‘’Toprak milletin köküdür, onu nasıl verebilirim!’’
(Bilge Kağan/Türk Cihan Hakimiyeti Mefküresi Tarihi)
‘’Diferansiyel ve integral hesap matematiğin köküdür, onu nasıl verebilirim!’’
(Matematik)
‘’Diferensiyel ve integral hesap yapay zekanın ruhudur, ondan nasıl vaz geçerim’’
(Yapay Zeka)
Matematik bilmeyen toplumların geleceği tehlikededir.
(JV Neumann)
‘’Yoksa; Diferensiyel ve integral hesabı anlatacak eleman mı yok sizde!’’
(Newton’un Diferensiyel ve İntegral hesabı küçümseyen bir Rus Bilimciye Sorusu)
Gelecekte yönetime talip olacak kişiler publik demokratik seçimlerden önce radyodemokratik seçimlere girecek ve MRI cihazlarından en yüksek puanı alanlar istihdam edilecektir. Bu yönüyle gelecekte radyodemokrasi publik demokrasilerin önüne geçecektir. Mesela, iyi bir hafıza gerektiren faaliyetlerde daha iyi bir hafıza alanı, iyi bir hesap bilgisi gerektiren işlerde de daha iyi bir hesaplama alanı olanlar radyodemokrasi ile seçilecek ve onlar istihdam edilecektir. Daha ileri gelecekte beyni bilgisayar ağları ile uyumlu olabilecek kişiler, nörodigital demokratik incelemelere tabi tutulacak ve yönetimde bu dâhiler istihdam edilecektir… Bundan sonra tamamen digital sistemler yönetimi ele alacak o da yerini muhtemelen kıyamet sonrasında Tanrı’ya bırakacaktır. Tüm kutsal kitaplarda olduğu gibi, son kutsal kitap olan Kur’an-Kerim’de de hegemonyaya karşı duruş: ‘Davar sürüsü olmayın…’ (Bakara-104) şeklinde en veciz biçimde özetlenmiştir. Bu asil duruş, matematik bilimi olmadan mümkün olmaz. Radyodemokratik seçimlerde kaliteli beyinler de ancak DİFERENSİYEL VE İNTEGRAL HESAP yardımıyla belirlenecektir. Hintli bir beyin cerrahı arkadaşım dedi ki: ‘’Aydın, dünyanın bir çok milletleri başka milletlerin hagemonyasına girince onlara ait metinleri anlamadan ezberlemişlerdir. Biz de logaritma cetvelini ezberlemekle hem rahatsız olduk ve hem de lanetlendik … Ancak bu sayıları ezberlemek bizde muhteşem bir hesap alanı oluşturdu ve bugün yazılım ve yapay zekada dünya liderliğini yakaladık…’’ diğer milletlerin tarihinde bunun örneği var mı? Hala arıyorum …
Beyin Birleşik Devletleri Topluluğunda Demokrasinin Niteliği
Beyin, adeta birçok eyaleti olan bir Bileşik Devletler Topluluğu’dur. Yüzyıllar boyunca beyin, anatomik ve fonksiyonel açıdan tek bir organ olarak değerlendirildi. Ancak çok sayıda lob ve lobülden oluşan serebral korteks genellikle istemli eylemler gerçekleştirirken, beynin otonom kısımları aynı zamanda hayatta kalma, üreme ve beslenme gibi hayati faaliyetleri de yerine getirir. Temel hayati faaliyetleri yürüten organlar topluluğunun işlevleri, otonom ganglionlar tarafından modüle edilir. Bu ganglionlar beynin derin istihbarat/zeka ağları gibi çalışır. Farklı organlarda moleküller şeklinde üretilen bilgi ve enerji paketleri gönderildiği otonom ganglionlarda deşifre edilir. Bu paketler daha sonra hücre, doku ve organların kullanımına sunulur. Arıtılmış ve özetlenmiş olan bu derin bilgi, . otonom ganglionlar ve beyin sapının kontrolünden geçtikten sonra tüm derin bilinç ve bilinçle ilgilenen beyin sahalarına sunulur. Sonuçta ne yapılacağına tüm beyin ve onun kontrolü altındaki tüm organlar birlikte karar verir. Kavramsal bakış açısına göre beyin farklı eyaletlere sahip bir birleşik devletler topluluğu, otonom ganglionlar da bu devletin derin ishbarat teşkilatıdır (Deep Intelligence Agency of Brain: DIA. DOI: 10.5152/eurasianjmed.2023.23284).
