İki yıl önce ülkemizde ilk “beyin damar hastalıkları bilim dalı”, özellikle Doç Dr. Atilla Özcan Özdemir’in çabaları ve Prof. Dr. Nevzat Uzuner’in de destekleriyle, sonrasında Yükseköğretim Kurumu (YÖK)’nun onayı ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalının bünyesinde kuruldu.
Nöroloji Ana Bilim Dalında 1981 yılından beri girişimsel vasküler nöroloji, 1996 yılından beri nörolojik yoğun bakım, nörosonoloji ve yoğun beyin krizli hasta süreci söz konusuydu. Bu işlev, “Canada-London Ontario Stroke Center”de 3,5 yıl çalışıp “Stroke Fellow” eğitimini bitiren Doç. Dr. Atilla Özcan Özdemir’in özverili çabalarıyla çok daha büyük bir gelişme göstermiş ve ülkemizin tam teşekküllü önemli bir “vasküler nöroloji eğitim merkezi” olma özelliğine erişmiştir. Bu gelişme, olumlu bir örnek oluşu ile diğer nöroloji ana bilim dallarında bulunan ve özellikle “vasküler nöroloji” ağırlıklı çalışan akademik düzeydeki meslektaşlarımızı cesaretlendirmiş ve Prof. Dr. Birsen İnce’nin girişimiyle, 2013 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı bünyesinde de 2. Beyin Damar Hastalıkları Bilim Dalı YÖK’ün onayıyla kurulmuş bulunmaktadır. Ancak, şimdilik bu bilim dalında “girişimsel nörolog” bulunmadığından, bu işlemler, Radyoloji Ana Bilim Dalında olup, kendini girişimsel vasküler nöroloji uygulamaları konusunda yetiştirmiş değerli meslektaşlarla birlikte yapılmaktadır.
Eskişehir Tıp Nöroloji’deki yapılanmaya benzer gelişme, Adana Başkent Yüreğir Tıp Fakültesinde Doç Dr. Semih Giray ve Doç. Dr. Zülfikar Arlıer, Ankara Numune Hastanesi Nöroloji Kliniğinde Dr. Fikri Ak ve Dr. Erdem Gürkaş, Memorial Ataşehir Hastanesinde Prof. Dr. Reha Tolun ve Doç. Dr. Yakup Krespi, Bezmiâlem Vakıf Gureba Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Talip Asil tarafından sağlanmış bulunmaktadır. Bu yönde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dallarında da çabalar sürmektedir. Bu merkezlerde de, diğer ülkelerdeki gibi girişimsel vasküler işlemler, artık “vasküler nörolog” diye tanımladığımız nörologlar tarafından bizzat yapılmakta, klinikçi olarak da hastaların A’dan Z’ye her türlü tıbbi teşhis, tedavi ve izlemleri gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizdeki bu gelişmelerin olması kaçınılmazdır. Çünkü dünyada “vasküler nöroloji”deki yapılanmalar artık iyice oturmuş durumdadır ve bizlerin de bu yeniden yapılanmadan geri kalmamamız, hastalarına en iyi teşhis ve tedavi yaklaşımlarından başka bir düşüncesi olmayan idealist gençlerimizin onlara emanet ettiğimiz bayrağa dört elle sarılmaları sayesinde gerçekleşmektedir.
Ülkemizdeki bu yapılanma ve gelişmeler, yurt dışındaki “vasküler ve girişimsel vasküler nörologlar”ın dikkatini çekmeye başlamış bulunmaktadır. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’nde geçen yıl gerçekleştirilen uluslararası kongreye Prof. Dr. Reha Tolun, bu yılki kongreye de Doç. Dr. Atilla Özcan Özdemir konuşmacı olarak davet edilmiş ve yaptıkları araştırmanın sonuçlarını sunmuşlardır. Üç ay önce de Dr. A. Özdemir, İran Ulusal Nöroloji Kongresi’ne konuşmacı olarak davet edilmiş ve Tebriz Tıp Fakültesi Girişimsel Vasküler Nöroloji Ekibi ile karşılıklı vaka uygulamaları organize etme konusunda da fikir birliği oluşturmuşlardır.
Şu anda Sağlık Bakanlığı nezdinde “İnme Ünitesi” ve “Vasküler Nöroloji Merkezi” şeklinde ikili bir yapılanma söz konusudur. İnme Ünitesinden sorumlu olacak nörologlar, Dokuz Eylül Tıp Nöroloji’de Prof. Dr. Kürşat Kutluk’un organizatörlüğü ile yürümekte olan “Çok Merkezli Akut İskemik İnmeli Hastaya Trombolitik Uygulaması” çalışmasında olup, belirlenecek asgari vaka sayısını yapan nörologlar olmalıdır. Sağlık Bakanlığı, bu nörologları ve çalıştıkları nöroloji servislerini destekleyerek yapılandırabilir.
İleriye yönelik ve en az üç beş yıl isteyen yapılanma ise “vasküler nöroloji merkezleri”ne yönelik olacak yapılanmadır. Bunun için de merkez sorumlusu olacak vasküler nörologu yetiştirmek üzere “vasküler nöroloji yan dal uzmanlığı” bir an önce yürürlüğe konmalıdır. “vasküler nöroloji uzmanlığı”nda beyin krizi ünitesi, girişimsel vasküler nöroloji uygulaması, nörosonoloji laboratuvarı ve nörolojik yoğun bakım olmak üzere dörtlü yapılanmada eğitim söz konusudur. Bu konularda eğitim yapacak kapasitede olan Eskişehir Tıp, Adana Başkent Tıp, Ankara Numune, Vakıf Gureba Tıp, Dokuz Eylül Tıp, Ege Tıp, Hacettepe Tıp ve Memorial Ataşehir Nöroloji Birimleri bulunmaktadır. Uzmanlık için gerekli olan dört yönlü eğitimi tamamlamak, bu birimler arasında yapılacak rotasyonlarla şimdilik tamamlanabilir.
Kasım ayında Türk Nöroloji Derneği Girişimsel Nöroloji Çalışma Grubu, Türk Beyin Damar Hastalıkları, Nörolojik Yoğun Bakım, Nörosonoloji ve Strok Ünitesinden temsilcilerin bir araya gelip yaptıkları ortak toplantıda “Vasküler Nöroloji Yan Dal Uzmanlığı Eğitim Programı” hazırlanmış ve Sağlık Bakanlığına göndermesi için Türk Nöroloji Derneğine sunulmuştur. Dernek, Ocak ayında dosyayı Bakanlığa iletmiş ve resmi başvuru yapılmıştır. Bu ilgi ve uzak görüşlülüğü için Sayın Prof. Dr. Ersin Tan’a ve Yönetim Kuruluna teşekkürlerimi sunarım.
Umarım, dünya ile paralel olan ülkemizdeki bu iyi niyetli çabalarla sağlanan gelişmeler Sağlık Bakanlığında da destek bulur ve “vasküler nöroloji yan dal uzmanlığı” resmiyet kazanır.
İnşallah.