(tababet san’atının icrası ile geçen 33 yıl / anı 5)
Ankara Keçiören’deki Atatürk Sanatoryumu Göğüs Cerrahisi Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladığım ilk yılın (1990) sonuna doğru “ilk seminer”im verilmişti. Konu “Trakeobronşial ve Özofageal Yabancı Cisimler – Solunum Yolları ve Yemek Borusu Yabancı Cisimleri” idi.
Konu ile ilgili yayınları (literatürü) bulmak için önce Index Medicus kataloğunu taramış, sonra da Hacettepe ve Ankara Tıp Kütüphanelerine gidip temin etmiştim. Hatta Ankara Tıp Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Şinasi (Yavuzer) Hocayı dahi ziyaret edip ondan bir yayınını da rica edip almıştım.
Konu ile ilgili kliniğimizdeki son beş yılın verilerini ortaya koyup sunabilmek için arşivden dosyaları bulup çıkardım.
Sonunda ortaya eli yüzü düzgün bir seminer çıkmıştı. O yıllarda klinikte bile henüz bilgisayar yoktu. Kızkardeşim banka müfettişi olduğu için ona teftiş raporlarını yazabilmesi için bir daktilo vermişlerdi. Semineri daktiloda temize çektim ve birkaç nüsha çoğaltıp sunum sırasında şefler, şef muavini ve başasistanımıza takdim ettim.
Seminer sonunda başhekim ve aynı zamanda şefimiz olan Mehmet (Ünlü) Hoca, o kadar beğenmiş olacak ki bana dönüp “İrfan, bu semineri hızlıca makale haline getir de, hastanenin çıkaracağı “Solunum Hastalıkları” dergisinin ilk sayısında yayınlayalım” dedi. Böylece “ilk makale”m de yayınlanmış oldu [1].
Seminer sonunda merhum Şef Güven (Çetin) Hocamıza “Hocam, bu seminer vesilesi ile klinik olarak topluca fotoğraf çektirebilir miyiz?” dedim. Tamam deyince de fotoğraf makinemle kliniğin en eski “ilk toplu fotoğraf”ı çekilmiş oldu.
Şef Muavinimiz Sadi (Kaya) abi de, seminer sonrası bir vizit sırasında “İrfan, madem bu konuya bu kadar emek verdin, devam et, vakaları kaydet ve tez konun olsun” dedi. Böylece “Trakeobronşial yabancı cisimlerinde klinik yaklaşım” konusu “uzmanlık tezi”m olmuş oldu [2].
Van Tıp’ta yardımcı doçent olduğum yıllarda da bu konuya ilgim ve çalışmalarım devam etti.
2002 yılında Türk Göğüs Cerrahisi Derneği’nin bir Göğüs Cerrahisi Kitabı (Textbook) hazırlamakta olduğunu öğrendim. Bana herhangi bir teklif de gelmemişti. Ankara’ya bir vesileyle yolum düştüğünde Ankara Tıp İbn-i Sina Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda İlker (Ökten) Hoca’ya uğrayıp (kendisi aynı zamanda dernek başkanı ve kitabın editörü idi) “elimde trakeobronşial yabancı cisimlerle ilgili bir çalışma olduğunu” belirtip “eğer birine verilmemişse o bölümü yazmaya talip olduğumu” belirttim. “Maalesef, biz o konuyu yazması için birine verdik” dedi. Ben de “olsun ziyanı yok hocam, müsaadenizle ben çalışmamı masanıza bırakayım, müsait bir vaktinizde göz atabilirseniz sevinirim” dedim. O da “tamam bırak” dedi.
Doçentlik imtihanını 2003 yılı martının sonunda başarıyla verdikten sonraki nisan ayı içerisinde bir gün Sanatoryum’da ihtisas yaparken, başasistanımız olan ve o dönemde de şef olan Abdullah İrfan (Taştepe) abimiz aradı. “İrfan, kitapta yabancı cisimlerle ilgili bölüm yazılmamış, İlker Hoca sende bu konuda bir yazı olduğunu söyledi. Yazını son bir kez gözden geçir ve hemen yolla” dedi. Böylece “ilk kitap bölümü”m de nasip kısmet olmuş oldu [3].
Atalarımızın söylediği özlü ve güzel sözlerde der ki, “kısmetse gelir şamdan yemenden, kısmet değilse ne gelir elden ya da çanakta balın olsun, arı Bağdat’tan gelir”. Kişi (kul) kendi üzerine düşeni yapar ve sebeplere tevessül ederse Allah zaten üzerine düşeni hakkıyla yapandır, yapmaya muktedir olandır.
İlk seminerden (01.1991) ilk kitap bölümü’ne (04.2003) uzanan ve bir yerde “beşibiryerde”ye benzettiğim 12 yıllık emek ve sürecin kısa ama benim açımdan verimli, anlamlı ve ilginç öyküsü işte budur.
KAYNAKLAR
(1)Kaya S, Yalçınkaya İ, Moldibi B, Taştepe Aİ, Çetin G, Ünlü M. Trakeobronşial yabancı cisim aspirasyonları. Solunum Hastalıkları 2:255-264, 1991.
Tam Metin: https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/06/internette-erisme-imkani-olmayan.html
(2)Yalçınkaya İ, Kaya S, Çetin G. Trakeobronşial yabancı cisimler: 177 vakalık bir çalışma. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Bülteni 38:101-107, 1996. (Uzmanlık tezimin yayın olmuş şekli)
Tam Metin: https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2020/06/internette-erisme-imkani-olmayan.html
(3) İrfan Yalçınkaya. Trakeobronşial yabancı cisim aspirasyonları. Editör: İlker Ökten, Göğüs Cerrahisi, II cilt, Ankara, 2003:689-98.
2 yorum
Bu anının ve bu sitede yayınlanmış diğer anıların gözden geçirilmiş son hallerinin ve ayrıca yayınlanmamış birçok anının yer aldığı ve bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığım kitabım “BENİM YOLUM / Tababet San’atının İcrası İle Geçen 33 Yıl”, 08.12.2021 tarihinde okuyucu ile buluştu. Kitap 378 sayfa olup Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) yoluyla yayınlandı ve kitapyurdu sitesinde satışa sunuldu. Kitabı incelemek ve edinmek isteyenler için internet adresi; https://www.kitapyurdu.com/kitap/benim-yolum/602498.html
“BENİM YOLUM – Tababet San’atının İcrası İle Geçen 35 Yıl” KİTABIMIN “GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ VE İLAVELİ 2. BASKI”SI ÇIKTI.
İKİNCİ BASKIYA ÖN SÖZ’Ü OKUMAK İÇİN;
https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2023/09/benim-yolum-tababet-sanatnn-icras-ile.html