Bir beyin cerrahı olarak, uğraştığım alanda dahi gittikçe en derinden ve en ileri düzeyde ihtiyaç duyulan matematik biliminin beynin ve dolayısıyla aklın ve hatta teolojiyle ilgilenenlerin anlamı açısından diyebilirim ki imanın gelişmesinde dahi en önemli etken olduğunu düşünmekteyim. Matematik bilimine önem vermeyen ülkelerde beyin gelişiminin durakladığı, akli inkişafın sekteye uğradığı, bu akibette şiddetle karşı olduğumuz evrim teorisinin tersine işletilerek insan beyninin maymun beynine gerilediği en tehlikeli gerçek olacaktır. Nitekim, Beyin Birleşik Devletleri Topluluğu’nda da kritik dönemlerde yönetim, beynin hesap yapan ve en muhteşem alanı olan ve kafanın en geniş alanlı yan kubbeleri altında yerleşik Angular Gyrus’a verilmektedir (Resim-1).
Sürekli yakınıp eleştirdiğimiz devlet, millet ve şirketlerin görünür ve görünmez güçlerinin derininde matematik bilimi ve onun da derininde iyi gelişmiş beyinler bulunmaktadır. İngiltere ünlü matematikçi Newton, Rusya Euler, Almanya Gauss, İsrail Enriko Fermi, Einstein. …. Gibi bilim adamaları ile büyük devlet olmuştur. Aynı şekilde islam Dünyası da İbn-i Sina, El-Harizmi, Eb-ul iz El Cezeri, Ömer Hayyam (Paskal Üçgeni diye bilinen binom açılım cetveli onun eseridir), Farabi, Ali Kuşçu … gibi bilim adamları sayesinde yükselmiş. Daha sonra bu bilim insanları aklı hesap bilmeyen ama cehalet yarışında en önde olanlar tarafından kafir ilan edilerek katledilmesiyle bugünkü perişan durumuna gerilemiştir. Umarım, Ali Kuşçu’nun rasathanesinin: ‘’ Bu kafirler burada birkaç boru ve birkaç camdan ibaret bir araçla gökyüzündeki melaike-i kiramın … yerlerini inceliyorlar ….’’ iddiasıyla topa tutulup yıkıldığı doğru değildir. Fatih Sultan Mehmet Han top güllelerinin menzili ve etki gücünü, Mimar Sinan eserlerinin kemer, kubbe ve zemin statiğini o dönemin DİFERENSİYEL-İNTEGRAL HESAP YÖNTEMLERİNİ kullanarak hesaplamıştır. Erzurumda yüzyıllar önce Hanım Sultanlar tarafından kurulan Yakutiye ve Hatuniye Medreseleri Diferensiyel ve İntegral Hesap bilmeyenlerin eseri olamaz. Abdulhamit Han tarafından yaptırılan Erzurum Lisesi fen bilimleri ve özellikle matematik tahsil olunsun diye yaptırılmıştır. Bu bilgilere itiraz eden varsa buyursun bu medreselerdeki desenleri analiz etsin. Hodri Meydaaaa…n’’ yanlışımı bulana bir bilgisayar hediye edeceğim.
