Bilinmeyeni anlamanın somut olarak üç yolu vardır: Yürek, kafa ve eller. Eller uygulamada önemlidir; fakat, sürekli düşünmeyi gerektirir. Yine de metotları akılda kalması açısından yüreğin metotlarına göre daha iyidir. Kafa metodu hardal gibi keskin ve pahalı bir düşünce tohumunu gerektirir ama her türlü endişeyi ortadan kaldırır. Yürek metodu endişeyle doludur ama düşünce gereğini ortadan kaldırır.
James Clerk Maxwell
Akademiler, talebelerin ve personelin okey taşları gibi istihdam edileceği yerler değildir.
DADA
Her canlı ya da cansız varlık, kendini o an için oluşturan atomların bir permütasyon ya da kombinasyonundan ibaret bir koalisyondur. Canlı koalisyonlar, kendilerinde var olan temel yazılıma yeni yazılımlar da yükleyip kendilerinde var ettikleri zihnin kapasitesi ölçüsünde dış evrenin müsaadesi nispetinde özgür eylemlerde bulurken; cansız olduğu kabul edilen koalisyonlarda bu özgür eylemler sınırlıdır. Tek hücreli canlılardan insana kadar olan koalisyonlar topluluğunu var eden tohumlar, oluşturacakları canlıların önce temel yazılımlarını kendilerine yükler ve sonra da dış evrenle beraber yeni oluşacak varlığın donanımını dizayn ederler. Bu süreçte, atomların seçilişi ve dizilişlerinin rastgele ye de planlı oluşuna göre varoluş işlemi devam eder.
Beynin Biyolojik Mevsimleri
Beynin Oluşum Ve Hazırlık Mevsimi: Bu fiziksel süreçte, Pisagor’un iddia ettiğinin aksine genellikle irrasyonel ve karmaşık sayılarla çalışan denklemler aktiftir. Bu sayıların üçü de irrasyonel olup virgül sonrası sayıların dizişindeki kuralı belirli kılan bir sayı dizisi fomülü hala bulunamamıştır. Muhtemelen virgülden sonra düzensiz bir şekilde sonsuza akan rakamlar varoluşta bir sıra numarası veriyor olmalı ki; her var olan kendinden başkasına benzemiyor….
Şöyle ki:
- Pi sayısı tasarrufun temel kodu olarak işlev görür. Bir beynin hacmi ile yüzey alanı arasındaki oranın en ekonomik biçimde olmasını temin eder. Beyin milyarlaca nöron ve triyonlarca nöronlar arası mikro-nanoçip bağlantısından oluşan bir kompüterdir. Beyin kan dolaşımının, nöronlar arası bilgi akışının ve bilgileri saklandığı dosyalarda daha kalıcı, daha yaratıcı ve daha uzun ömürlü olması için beynin küresel olması gerekmiştir. Küresel beyinlerde, bilgi akış yolları en küçük ortak kat dilimine göre dizayn edildiği için deha özelliği daha belirgindir. Pi’nin irrasyonalitesi beyinleri birbirinden farklı kılıyor olabilir.
- E sayısı verimliliğin temel kodu olarak bu denklemlerde işlev görür. Bir beyindeki nöronların dallarının ve sinapslarının sayısı arasındaki oran e sayısı ile uyumlu ise deha maksimum olur. Leonhard Euler denkleminin çekirdek teşkil ettiği maksimum ürün formülüne göre söz konusu beyindeki nöron, dendrit ve sinaps sayısı arasındaki oran E ise nöroçip bazında en fazla deha elde edilir. Bu sayı aşılırsa nöron sayısı sonsuza giderken dendrit ve sinaps sayısı sıfıra yaklaşır. Ya da, E sayısının altına düşerse nöronların hacmi sonsuza giderken, sayısı sıfıra yaklaşır. Her iki durumda da verim yetersizdir. E’nin irrasyonalitesi nöron sayılarını birbirinden farklı kılıyor olabilir.
