18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar’la ilaç fiyatlarında önemli ölçüde bir indirim gerçekleştirilmiş ve bu, 4 Aralık 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulmuştur.
Bu kararın stoklu çalışan eczacıları olumsuz olarak etkileyeceğini ve pahalıya aldıkları ilacı ucuza satmak durumunda kalacaklarını ön gören SGK, 4 Aralık 2009 tarihinde yayınladığı duyuruyla, ilaç sektörü temsilcileri tarafından 02 Aralık 2009 tarihinde müşterek olarak imzalanan belge ile; "eczanelerde 18 Eylül 2009 Kararnamesi ve SUT değişikliği dolayısı ile meydana gelebilecek stok farkı zararlarına mahsus olmak üzere, kamunun talebi üzerine ilaç firmalarının kararın uygulandığı tarih itibariyle oluşan stok zararlarını" karşılayacaklarını ilan etti.
Ne var ki, bu duyuruda aynı durumda olan hastanelerle ilgili bir açıklama yoktu ve bugüne kadar da bu konuda bir başka açıklama yapılmadı. Oysa, kamu hastanelerimiz de önemli ölçüde ilaç stoğu ile çalışmaktadır. Bu karar, eczacılar kadar onları da ciddi olarak etkileyecektir.
Özellikle SGK’nın irrasyonel ödeme politikaları nedeniyle döner sermayeleri sıkıntıya giren ve ödemeleri geciken, aksayan üniversite hastaneleri, istediği ilacı istediği zaman temin etmekte büyük güçlükler yaşamaktadır. Hizmette sürekliliği sağlamak ve hastalarını riske atmamak için stoklu çalışmak zorundadırlar. İlaç indirimi kararı, üniversite hastanelerini ciddi zarara sokacak, zaten var olan negatif döngüyü hızlandıracaktır. Bu hastanelerde milyonlarca TL açık/zarar oluşabilecektir.
Eczacıların bu işten zarar görmemesi için acilen tedbir alan, ilaç firmalarına taaahhütname imzalatan SGK, kamu kurumu olan hastanelerin zararı konusunda neden sessiz kalmaktadır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Ömer Dinçer, eczanelerin zarar etmemeleri için gereken tedbiri aldıklarını söylerken, kamu hastaneleri için ne düşündüklerini neden açıklamamaktadır? İlgililerin bu konuda adım atmaları için hastanelerin de eczaneler gibi kapatma eylemi yapmaları mı gerekecektir?
Hastaneler olarak bizler, "İlaç fiyatları düştü, ciromuz azalacak, bundan ötürü kârımız düşecek, ilaç fiyatları düşmesin" demiyoruz. Tam aksine, "Madem ki devletin ilaç harcamaları azalacak, sağlık giderlerindeki kontrolsüz artış önlenecek, varsın bizim ciromuz ve gelirlerimiz azalsın" diye memnun oluyor, kararı destekliyoruz.
Ancak, bir gece aniden ilaç fiyatlarını düşürerek, sadece hastalarımızı ilaçsız bırakmamak için satın almış olduğumuz depomuzdaki milyonlarca TL değerindeki ilaçları zararına satmak zorunda bırakan Hükümetin, bizi de en az eczaneler kadar düşünmesini istiyoruz. Biz eylem yapmayız ve yapamayız. Ancak, sanırım buna gerek de kalmayacak. Bu gidişle üniversite hastaneleri, işletme zararlarından ötürü, zaten kendiliğinden kapanacak…