Dünyada yenilikçi reformist akımların başını genellikle meslektaşlarımız çektiğinden, dostları da düşmanları da sevenleri de sevmeyenleri de çoktur. Her alandaki bu göz kamaştıran başarıları sebebiyle onların, bir anlamda inferiyoriteye mahkûm zavallıların nezdinde hedef tahtası olarak addedilmeleri, multidimansiyonel aktivitelerini menfi olarak etkileyememiştir.
Müdavim karilerimin ve özellikle de Türk Musikisine kurbiyyeti olan meslektaşlarımın çok iyi hatırlayacağı üzere, birkaç yıl evvel bestekâr Turhan Taşan beyefendinin hazırladığı, benim de birkaç bestelenmiş güftemi ihtiva eden iki ciltlik “Türk Musikisinde Musikişinas Hekim ve Eczacılar” isimli eseri, Pendik Belediyesi tarafından neşredilmiş; belediye başkanı, tıp fakültesinden de öğrencim olan Sayın Uz. Dr. Kenan Şahin beyin himayelerinde tertiplenen, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesi ile benim de eserlerimin icra edildiği muazzam bir konser programı düzenlenerek tanıtılmıştı.
Gerek hekim gerekse eczacı musikişinas meslektaşlarımızın; güftekar, bestekâr, hanende ve sazende kimlikleri ile asırlar boyu Türk Musikisine katkıları asla yadsınamaz. Bu çerçevede, eczacı meslektaşımız büyük bestekâr Sayın Salih Suphi Soner beyefendinin hazırladığı, “YÜZYILLAR BOYU TÜRK MUSİKİSİ” isimli eserinden bahsetmek bir vefa borcudur.
Bir ansiklopedi formatında hazırlanan bu kitap, kuşe ekleri ile birlikte bin sahifeyi aşmaktadır. Yaldızlı, ciltli ve büyük boy olarak 2016 yılında İstanbul’da Ayhan Matbaası’nda basılmıştır. Türk Musikisinde çok önemli bir kaynak niteliğindeki bu muhteşem anıtsal eserde, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça ve Prof. Dr. Nevzat Atlığ da dâhil olmak üzere, renkli bir albüm içerisinde değişik şair ve güftekarlara ait eserlerin sözleri ve notaları yer almaktadır.
TRT denetiminden geçerek repertuvara dâhil olan eserler ile birlikte, dört yüzü aşkın şarkının tümü bizatihi, bestekâr Ecz. Salih Suphi Soner tarafından bestelenmiş ve notaya alınmıştır.
Kaynak özelliğindeki bu eserde, güftesi bana ait 35 adet şarkının sözleri ve notaları da bulunmaktadır. Kitapta, Salih Suphi Soner beyin Hicaz, Hüzzam, Mâhûr, Nihavend, Rast ve Sûznâk makamlarında bestelediği bana ait bu eserler ve daha önce Yılmaz Karakoyunlu, Mustafa Fatih Salgar, Osman Erol Ünal, Amir Ateş, Osman Nuri Özpekel, Dr. Adnan Çoban, Murat Türkmen ve Hüseyin Erbay beyefendilerce bestelenenler ile birlikte, Türk Musikisindeki ilâhi ve şarkı formundaki güftelerimin sayısı doksanı aşmaktadır.
Türk Musikisi ile ilgilenen gerek meslektaşlarımıza gerekse diğer sanatkârlara, ismi ile mütenasip, asırlar boyu hizmet edeceği inancında olduğum bu eseri hararetle tavsiye eder, müellifi bestekâr Ecz. Salih Suphi Soner beyefendiyi tebrikle; sağlıklı, verimli ve uzun bir ömür dileyerek, bahsi geçen eserin 184. sahifesinde yer alan “Nihâvend” bir şarkımızın güftesi ile makalemizi bitirelim.
BUGÜN VUSLAT GÜNÜDÜR
Bugün vuslat günüdür, bülbüller güller sermest.
Hânende, rakkaseler, mızraplar, teller sermest.
Kuşatır rûhumuzu binbir rengiyle zaman,
Coşar bütün arzular, yağmurlar, seller sermest!