Artık günümüzde işe eleman alınırken, temelinde matematik bilimlerinin olduğu zeka soruları sorulmakta, hatta beyin görüntüleri alınarak beynin harddisk kapasitesi, elektroensefalografi teknikleri ile de beynin RAM gücü belirlenebilmektedir. Matematik bilimi tahsil edenlerde beynin harddisk ve RAM kapasitesinin arttığı artık beşikteki çocuğun dahi bildiği sıradan bir bilgiye dönüşmüştür. Galileo Galilei’nin beyninin bulunduğu zirvelerden bakarsak; keçilerin koyunlardan, sokak kedilerinin ev kedilerinden, kurtların köpeklerden … daha zeki olmalarının nedeni tabiatın dilini matematik ve geometri sembolleriyle çözmelerinin bir sonucudur.
Dünyada büyük bir devrim yaratacak olan yapay zekanın zekası olan matematik biliminin de yapay zekanın zekası ve ruhu olduğunu, matematiğin en temel zekasının da diferensiyel ve integral hesap olduğunu bilmek gerekir. Eğer böyle yanlış bir bilgiye sahip olanlar varsa derhal kendini aydınlatması gerekir. Eğer tüm dünyada müfredattan silinip süpürülmesi gereken konular varsa onlar da ortaya atanların bile inanmadığı derin emperyalizme hizmet eden beyin çürütücü konularıdır.
Tarihi-Felsefi ve Teolojik Boyut
Geometri aklın hacmini, cebir aklın yoğunluğunu, diferensiyel ve integral hesap aklın hızını artırır (MDA). Galileo Galilei’nin ifadesiyle: ‘’ Evren dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz. Matematik dilinde yazılmış bu kitapta harfler üçgen, daire ve diğer geometrik şekillerdir. Bu dil ve harfleri öğrenmedikçe kitabın tek bir sözcüğünü bile anlayamaz, karanlık bir labirentte dolanıp dururuz.’’ Meşhur islam alimleri de bu noktaya şöyle işaret etmişlerdir: ‘’Matematik bilmeyen marifetullahta noksan kalır’’. Bütün bunların özetini İslam Dünyası’nın da büyük bir ilgiyle izlediği Filozof-ül Ekber PlatonAkademisinin kapısına :’’ Geometri bilmeyen giremez’’ vecizesini yazarak matematiğin sarsılmaz önemini vurgulamıştır. Bunun paralelinde Delfi Mabedi’nin kapısına da: ‘’Kendini Bil’’ vecizesi yazılmıştır. Eski Çin, Hint ve Kadim Mezopotamya Bilgeleri de bu konuya çok önem vermiştir. Matematik bilgeliğin başlangıcı olarak beyan olunmuştur. Bu hususiyyet te Konfüçyüs’ün deha pınarlarından şu cümlelerle akmıştır:
‘’Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur, ona öğretin.
Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır, onu uyandırın.
Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen bilmeyendir, ondan sakının.
Bilen ve bildiğini bilen bilendir, onu izleyin’’.
Bu boyuttaki düşüncelerimi ben, Hafız-Kelam bir Beyin Cerrahi Profesörü olarak şu lirle özetledim.
Matematik ruhun, aklın … şifasıdır; kullanan sayrı olmaz …
Matematik bilen akıl, hakikatten ayrı olmaz …
Cahil döker çeşm-i giryan, şu feleğin kahrından ….
Bilge sürdürür demini, cehalet yarı olmaz ….
Ebedidir o deryada seyr-ü sefer içre kaptan ….
Cihetini kaybedip te şakınlar serdarı olmaz ….
Matematik deryasından bir formüle muhtaç olan ben garip yoksulun ….
Ömründe bir denklemi anlamaktan başka ala hayır olmaz ….
Lütfeyle Ey Tanrım! bana, matematik deryalarında ıslanayım….
Aparsın o derya beni, o deryada yok olayım ….
Kainatı hesap üzre yaratan (Kur’an-ı Kerim) yüce yaratıcının,
Asırlardır özlediği mükemmel bir insan olayım …
O mükemmel sonsuzluğa erişince işte insan,
Çıkar cehalet batağından, şu şarkıyla şenlenir Maşer-i vicdan…
‘’Patlayıp şu kürre-i arz, zaman, mekan … yok olsa …
Matematik evreninde hasar almadan yürürüz ….
