Adaletsizliğin, ahlaksızlığın ve cehaletin mimarı olmaktansa, kurbanı olmak daha iyidir.
Cicero
Eğer Platon Freud bugün yaşasaydı noroanatomiyi kullanarak devlet teşkilatlanmasını: Derin Beyin (İd, Beynin Derin Devleti), Orta Beyin (Ego, Beynin Senatosu) ve beyinin en gelişmiş kısmı olan beyin kabuğu yani Üst Beyin (Süper Ego, Beynin Parlamentosu) olarak tasnif ederdi. Yine Platon; publik demokrasi yerine Radyodemokratik yöntemleri kullanarak beynin derin devleti. parlamentosu ve senatosunun yapısal özelliklerine göre en muhteşem olanlarına sahip olanları tercih eder ve yönetim için özlemini çektiği filozoflar yerine muhteşem beyne sahip olan kişileri tercih ederdi. Zira; Platon düşüncesine göre beyni: değişik eyaletlerden oluşmuş bir birleşik devletler topluluğu; Freud düşüncesine göre de kişiliği: derin beyin, orta beyin ve üst beynin müşterek donanımının ürettiği bir yazılım olarak tarif edebiliriz.
Dada
Bu yazıda tanımlanan kavramların ve ispatların yüzeysel irdelenişinde hem kendi içinde hem de birbirleri arasında uyumluluk arz etmesi bir paradox değildir. Paradox, bir hakikatin aynı uzayda zıddıyla beraber doğru olmasıdır. Bana göre paradoksal ilişki içinde bulunan geçekler birbirinin tersi ya da gölgesi değildir. Sosyal hayatta bir cücenin gölgesi boyunu geçiyorsa hakikat güneşi batıyor demektir. Oysa hakikatler ülkesinde paradoxal ilişki içinde bulunan kavramlar saydam oldukları için gölgeleri yoktur; bilakis ortamın ışık şiddetini artırır ve ortamı renklendirirler. Boyları sonsuz olduğu için her zaman birbirine eşittir. Çünkü; büyük gerçeklerin tersi yine büyük gerçekler; küçük gerçeklerin tersi de küçük yanlışlardır. Beyin, sağ ve sol olmak üzere ortadan ikiye bölünmüş bir yarımkürenin iki yarısı şeklindedir. Bu iki yarıküre kinetik ve dinamik olduğundan kürelere arası ilişkiler de paradoksal, simetrik, asimetrik, soyut-somut … kavramların çeşitli kombinasyonalar ya da permütasyonları tarzında ortaya çıkabilir.
Beyin Platon ve Freud felsefesinin güncellenmiş düşüncesiyle ele alınırsa; Derin Devlet ve İd’i: bilincin kontrolü dışında çalışan ama bilincin hammaddesini üreten Alt Beyin yani Otonom Ganglionlar; Senato ya da Ego’yu: bilinci hammaddesinden arındırarak anlam kazandıran Derin Duyusal yani Orta Beyin; Parlamento ya da Super Ego’yu: Bilinci işlevsel hale getirerek fonksiyon icra eden Üst Beyin yani Beynin Motor Alanları olarak tarif edebiliriz. Bu alanlar normal faaliyet yürüttükçe bilim, ahlak ve adalet kavramları da normal olarak fonksiyonlarını icra ederler. Bahsedilen beyin alanları sağlıklı işlediği takdirde söz konusu kavramlar da gerçeklere uygun tarz ve ritimde işlevlerine devam ederler. Bilim, ahlak ve adalet kavramlarının üretici olan beyin sahalarında oluşan biyokimyasal, fizyolojik ya da patolojik durumlar bu üç temel insani kavramın da aynı şekilde bozulmasına ve hatta tehlikeli boyutlar kazanmasına neden olur. Hedefimiz okuyucuyu eğitim, öğretim ve ikna ile şartlandırmak değil; uyandırmak, aydınlatmak, düşündürmek ve dehasını açığa çıkarmaktır. Şimdi; Platonien ve Freudyen postulatlara göre tasnif ettiğimiz beyin alanlarının çeşitli hastalık durumlarında bilim, ahlak ve adalet kavramlarını nasıl etkilediğine dair örnekler verelim.