- Fi sayısı (Altın oran), güzellik ve optimal kullanımın temel kodudur. Bir beynin hacmi ve yüzey alanı arasındaki oran fi sayısına yaklaştıkça Pi ve E sayılarıyla orantılı olarak düzenlenen enerji tasarrufu ve deha üretim verimi de ideal düzeyde olur. Bu oranın dışına taştıkça tasarruf ve verim düşer. Fi’nin irrasyonalitesi beyin şekillerini biribirinden farklı kılıyor olabilir.
Bu bilgiler eşliğinde denebilir ki: Pi, E ve Fi sayılarının işlevsel olduğu beyin var ediliş denklemlerinin virgülden sonraki rakamına kadar olan bölümü belki de bu beynin PİN KODU olabilir. Dolayısıyla beynin bu PİN KODU’na uygun olmayan ortamlar ve kodlayıcılar da bu beyni kodlayamayacak ve onun hayatını belki de mahvedecektir. İşte bu derin ilişki BEYNİN MEVSİMLERİ’ni yaratıyor olabilir. Bu mevsimlerin işleyişinde beynin kaderi, büyük oranda kendini oluşturan maddenin kombinatorik ve fraktal yapısının elindedir. Bu yapı istediğini yapmakta özgür gibi gözükse de istediğini istemekte asla özgür değildir. Neyi ne zaman, nasıl ve niçin isteyeceği beyin örgüsünden ziyade onu oluşturan evrenin o anki durumuna bağlıdır
Beyin kendi içinde nöronlar arası, çekirdekler arası ve loblar arası; ya da beyin organlar arası dört mevsimi kendine rölatif zaman dilimleri arasında farklı kombinasyonlar ve permütasyonlar halinde yaşar.
Beynin İlkbahar Mevsimi: Donanımın primer düzeyde tamamlanıp temel işlemci yazılımının yüklendiği süreçtir. Koku ve tad sinyalleri esas enformasyon kaynağı olarak işlev görür. Ses ve ışık sinyalleri bu süreçte tehlikelidir.
Beynin Yaz Mevsimi: Koku ve tad gibi haz duyularını işleyen ve bu duyuların sinyalleriyle çalışan alt beyin, canlının ilk oluşum devresinden ölümüne kadar üreme ve yaşama gibi temel ve kısmen de bencilce olan dürtüleri yönetir ve onlarla yönetilirken; daha sonradan devreye giren ve insanlaşmanın temel kriteri olan beyin kabuğunca işlenen ışık ve ses sinyalleri ile birlikte tüm beyin ve organizma daha üst düzey akıl, vicdan ve dehayı beyin kabuğuna örmeye başlar. Akıl ve vicdan örgüsü daha da genişleyen beyin devreleriyle hızlı bir inkişafa geçer ve artık insani olma özelliği ikinci plana kalan koku ve tad sinyallerinin işlediği haz duyularını geri plana iter.
Beynin Sonbahar Mevsimi: Beynin ürün verme mevsimidir. Depolanan bilgiler yeni bilgiler üretir. Yeni bilgiler uygulamaya konur. Beyinde bilgi kodlayan tüm nöronlar adeta meyve ağaçları gibi ürün vermeye başlar. Ancak beyin kabuğunu kullananlarda son bahar verimlidir. Alt beyni kullananlarda ürün yoktur.
Beynin Kış Mevsimi: Yeterince kullanılmayan ve aynı şeyleri tekrar eden beyinlerde zamanla nöron ölümü hızlanır, bağlantı sayıları kopar ve azalır. Kan damarları kireçleşir. Beynin su üreten bölümleri taşlaşır. Susuz kalan beyin erir ve akıl üretemez olur. Ve sonuçta kendi donanımından geçen atomlara yüklediği bilgileri kendinden sonrakilere aktarmak için onları topraklara emanet eder.