Felekler tarumar olup, tüm kainat yok olsa da ….
Biz o ölümsüz evrende bu devranı sürdürürüz…’’
MDA
Biyolojik Boyutta Fiziko-Geometrik Muhtevalı Deliller
Beynin matematikle ilgilenen alanı, resim -1 A,B ve C’de gösterildiği üzere sağlaklarda beynin soldaki en kabarık kısmında; solaklarda da aynı şekilde beynin sağ tarafında, her iki elini de kullananlarda ise her iki tarafta konumlanmıştır. Matematikle ilgilenen alanlar beynin en harika alanlarıdır. Bu bölgelerin yüzey alanları, hacimleri ve ve nöroçip örgüsü en muhteşem şekilde dizayn olunmuştur (Resim 1-A,B). Beynin ana hard diskini ve RAM gücünü bu sahalar tayin eder. İyi bir matematikçi, iyi bir bilimci ve iyi bir insan olabilmenin önemli kriterlerinden biri, doğuştan bu muhteşem beyin alanlarına sahip olmak; ikincisi ise bu sahaları kullanmaktır. Resim B’de bir matematik dâhisinin beyninde hesap alanı izlenmektedir. Albert Einstein’in beyninde kullanıldıkça büyüyen matematik alanı nedeniyle silvian açının küçülerek daha dahi bir beyin ürettiği izlenmektedir. Resim C’de, kullanıldıkça artan yüzey alanı ve hacmine mukabil, bu alandan düşünme ve konuşma alanlarına da giden liflerin arttığı izlenmektedir. Resim-1 D ve E’de: Matematiksel düşünme sırasında beynin elektromanyetik aktivitesinin de kırmızı yaylarla temsilen gösterildiği üzere arttığı izlenmektedir (Resim 1 B, C’deki renkli desen ve E ekteki literatürlerden alınmıştır).
Biyolojik Boyutta Fiziko-Geometrik Muhtevalı Deliller
DENEY: Kedilerin matematik yeteneğini tesbit için toprak altına saklanmış, kafese konmuş ya da yüksekteki bir yere konmuş et parçalarını bulmaları için bir test düzenlenmiş ve çok kez farklı şekillerde yapılan testlerde başarı oranları ile kedilerin zeka düzeyi ve beyinlerinin hesap alanlarındaki çip yapıları analiz edilmiştir. Resim-1 F-G’de ise beynin mikroskobik düzeyde NÖRONAL yapısı ÇİP yapısı ilenmektedir. Kahverengi ağlar bilgi üreten çipleri, mavi noktalar da bilgi taşıyan nöronları göstermektedir. Resim F’de bir sokak kedisinin beyninde hesap yapan alandaki çip; resim 1 B’de sokakta iken eve alınan bir kedinin beynindeki çip, resim H’de ise ev kedisine ait bir çip izlenmektedir.
İntegral Hesabın Tıp ve Beyin Cerrahisinde Kullanım Alanları
Yandaki şekilde sembolik olarak gösterilen çizim modelleri ile beyin kanserlerinin yüzey alanları, hacimleri ölçülmekte, tıbbi ve cerrahi tedaviler buna göre planlanmaktadır. Tümörün büyüme ve gerileme hızları diferensiyel ve integral hesap yöntemi ile belirlenmekte, verilecek ilaç dozları bu hesabın sonucuna göre ayarlanmaktadır. Savaş zamanlarında uçak ve füzezelerin rotaları, biyolojik savaşlarda genetik harita ve kodlamalar diferensiyel ve integral hesaplarla yapılmaktadır. Ülkelerin ve evrenin gidişatı tahmin de ancak diferansiyel-integral hesap bilenlerin işidir (Resim-2).
