Son çeyrek asırdır bilişim sektöründe baş döndürücü gelişmeler yaşıyoruz. Yaşamın her alanında olduğu gibi tıp eğitiminde de bilişim araçları, eğitimin her safhasında artan sıklıkta yer almaktadır. Eğitim sürecini sağlıklı yürütebilmek ve gelişmeleri güncel takip edebilmek için bazı tıp fakülteleri tıp bilişimi, bazıları ise tıp eğitimi ve bilişimi anabilim dallarını kurmuşlar ve buna uygun eğitim kadrolarını oluşturmaya çalışmaktadırlar. Tıp eğitimi ders programlarında farklı adlar altında bilişim içerikli dersler koyarak öğrencilerin lisans eğitimleri esnasında bu konuda eğitilmelerine çalışılmaktadır. Bu anlamda tüm tıp fakültelerinin aynı formatta eğitim vermesi şu an için mümkün olmasa bile yakın gelecekte bu sorun aşılmış olacaktır.
Bilişim sektöründeki gelişmeler hem öğrenciler hem de öğretim üyelerinin eğitim ve bilimsel faaliyetlerinde sayısız kolaylıklar getirmekle birlikte klasik bilgi kaynakları ile eğitim verme alışkanlığında yol açtığı değişim, bu anlamda klasik yöntemlerden uzaklaşmak istemeyen ve hatta değişime direnme gösteren öğretim üyeleri için bazı zorlukları da getirdiği açıktır. Artık her öğretim üyesinin temel bilgisayar, ofis uygulamaları vb. bilgisine sahip olma zorunluluğu doğmuştur. İnternet sayesinde bilgi kaynaklarının bir tıklama mesafesine gelmesi öğrenci taleplerini de değiştirmiş, öğretim üyelerinin güncel bilgileri sunma zorunluluğu doğmuştur.
Bilişim teknolojisinin tıp eğitiminde inkar edilemeyecek yeri, bireysel yetişkin eğitimine uygun olmasının ötesinde bilgi ve beceri kazanmaya olanak sağlamasıdır. Bu niteliğiyle yeni açılan tıp fakültelerinde telekonferans yöntemiyle gelişmiş tıp fakültesi öğretim üyelerinin derslerinden yararlanmaya olanak bulunmaktadır. Ayrıca telepatoloji, teleradyoloji yöntemleriyle hızlı ve hatta eşzamanlı, maliyeti düşük konsultasyonlar gerçekleştirilebilmektedir. Bilişim teknolojisi ile uzaktan kontrollü ameliyat ve sağlık kontrolü de gündemdedir.
Bilişim teknolojisi ile objektif, merkezi denetlenebilen, eşzamanlı sınavların yapılabilmesi sayesinde ülke genelinde tıp eğitiminin aynı standartlarda gerçeklemesi sağlanabilir. Tıp eğitiminde ve sağlık hizmeti denetiminde ülke genelinde standartların saptanmasına temel teşkil etmek üzere geri bildirimlerin bilişim teknolojisi ile elde edilmesi hem hızlı hem de kolay tekrarlanabilir oluşu büyük katkı sağlayacaktır.
Buraya kadar değinilen nitelikler nedeniyle tıp eğitimi ve uzmanlık eğitimi süreçlerinde tıp fakültelerinde tıp eğitimi ve bilişim anabilim dallarının kurulması ve yaptıkları çalışmaların, Sağlık Bakanlığı, TTB, uzmanlık dernekleri görüşleri ve katkıları ile desteklenerek eğitim-öğretim programlarının e-eğitim, e-konsultasyon, e-sınav şeklinde özetleyebileceğimiz 21. yy. iletişim çağına yakışır düzeyde sınırları, kısıtlaması olmayan eğitim-öğretim olanaklarının gerçekleştirilebilmesi sağlanmalıdır. Geleceğin bilgili ve çağdaş hekimini yetiştirmede bilişim teknolojilerine yapılması gereken finansal desteğin, özellikle finansal sorun yaşayan tıp fakültelerinde merkezi yönetimlerce sağlanması gereği de açıktır.