Beynin Kültürel Mevsimleri
Bu dönemde her beyin kendi pin koduna ve ana işlemcisine uygun bilgiler yüklenir. Bu bilgiler, ya insanlığı uyku ve karanlığa iten zayıf yazılımlar yardımıyla toplumlar uyuklayan sürü haline getirilir. Ya da daha güncel ve ileri düzey yazılımları keşfeden beyinler toplumun beynine de bu yazılımları yükleyerek cehalet ve gaflet uykusundan uyandırılırlar.
Beynin Uyku/Gaflet Mevsimi: Beyin donanım ve yazılımı kudreti az ama sayıca çok olanların, kendi cehalet karanlıklarında rahat uyumaları için aklın ışıklarını imha ettikleri mevsimlerdir.
Beynin Işığı Arama Mevsimi: Bu devrede beyinler yaratıcı dehayı ateşler. Evrenin yazılımını incelerken kendi yazılımlarını daha gelişkin beyinleriyle sorgular. Aklın ışığını ararlar. Bu aşamada beynin yazılım ve donanımında şu olaylar gerçekleşir. Beynin yazılımının zihnin fiziksel özellikleri ve zihinsel süreçlerinin doğası maddi değildir. İşlevleri sinyal işlemedir. Konumları beynin sinirsel süreçlerindedir. Oluşumları ve varlıkları nöral süreçler ile birliktedir. Bilgileri, sinirsel ağlardaki bilgilerdir. Yetenekleri, sinirsel ağların yetenekleridir. Kapasiteleri, sinirsel devrelerin yetenekleridir. Değişiklikleri nöral bağlantılardaki değişimlerin sonucudur. Bilgi işleme yetenekleri nöral devrelerin hızına, dinamizmine bağlıdır ve bilgi yoğunluğu sinaps yoğunluğuna bağlıdır. Faaliyetleri beyin devrelerinin elektromanyetik faaliyetleriyle ilişkilidir.
Uyanış Mevsimi
Bilmemek isteyenler karanlıkta kalırlar
Bilmek isteyenler daha karanlığa dalarlar
Her ikisini de kavrayabilenler kapkaranlığa bürünür ….
Işık ve bilgiyi ararlar
Upanişhadlar
En derin uykulara dalanlar en derin uyanışları gerçekleştirirler. İnsanlığın karanlık çağlara girişi, genellikle beyin kabuğu yeterince inkişaf etmemiş güçlü cahiller dönemine rastlar. Bu karanlık zamanlarda insanlar ışığı daha fazla algılar daha karanlık uzayda daha fazla ve daha parlak yıldızlar görürler. Böyle durumlarda en derin uykuya dalmış olanlar en önce uyanır ve bilgi saçan beyinleriyle insanlığın hatta hayvanların, bitkilerin bile dünyasını aydınlatırlar.
Aydınlanma Mevsimi
Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur, Ona öğretin!.
Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır, onu uyandırın!
Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen cahildir, ondan yüz çevirin!
Bilen ve bildiğini bilen bilendir, onu izleyin!
Konfuçyüs
Akıl bir beyin yazılımıdır. Büyük akıllar büyük beyinlerde, büyük beyinler de sağlam kafalarda bulunur. Bu durum artık radyolojik görüntüleme yöntemleri ile anlaşılabilmektedir. En sağlam ve en etkin beyinler bu şekilde tesbit olunabilir (Radyodemokrasi-Akademik Akıl/Kasım 2022). Akıl her fiilin en doğrusunu yapabilecek bir güce sahip olduğundan uyanış ve aydınlanmanın etkinliği de aklın kudreti ölçüsünde olur. Düşüncenin özgür olması ve insan davranışlarının akla uygun olması gerekir denilse de özgürlük verilmez, alınır. Rasyonel akla fren konulamaz; tıpkı bahar gelince tohumları engellemenin mümkün olmadığı gibi…. Mükemmel tekamül etmiş bir beyinde de, tabiatın bahar mevsiminde olduğu gibi dehayı yaratacak olan çiçekler açar ve tüm çorak dağlar, ovalar şenlenir. Toplum şenlenir.