Sonuç: Sokakta yaşayan kedilerin beyinlerinin hesap bölgelerinin yüzey alanları ve hacimleri daha fazla olup, testteki matematik yeteneği daha iyi olan kedilerin hesap sahaları ve bu sahalardaki çipleri de daha ileri düzeyde inkişaf etmiştir. Deneysel ortamdan uzak kalan kedilerde bu alan dumura uğramaktadır. Aynı sonuçlar, insan örnekleriyle de doğrulanmıştır.
Özet: Matematik bilimi beynin ve aklın gelişiminde inkarı imkansız bir role sahiptir. Bu alanda uluslararası çık sayıda makale mevcuttur.
Kaynaklar:
- Mehmet Dumlu Aydın.A Review of the Mysterious Roles of the Autonomic Ganglia Considered as Deep Intelligence Agency in the United States of the Brain December 2023 Eurasian Journal of Medicine: 55(S1) DOI: 10.5152/eurasianjmed.2023.23284
- Postcards from the Brain Museum/Brian Burrel/Amazon-2005
- Salvatori R. Albert Einstein’s brain. Lancet. 1999 Nov 20;354(9192):1821-2. doi: 10.1016/S0140-6736(05)70591-2 (Resim-B).
- Dehaene S, Molko N, Cohen L, Wilson AJ. Arithmetic and the brain. Curr Opin Neurobiol. 2004 Apr;14(2):218-24.
- Reconsideration of Gerstmann’s Syndrome in the Lights of Current Knowledge Sand Spaces of Irrational Numbers. Clin in Surg. 2017 | Volume 2 | Article 176
- Aydin MD: A Cerebral Hydatid Cyst Case First Pr datid Cyst Case First Presenting with Gerstmann esenting with Gerstmann’s
- Syndrome: A Case Repor ome: A Case Report and Liter t and Literature Review. Turk J Med Sci 33 (2003) 57-60 TÜBİTAK
- Ribas EC, Yağmurlu K, de Oliveira E, Ribas GC, Rhoton A.J Neurosurg. 2018 Microsurgical anatomy of the central core of the brain. Sep;129(3):752-769. November 2015Journal of Neurosurgery 124(5) DOI: 10.3171/2015.5.JNS15455
- Koutsarnakis C, Kalyvas AV, Skandalakis GP, Karavasilis E, Christidi F, Komaitis S, Velonakis G, Liakos F, Emelifeonwu J, Giavri Z, Kalamatianos T, Kelekis N, Stranjalis G. Sledge runner fasciculus: anatomic architecture and tractographic morphology. Brain Struct Funct. 2019 Apr;224(3):1051-1066. doi: 10.1007/s00429-018-01822-4. Epub 2019 Jan 3.
- Jagran JoshAlbert Einstein Biography: Birth, Early Life, Education. https://www.jagranjosh.com ›
6 yorum
OKUDUĞUM VE ANLAYABİLDİĞİM KADARIYLA MÜKEMMEL BİR YAZI.
PAYLAŞIYORUM.. ANCAK: MAALESEF İNSANLAR ARABESK’LEŞMİŞ..
UZUN YAZILARI OKUMUYOR.
İdrak etmek için 2 gündür defalarca okudum. Teşekkürler Mehmet Bey. Temennim sizler gibi değerli bilgileriyle toplumu aydınlatan insanların kadir kıymeti en kısa sürede anlaşılması.
Önemli olan her şeyden daha önemli olan matematiktir bence. Kaleminize sağlık, onca kaynağı tarayıp bu güzel yazıyı hazırladığınız için teşekkür ederim.
Bilimsel. begendim
Muhteşem bir yazı
Difransiyal helezonik eğriler üreterek başlangıç noktasından itibaren motordan aldığı hareketi amaca yani örneğin bir araca hareket kabiliyeti kazandırarak asıl amaca varış noktasına ulaşmayı sağlayan bir sistem yani hedefe ulaştıran bir sarmal ki bu sarmal ben çok iddia etmiyorum integralde bilmem ama düşünen düşündüğünü icraata döken o icraatı geliştiren gelişen o icraatı yeni icraat alanları açıp hedefe gönderen yapı bencede matematik çok doğru buluyorum