Otonom Ganglionlar/Beynin Derin Devleti/İd Patolojileri
Yüzyıllar boyunca beyin, anatomik ve fonksiyonel açıdan tek bir organ olarak değerlendirildi. Ancak çok sayıda eyaletten oluşan beynin üst ve orta beyin kısmı genellikle istemli eylemler gerçekleştirirken, derin beyin olarak adlandırdığımız beynin otonom kısımları da hayatta kalma, üreme, beslenme gibi yaşamsal faaliyetleri yerine getirir. Temel hayati faaliyetleri yürüten organ grubunun işlevleri, beynin derin zeka ağları gibi çalışan derin beyin tarafından düzenlenir. Hayati organlarda farklı moleküller halinde üretilip derin beyne gönderilen bilgi ve enerji paketlerinin şifresi çözülür. Bu paketler daha sonra hücrelerin, dokuların ve organların kullanımına sunulur. Derin beyin tarafından arıtılıp özetlenen bu derin bilgi, beyin sapı ve derin beynin merkezi alanı olan sahaların (İnsula) kontrolünden geçtikten sonra orta beyne (Senato) ve üst beyne (Parlamento) sunulur. Sonuçta ne yapılacağına tüm beyin ve onun kontrolü altındaki tüm organlar birlikte karar verir. Bu kavramsal perspektiften bakıldığında beyin, farklı durumların yönetimi altında olduğu birleşik bir gruptur; otonom ganglionlar beynin gladyatörleri ya da beynin derin zeka ağları olarak da düşünülebilir.
Otonom ganglionlar, beyin kabuğunun altındaki fay hatlarına benzer. Fay hatlarındaki küçük bir çatlak, beyinde yazılım ve donanım depremlerine neden olur. Nedeni bilinmeyen birçok hastalığın nedeni, otonom ganglionların anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal bozukluklarından kaynaklanabilir. Bir bakıma onlar beynin kara kutularıdırlar. Yaşam ve üreme için gerekli olan yeme, içme ve üreme eylemleri, hastalıklardan korunma süreci ve sosyal yaşamla ilgili faaliyetler, otonom ganglionlardan oluşan derin istihbarat organizasyonunun iç ve dış uzaydan elde ettiği bilgilerle yaratılır. Bu nedenle otonom ganglionlar zihin, kalp, vicdan, sevgi ve nefret gibi sayısız soyut yazılımın üreticileridir. Örneğin, beynin bu derin zeka ağları, karotis cisimcikleri çalışmadığında bozulan kan kimyasından, basınç hücreleri çalışmadığında kan basıncı değişikliklerinden, koku ve tat tomurcukları çalışmadığında metabolizmadan ve eşler arasındaki ve hatta uluslararası ilişkilerden sorumludur. Sağlıklı bir kişisel, ailevi, sosyal ve evrensel düzen için, otonom ganglionlardan oluşan bu deri zeka ağlarının mükemmel yazılım ve donanıma sahip olması gerekir. Bu sahalar biçer gibidir. Bu alanlar adeta bir tarlada yetiştirilen buğdayları, mısırları, …. biçerek ayrı ayrı tasnif eder. Yani bilgi, ahlak ve adalet kavramları yalan ve hakikat unsurlarından ayrıştırılamaz.
Orta Beyin/Senato/Ego Patolojileri
Beynin bu alanında bilinç dışı yazılımlar ile bilinçli yazılımların yani ahlak-bilgi-adalet gibi kavramların tasnifi yapılır. Uygun olanlar bilince gönderilir. Burası harman makinesi gibidir. Sama ve tanecikleri birbirinden ayırır. Bu sahaların patolojilerinde saman ve tahıl tohumları birbirine karışır. Otluklara tahıllar, ambarlara ise samanlar konur. Cehalet bilgi ile, zulüm adaletle, ahlaksızlık ahlakla bir tutulur.