Bir Resimle Özet
Her bunalım, içinde sonsuz diriliş denklemi bulunan bir tohumdur. Bu tohumlar, sadece büyük düşünen büyük beyinlerde zafer çiçekleri açar.
DADA-Mehmet Dumlu Aydın
Hastanemizle morfoloji binası arasında ormanlık araziden geçen patika yol üzerinde çam, kayın, kavak ve kuşburnu ağaçları vardır. Yıllardan beridir hemen her gün oradan yürüyerek geçer ve kuşburnu ağacının fotoğrafını çekerim. Olmadığımız zamanlarda da arkadaşlar tarafından çekilmiş ve bana iletilmiştir. Gerek beyin cerrahi tahsilim süresince gerekse yıllardır laboratuvarda çalışmam nedeniyle her yaştan insan ve tavşan-rat beyinleri inceledim. Kuşburnu için coğrafi açıdan tanımlanabilen dört mevsimin metaforik bir benzetmesini yaparsak: kuşburnunun ilkbahar (A),
yaz (B), sonbahar (C) ve kış (D) mevsimlerindeki dönüşümlerine karşılık; alt seride gözlenen rat sinr hücresinin de adeta bu mevsimlere karşılık gelen çocukluk (A), gençlik (B), orta yaş (C) ve yaşlılık (D) dönemi mevsimleri vardır. Bu kuşburnu bir sonraki baharda yeşermek için tohum yaparken, beyinde de yaşlanıp ölen nöronların bu bilgileri sinirler yoluyla DNA zincirine aktardığı ve kalıtsal yazılımların bu şekilde gelecek nesillere aktarıldığı tahmin olunmaktadır.
Yine aynı BİZİM YOL civarında açan resim E’deki çiçek, kendi tohumlarını ekmek için onlara bir paraşüt yapar (F) ve rüzgarlarla onları uzaklara göndererek neslini devam ettirir. Adeta bilgisini uzaklara gönderir. Resim G’deki mavi çiçekler de Haziran ve Temmuz’da açar. Ancak biçin mevsimi temmuz başlarında biçilince bunların köklerinden yenden çiçekler çıkar. Bunların paraşütü olmadığı için kanatlı arılar bu çiçeklerden bal toplar ve kovanlarında biriktirir. Bunlar da böylece DNA aktarımları yapar. Bu örnekte, bahçe üniversite, kuşburnu gülleri, paraşüt üreten çiçek ve arı sizlersiniz. Resim H’de karanlıkta kaldığımız için patates-çıra ve sıvı yağdan bizzat kendi yaptığım lamba izlenmektedir. Bu olay teorik ve pratik bilgilerini harmanlamanı ve böylece kendinize has keşif ve icatlar yapabileceğinize bir ümit örneği olarak verilmiştir.
HUN imparatoru Attila’dan Alınacak Dersler
Aynı ortamda fikir, eylem ve yetenekleri açısından birbirine benzeyen iki kişiden biri fazlalıktır.
Yaptığınız işin risklerini de kabul edecek kadar kahraman olmalısınız.
Belirsiz dönemlerde, ya da tehlike karşısında cesaretle hareket etmesini bilmelisiniz.
Zor koşullarda duygusal güçlerinizi öngörü, cesaret, ve kendine güveni kaybetmeden görevlerinizi sürdürmelisiniz.
Başarılı olabilmek için güçlü bir bedene sahip olmalısınız. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.
Duraksama, erteleme ve kararsızlığın cesaretinizi kırmasızına izin vermeyin.
Karşınızdakinin kim olduğu, amaçları, kişiliği, öncelikleri ve ihtirasları sizi etkilememelidir. Sadece vermek istediği dersi analiz ederek aklınıza uygun geleni seçin.
Rekabetçi ruhu olmayan kişi zayıftır. En ufak sorun karşısında kolaylıkla pes eder.
Eğitim ve deneyimleriniz, sorunlarınızla başa çıkabilecek bir özgüven duygusu yaratmalıdır.
Kendi başarılarınızı astlarınızla paylaşın ama hatalarınızdan asla başkalarını sorumlu tutmayın.
