21/08/1981 tarihinde kabul edilen 2514 sayılı kanun, günümüze kadar bir çok değişiklikler geçirdi.
1986, 1989, 1995 tarihlerinde değişiklikler yapıldı. Kanun ruhunda bir değişiklik yok. 12 Eylül’ün olağanüstü şartlarında çıkarılan kanunun “mecburi hizmet” adıyla meşhur olması anlaşılabilir bir durumdur.
Hele de bizim toplumumuz, böyle mecburiyetleri nede güzel benimser! Kaybolmuş malı gibi hemen uygulamaya başlar.
“Bazı” sağlık personeline uygulandığında, adalet terazisinin sık sık bozulduğu bir ülkede çokta ciddi görülmez.
Niçin “Bazı” diye soramazsınız. Çünkü 12 Eylül şartları öyle gerektiriyordu.
Niçin “mecburi”? Çünkü o şartlarda yasalar mecburidir.
Bizim bildiğimiz yasalar toplumun yaşadığı çağa göre ihtiyaçlarını karşılamak için çıkarılır, bazılarına değil herkese uygulanır.
“Üstisnalar kaideyi bozmaz” diyeceğim ama bu istisnalar bitmiyorki. Neredeyse istisnalar “kaide” olmaya başladı.
12 Eylül şartları 28 Şubat’ta nüksedince “mecburi” hizmetler de nüksetti. Sağlık alt yapısı çağdaş bir yapı gösteren ve genel sağlık sigortası olan bir ülkede 12 Eylüller olmaz ve 2514 sayılı “mecburi” yasada çıkmazdı.
Aradan geçen 20 yıllık süre içerisinde, sağlık hizmetleri adına çağdaş ihtiyaçlara göre ciddi bir gelişmenin olmadığını gösteren en çarpıcı belge, aynı yasanın tekrar yürürlüğe geçirilmesidir.
Determinizm felsefesine göre bu uygulama beklenen bir şeydir. Aynı nedenler aynı sonuçları doğuracaktır.
Mecburi hizmetle Avrupa Birliği’ne hazırlanan bir Türkiye’yi düşünmek bile istemiyorum. Hizmet gönüllü yapılmadığı zaman amatörce olur ve yozlaşır.
Hizmet mecburi yapıldığı zaman tüketici olur ve yıpranır.
Hizmet hizmet için yapılır ve üretici olur.
“Beş yıllık süre içerisinde uzman tabipleri 2514 sayılı kanun kapsamı dışında tutmaya ve gerektiğinde uzman ve pratisyen tabipleri tekrar kapsamına almaya Sağlık Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
Bireysel enerji tüketimi adına büyük gayretlerini gözlediğimiz Sayın Sağlık Bakanı’nın yönettiği Sağlık Bakanlığı, tüm sağlığa ilişkin önerilerinde Avrupa Birliği ve Dünya Bankası kriterlerini kabul ettirmeye çalışmalıdır.
Sağlık ordusuna gelince, “Bazı mecburiyetler” kaldırılırsa hizmet için koşturmaya hazırdır.