (akraba evlilikleri) beslenmeden (nutrigenomik) çıkarak genlerle ilgili magazinel bir yaklaşımla bu Köşe’de bilgiler sunulacaktır. Yeniden görüşünceye kadar esen kalın.
11
önceki yazı