Bilindiği gibi belediye; ilçe, bucak gibi yerleşim yerlerinde sokakların bakımı, temizlik, aydınlatma, su, esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerini gören ve tüzel kişiliği olan bir örgüttür. Başkanı ve üyeleri seçimle gelir.
Belediye Başkanları seçiminin yaklaştığı şu günlerde adaylar tarafından yapılan konuşmalarda dönüşüm ve değişimden de söz edildiği dikkati çekmektedir. Aslında değişim, sürekli gelişmeyi ilke edinmiş ülkelerin gündeminde daima vardır. Çünkü gelişme çabası beraberinde değişme zorunluluğunu getirir,
Değişme aslında bir süreçtir. Süreç ise; bir olayın ya da olayların, işlemlerin belli bir sonuca doğru gidişi, düzenli olarak birbirini izleyen değişmelerle gelişip oluşması, ya da bir sonuca ulaşan düşünce akımıdır. Değişiklik çabalarının yöneltildiği hangi sistem olursa olsun değişimden etkilenen insandır. Bu durumda insan; kendi çelişkili dürtüleriyle ve yeni durumlara uyum gerektiren sürekli değişiklikle karşılaşan dinamik bir sistemdir. İnsanın değişim ile ilişkisi sadece bu kadarla sınırlı değildir. Çünkü insanın, değişimin her aşamasında rolü vardır. Durumdan rahatsız olan, sorunu teşhis eden, olası çözüm yollarını, bunun için yapılabilecek değişiklikleri listeleyen ve bunlardan en uygun olanı seçen ve bunu uygulayan ve sonucunu değerlendirenler hep insandır.
Değişikliği başlatma çabası genellikle sistemin ilişki ve işlevlerinde bir ya da birden fazla değişiklik tipiyle ilişkilidir. Yapıda değişme daha önceki düzenlemelerin sorumluluk ve işlevler yönünden yetersiz olduğu fark edilince, görevlerin daha etkin ve yetkin yapılabilmesi için örgütsel yapıda ve pozisyonlarda bireyler arası ve ast-üst ilişkilerini sağlayıcı yeni yapı oluşturmak için yeniden örgütlenmeye gidilmesiyle ilgilidir. Yapılması planlanan değişiklikler teknolojik araç ve gereçlerin de yenilenmesini gerektirebilir. Yapısal ve teknolojik alanlarda yapılması planlanan değişim; çalışanların yeni sorumluluklar yüklenmesini, teknolojik değişikliklerin gerektirdiği becerileri kazanmasını, yeni davranışlar ve değerler edinmesini gerektirir.
İnsanlar bir yandan modayı izleyerek görüntüsünü ve piyasayı izleyerek yaşadığı çevreyi sürekli değiştirme çabasına girerken diğer yandan başkaları tarafından kendilerine dayatılan yeni davranışlar edinmeyi kendi lehlerine de olsa reddedebilmektedirler. Bununla ilgili olarak şair Ahmet Hamdi Tanpınar şunu demiştir. “Hiç kimse değişime karşı değildir, yeter ki ucu kendisine dokunmasın.” İşte tüm bu gerçekler belediye başkanlarının icraatında insana odaklanmasını, onu iyi tanımasını gerektirir. Bu nedenle Belediye Başkanı insanlara yakın olmalı, bunu onlara hissettirmeli, onların düşünce ve önerilerine değer vermeli, onlarla birlikte çalışmalı ve onların sorunlarını iyi bilmelidir.
Bir Belediye Başkanının hedeflerine ulaşabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler ise şunlardır:
-Liyakat sahibi olmak ve çalışma hayatında bunu kanıtlamış olmak
-İşlerin planlanması, organizasyonu ve yürütülmesinde daima insanın huzur ve mutluluğunu ön planda tutmak ve çevresindekilere bu konuda örnek olmak.
-Hedeflerini iyi belirlemek.
-Dışarıdan gelen eleştirilerde kavgalara enerjisini harcamamak ve hedeflerinden uzaklaşmamak.
-Öfkesini kontrol edebilmek.
-Esnaf denetimlerinin ürkütücü değil düşündürücü ve eğitici olmasını sağlamak.
-Çalışmalarının sonucunu tarafsız değerlendirebilmek ve gereken düzeltmeleri yapmak.
-Yaptıklarının hesabını verebilmek.
-Bütçeyi gereksinimlerdeki önceliklere göre kullanmak.
-Halkın ulaşımına uzak projeleri hedef olarak almamak.
-Çevreyi korumanın önemi konusunda halkı bilinçlendirmek.
-Gerçekleştirdiği projeler hakkında halka geribildirim vermektir.
İsabetli seçimlere…
639
önceki yazı
1 yorum
Çok güzel belirtmişsiniz çok değerli Gülten hocam. Olmazsa olmaz olarak yazdıklarınızın tümüne katılıyorum. Şu 4 maddenin ise hepsinin de üzerinde olduğunu düşünüyorum. Çok sevgiler.
-Yaptıklarının hesabını verebilmek.
-Bütçeyi gereksinimlerdeki önceliklere göre kullanmak.
-Halkın ulaşımına uzak projeleri hedef olarak almamak.
-Çevreyi korumanın önemi konusunda halkı bilinçlendirmek.