Her söylenene inanan bir toplum düşünün. Kulaktan duyduklarıyla hareket etmeye alışmış insanlar çoğunluktaysa o toplumda araştırma kültürü var ve bilimsel bilgi üretilebilir, diyebilir misiniz?
Proje kültürü yerleşmemiş bir toplumda araştırma kültürü var diyebilir misiniz?
Çoklu disiplinli takım oluşturma alışkanlığı olmayan ve her şeyi ben yaparım yaklaşımı yaygınsa araştırma kültürü var diyebilir miyiz?
Üniversite öğretim üyesiyse, doktora eğitimine karşıysa araştırma kültürü ve bilim yaklaşımı var diyebilir miyiz?
Tek cihaz 10.000 TL iken doktora tezlerine 20.000 TL ayıran üniversiteler varsa bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Doktora öğrencilerine asgari ücret ödenen bir toplumda bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Yalnız, yurtdışı kaynaklı test kitlerini kullanarak bilimsel yayın yapılıyorsa bilimsel bilgi üretilebiliyor denebilir mi?
Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi temel bilimlere gereken önem verilmiyorsa bilimsel bilgi üretilebilir mi?
İstatistik gibi yayınları anlama ve İngilizce gibi dünyadaki araştırma sonuçlarının izlenmesinde yeterli yetkinlikler yoksa bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Yalnız yabancı dil yayına önem verilen bir ülkede bilim için gerekli olan ulusal tematik platformlar oluşturulabilir mi?
(“Bir ulusun dili, bütün bilim kavramlarını oluşturacak şekilde gelişmemişse, o ulusun bilim ve kültür alanında bir varlık göstermesi beklenemez.” Mustafa Kemal Atatürk)
Dijital dönüşümde şart olan terimlerin Türkçe çevirilerinde standardizasyon ve kod verme uygulaması bulunmuyorsa bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Etik, insan hakları, hukukun üstünlüğü konusunda kaygılar yaşanıyorsa bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Öğrenmeyi öğrenme alışkanlığı bulunmayan ve bilmediğini gizleyenlerin çoğunlukta olduğu ülkede bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Problem çözme alışkanlığı yeterli olmayan bir toplumda bilimsel bilgi üretebilir mi?
Çatışma becerileri yeterli olmayan, sürekli çatışma yaşanan toplumluluklarda bilimsel bilgi üretebilir mi?
Dijital çağda, olmazsa olmaz olan ekosistemleri kuramayan toplumlarda bilimsel araştırma yapılabilir, bilimsel bilgi üretilebilir mi?
Doğan Cüceloğlu’nun “MIŞ GİBİ YAŞAMLAR” Kitabını okudunuz mu?
Gerçek hayatta, bütçenin ötesinde, gerçek bilim insanlarının mottosunun; Diogen’in “Gölge yapma başka ihsan istemem” deyişi olduğu bir ülkede bilimsel araştırmalardan başarılı bilgi üretilmesinden bahsedilebilir mi?
Bir ülkede, sonuçları kanıtlarıyla sunulan araştırmalardan üretilen bilimsel bilgiden, toplum ve insanlık için yararlanıldığı zaman o ülkede bilimin varlığından bahsedilebilir.
(Not: Gerçekten özveriyle çalışan bilim insanlarına saygımız sonsuzdur. Çevresi onları tanır.)
3 yorum
Çok doğru tespitler. Bilim, değer verilmediği ülkelerden çekip gider. Ancak yine de karamsarlığa kapılmamak ve mücadeleye devam etmek lazım. Saygılarımla.
Problemlerimizi çok isabetli tespit etmişsiniz. Türkiye’nin öncelikle öğrenmekle barışmasını sağlamak lâzım. Zoe geleni müfredattan çıkarmak değil zorun da öğrenildiği anda kolay olduğunu anlatmak önemli diye düşünüyorum. Problemlerin aşılması dileğiyle elinize sağlık. Teşekkürler
Zor olacak.