Tüm fakülteleri ve diş hekimliği eğitimini de kapsayan Bologna süreci çerçevesinde eğitim sistemimizde Avrupa ile uyumlu yapılaşma son on yıldır sürmektedir.
Bu sürecin kapsamına baktığımızda asıl hedef 2011 yılına dek Türkiye ve Avrupa’daki lisans ve lisansüstü eğitim-öğretimin eş güdümlü ve eş değer olması; öğrencilerin ve öğretim elemanlarının bilgi ve kültür düzeylerinin denkleştirilmesidir. Böylece eğitim-öğretimde standardizasyon sağlanacak ve "sınırlar" haritada olmasa da eğitim sisteminde ortadan kalkacaktır. Aslında Avrupa Birliği üyeliğine bile henüz girememiş olan ülkemizin eğitim altyapısında Avrupa ülkelerine denk iyileştirme ya da yapılandırma oluşturması üyelik gerçekleşmese de eğitimde reforma bir örnektir.
Bu sürecin bir boyutu olarak Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius gibi değişim programları fakültelerimizde uzun bir süredir başarı ile gerçekleştirilmekte ve meyvelerini lisansüstü eğitimde kalite artışı ve vizyon geliştirme açısından vermektedir. Bu programlardan yararlanan pek çok öğrenci, akademisyen ve eğitimciler var olan sistemi gözden geçirerek eğitim araç ve gereçlerinin güncelleştirilmesi, sosyal etkinliklerin yenilenmesi gibi bilimsel ve kültürel anlamda değişiklikler yaratmaktadırlar.
Eğitim sistemindeki AKTS (ECTS -Avrupa Kredi Transfer Sistemi); ülkeler arasındaki eğitim ve notlandırma sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle, öğrencilerin ders yüklerinin belirlenmesinde ve aldığı notların transferinde bir çeşit ortak dil kullanılması açısından önemlidir. Bu şekilde eğitiminin bir dönemini başka bir üniversitede almak isteyen bir öğrenci bu kredi sisteminin denk olmasıyla alacağı ders yükü ve içeriği açısından sorun yaşamayacaktır. Bu, sadece yurt dışı değil; yurt içindeki fakültelerin, özellikle diş hekimliği gibi laboratuvar ve klinik uygulamalı eğitim veren okulların kendi arasındaki eğitim sistemlerinin de gözden geçirilerek kalitenin arttırılmasını sağlayacak bir girişim olarak yararlı olabilir.
Bologna Süreci’nin; tüm bu çabaların uzun erimli bir sonucu olarak, yalnızca eğitim-öğretimdeki farklılıkları ortadan kaldırması değil; bir adım sonrası olan mesleği de sınırlar olmadan icra edebilmek için diploma denkliklerini getirmesi de beklenmektedir.