Sözlerinize ve hareketlerinize rakipleriniz bile inanmalıdır.
Verilen görevleri ısrarla başarma isteği, liderliğin gerekli özelliklerindendir. Zor görevleri başarmanın ve güç hedeflere ulaşmanın anahtarı genellikle ısrardadır.
Başarılı olmak için ihtirasınız olmalıdır. Hatalarınız olduğu gerçeğini kabul etmelisiniz.
Ancak güçlü astlar yoluyla başarıya ulaşacağınızı düşünerek, yetenekli yardımcılar seçmelisiniz.
Sorumluluklardan bazılarını uygun gördüğünüz astlarınıza devretmelisiniz. Bütün sorumluluklarınızı yerine getiremezsiniz.
Değerli ustalar, görevlerin hepsinde tüm sorumlulukları üstlenirler.
Yanlış soru soran, yanlış cevap alır.
Büyük ustalar asla kendilerini ciddiye almazlar.
Yüzeysel amaçlar, yüzeysel sonuçlar doğurur.
Moral ve disiplinin ve üniversiteli olmanın ne anlama geldiğini bilin.
Ahlak ve disiplin birliğin merkezidir. Baskı değildir. Disiplin olmaksızın başarılı olamazsınız. Disiplin güçlü moral yaratır.
Başarı ve huzur, hareketlerdeki ve amaçlardaki mantıklı bir disiplin anlayışı ile sağlanır. Böyle bir anlayış yerleşince moral de kendiliğinden gelecektir.
Saygı korkudan doğuyorsa, hizmet etmekte isteksizliğe neden olur. Moral bozukluğuna yol açabilir. Saygıyı hak eden usta, onu sadece ayrıcalığı için istemeyendir.
Denetimi kaybetme korkusuyla her kararı kendi vermeye kalkışan komutan başarısızdır. Kararsızlık, mevkiin sorumluluğunu kabul etmemek ve yenilgi anlamına gelir. Karar vermenin en önemli öğesi zamanlamadır. Uygun bir zamanda derhal karar vermek, kararlılığın değerli bir ilkesidir. Astları adına karar veren komutanlar, genç komutanların öğrenme ve deneyim yoluyla gelişmelerine engel olurlar.
(Leadership Secrets of Attila the Hun – Wess Roberts – Amazon.co.uk’dan uyarlanarak)
Kaynaklar
Leadership Secrets of Attila the Hun Audio CD – CD, 14 Oct. 2009 by Wess Roberts PH D
De Sousa A. Towards an integrative theory of consciousness: Part 1 (neurobiological and cognitive models). Mens Sana Monogr. 2013 Jan-Dec;11(1):100–150. DOI: 10.4103/0973 1229.109335. https://www.ncbi.nlm.nih. gov/pmc/articles/ PMC3653219/
Fieser J. Chapter 3: Mind. Great Issues in Philosophy. Copyright 2008, updated 5/1/2016. https://www.utm.edu/staff/jfieser/class/120/3-mind.htm
Jacob P. Intentionality. In: Zalta EN, editor. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2014 Edition). https://plato.stanford.edu/ archives/win2014 /entries/intentionality/
Pernu TK. The five marks of the mental. Front Psychol. 2017;8:1084. DOI: 10.3389/fpsyg.2017.01084. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC5500963/
Place UT. Is consciousness a brain process? Br J Psychol 1956;47(1):44-50. https://people.ucsc.edu/~jbowin/Ancient/place1956.pdf
Smart JJC. The mind/brain identiety theory. In: Zalta EN, editor. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Spring 2017 Edition). https://plato.stanford.edu/archives/spr2017/entries/mind-identity/
Panksepp J. Cross-Species affective neuroscience recoding of the primal affective experiences of humans and related animals. Sirigu A, editor. PLoS ONE. 2011 Sep 7;6(9):e21236 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0021236 http://journals. plos.org/ plosone/article?id =10.1371/journal.pone.0021236