Daha önce, benim de başkanlığını yaptığım ve bundan büyük onur ve haz duyduğum, gerek ülkemizin ve gerekse uluslararası düzeyde birçok bilim adamının üyesi olduğu, “Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği”nin 6. Bilimsel Toplantısı 28-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Marmaris’te yapıldı. Bu kongreye gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından 250 civarında beyin cerrahı, bilim adamı ve araştırmacı iştirak etti.
Beyin omurilik ve sinir cerrahisi alanındaki araştırmalar, yenilikler, gelişmeler ve değişkenlikler gözden geçirilerek paylaşıldı ve tüm genç meslektaşlarımızın bilgisine sunuldu. Bu arada klasik tedavi ve ameliyat yöntemlerinin yanında, beyin tümörlerinin tedavisinde yeni bir çığır açan Radyosurgery, Gamma Knife Surgery teknolojilerinin etkinliği ve hasta yaşam sürelerinin üzerindeki olumlu etkisi ve tümör cesametini küçültmede, hatta yok etmede aktif rol oynayabileceği üzerinde, çok geniş tartışmalar yapıldı.
Son yıllarda beyin cerrahı olan meslektaşlarımız tarafından, kısmen de olsa ihmal edilen sinir yaralanmaları ve lezyonlarındaki cerrahi tekniklerdeki yenilikler, yeniden ilgi ve heyecan alanımıza girdi.
Kongrede özellikle son 10 yıldır bir furya tarzında kullanılan protez, enstrüman ve vidalama, plaklama yöntemleri masaya yatırıldı. Çok hararetli tartışmalar yapıldı. Mesleğimizin tecrübeli ve duayen hocalarının bu hususta çok arzulu olamamalarına ve endikasyonlarını çok dar tutmalarına karşın, genç meslektaşlarımızın bu hususta daha toleranslı, heyecanlı ve cesaretli olarak geniş bir portföyü kullandıkları müşahade edildi. Ancak komplikasyonlar dikkate alındığında, tecrübenin bilgi ve literatürün çok daha önünde ve önemli olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle özellikle genç meslektaşlarımızın bu hususlarda çok daha dikkatli olmaları ve endikasyonlarını, aklın, ilmin, irfanın, ahlakın, deontolojinin, erdemin ve şahsiyetin imbiğinden süzerek belirlemeleri öğütlendi. Hatta dünyada Asrın Bilim Adamı seçilen ve öğrencisi olmaktan gurur duyduğum Hocam, Prof. Dr. Mahmut Gazi YAŞARGİL’in yıllar önce, bu enstrümantasyonların kullanımı hakkında, bize biraz da istihza ile söylediği, “Çocuklarınızı doktor olmaları ve akabinde beyin cerrahisi eğitimi almaları için gayret ve teşvik ediniz. Çünkü ileriki yıllarda, bugün çok fazla olarak takılan enstrümanların çıkartılması gerekecektir.” ifadesinin tekrar dillendirilerek, gündeme getirilmesi, kongrenin en can alıcı sloganı olmuştur.
Hepinizin geçmiş Kurban Bayramlarını, en samimi duygularımla tebrik ederek, alışkanlığımız üzere, bir rubai ile yazımızı bitirelim.
BUZ KESİLEN NEFES!
Acı tatlı her şeyi, “Sen”dendir diye sevdim.
Yüreğim lime lime olsa da, “Aşk bu!” dedim.
Buz kesilen “NEFES”le, şimdi yorgun, perişan,
Mezarında kaskatı, paramparça cesedim.