Üst Beyin/Parlamento/Süper Ego Patolojileri
Bu saha adeta tohum ambarı, değirmen ve fırın gibi. Tohum olacak, haşlanacak, kızartılacak tahıllar seçilir ve ona göre işleme tabi tutulur. Bu bölümlerin hastalıklarında çürük tohumlar hasatlık, kuruyup temizlenmemiş tahıllar değirmenlik …. olarak seçilebilir. Değirmene tahıl yerine saman gönderilir. Sonuç felakettir. Yani bilgi yerine cehalet ödüllendirilir. Şimdi bunları birer hasta resimleri ile örneklendirelim. Eğer Platon hayatta olsaydı belki de bu metodu RADYODEMOKRASİ diye adlandırır, filozof hükümdarların böyle seçilmesini öğütlerdi.
Resim 1: Resim-1/A’da: beynin soyut kavramlarla ilgili bilgileri muhakeme eden alanında bir tümör (T) mevcuttur. Bu hastalar genellikle hesap ve analiz yeteneklerini kaybederek yanlış bilgileri farkında bile olmadan ileri sürebilir, kutsal işlere aşina olduklarını ileri sürebilirler. Resim-1/B’de: beyninin sağ tarafındaki şahdamar sistemi çok daha ince olduğu için bu kişinin beyninin sağ tarafı daha az kalitede düşünce üretebileceği için iki beyin yarı küresi arasında da bilgi aksamaları olacak ve bu beyin etkin kararlar alamayacaktır. Resim -1/C’de ise kanın asit/baz dengesini düzenleyen ve beyne giden şahdamarın kökünde bulunan şahdamar gladyatörünün mikroskobik yapısı izlenmektedir. Bu yapıda bulunan ve adeta savaş jetlerinin motor sitemini andıran çift çekirdekli nöronlar kan kimyasını düzenler. Bu nöronların doğuştan az oluşu ya da hasarlanması kişilerin oksijensizliğe direncini azaltır ve beynin uzun süreli düşünmesine ve etkin yaratıcı fikirler üretmesine engel olarak bağnaz beyinler oluşturur.
Kaynaklar
Aydın MD.A Review of the Mysterious Roles of the Autonomic Ganglia Considered as Deep Intelligence Agency in the United States of the Brain.Eurasian J Med. 2023 Dec;55(1):S43-S48. doi: 10.5152/eurasianjmed.2023.23284
Aydin MD: Reconsideration of Gerstmann’s Syndrome in the Lights of Current Knowledge Sand Spaces of Irrational Numbers: Clinics in Surgery: 2017 | Volume 2 | Article 1768
Seghier MI: Symptomatology after damage to the angular gyrus through the lenses of modern lesion-symptom mapping. Cortex. 2024 Oct;179:77-90. doi: 10.1016/j.cortex.2024.07.005. Epub 2024 Aug 3.
Sevilay Ozmen, Konca Altinkaynak, Mehmet D Aydin, Ali Ahiskalioglu, Tuba Demirci, Can Özlü, Ayhan Kanat, Nazan Aydin.Toward understanding the causes of blood pH irregularities and the roles of newly described binuclear neurons of carotid bodies on blood pH regulation during subarachnoid hemorrhage: Experimental study. Neuropathology. 2019 Aug;39(4):259-267. doi: 10.1111/neup.12552. Epub 2019
Platon (Eflatun): Devlet. Panama Yayıncılık. Bkmkitap. https://www.bkmkitap.com
S. Freud:: From Neurology to Psychoanalysis: Copyright © 2006 by the State University of New York at BinghamtomEdited by Lynn GamwellDesigned by David SkyrcaTranslations by Mark SolmsProduced by Binghamton University Publications
Printed by Midstate Litho, Endicott, New York