Kıymetli Okuyucum!
İnsan vücudunda nasıl ki faydalı ve zararlı mikroorganizmalar var, aynı şekilde iyilik ve kötülük duyguları da mevcuttur. Her ikisinde de ortak özellik aynı, vücuda ve dolayısıyla insana verdikleri fayda ve zarar. İnsan vücudundaki zararlı bakteriler galip geldiğinde madden zarar, insanın içindeki kötülük iyiliğe galip geldiğinde manen zarar vermektedir. Madden veya manen meydana gelen bu zarar insanın sinir sistemi, beyin sistemine zarar verip stres boyutunu artırmaktadır. Ve aşağıda yer alan tüm terapilerin de ortak özelliği stresi azaltmasında gizlidir. Kendi yaşam şeklimize uydurduğumuz ve özen göstermediğimiz organlarımıza belli bir yaştan sonra daha iyi ve özen göstererek bakmamız lazım. İnsanın yediği içtiği her şey, bağışıklık sistemini, insan vücudundaki mikrobiyal ortamı etkilediği gibi insanın maneviyatını da etkilemektedir.
Ruh, Beyin ve Kalp terapisi için Kur’an-ı Kerim veya müzik dinlenebilir,
Göz terapisi için gerektiğinde ağlanmalıdır,
Yüz terapisi için çoğunlukla gülümsenir,
Kulak, Boğaz, Ağız, Solunum ve Akciğer terapisi için yüksek ses ile ilahi, türkü, şarkı vs. söylenebilir,
El terapisi için toplayan ve dağıtan el olunur,
Ayak terapisi için bol bol yürüyüş yapılmalıdır,
Kas, Kemik ve vücut terapisi için pilates yapılabilir,
Tüm bu unsurların biri diğerinin tamamlayıcısıdır. Vücut bir bütündür ve organlar bu bütünü oluşturur. En önemlisi tüm bu unsurların ortak noktası zamanımızın hastalığı olan ve farklı hastalıklara zemin hazırlayan strese iyi geliyor olmasıdır. Çünkü mental ve fizyolojik olarak insan sağlığına faydası bulunmaktadır.
Stres özellikle bağırsak mikroflorasını da çok fazla etkiler. Bağırsak mikroflorasının bozulması demek bağışıklık sisteminin çökmesidir. Bağışıklık yoksa birçok hastalık ortaya çıkabilir veya hastalıklara direnç azalır.
Gelin bilimsel olarak da destekleyelim;
- Kuran okumak stresi azaltır ve zihni sakinleştirir (1). Okuma, dinleme ve ezberleme yoluyla Kuran’la etkileşim, kaygıyı azaltma, iyileştirilmiş ruh sağlığı, gelişmiş biliş, olumlu gebelik sonuçları, daha iyi akademik performans, kardiyovasküler sağlık iyileştirme ve tıbbi prosedürler sırasında destek dahil olmak üzere çeşitli faydalar sunar (2). Beyin ve kalp sağlığı daha doğrusu psikolojik ve fizyolojik sağlık üzerindeki etkisi ıspatlanmıştır (3).
- Ağlamak önemli bir emniyet valfidir, çünkü zor duyguları içeride tutmak – psikologların baskıcı başa çıkma dediği şey – sağlığımız için kötü olabilir. Çalışmalar baskıcı başa çıkmayı daha az dirençli bir bağışıklık sistemi, kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyonla ve ayrıca stres, kaygı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirmiştir. Ağlamanın ayrıca bağlanma davranışını artırdığı, yakınlığı, empatiyi ve arkadaşlardan ve aileden desteği teşvik ettiğini göstermiştir. Duygusal gözyaşları (stres hormonlarını ve diğer toksinleri sistemimizden atar) potansiyel olarak en fazla sağlığa fayda sunar. Araştırmacılar ağlamanın oksitosin ve endorfin olarak da bilinen endojen opioidler salgıladığını tespit ettiler. Bu iyi hissettiren kimyasallar hem fiziksel hem de duygusal acıyı hafifletmeye yardımcı olur (4). Aşırı ağlamanın zararlı veya anormal olduğunu hatırlatmak isterim, bu yüzden gerektiğinde yazdım.
- Gülümsemek sadece yüz terapisi değil aynı zamanda gülümsemenin akut stres sırasında fizyolojimizi olumlu yönde etkilemesi, stresten kurtulmayı iyileştirmesi ve zamanla hastalıkları azaltması da dahil olmak üzere sağlık açısından bir dizi faydası olabileceği tutarlı bir şekilde öne sürülmektedir (5). Gülümseyerek sadaka vermek cabası…
- ‘Akciğer Sağlığı İçin Şarkı Söylemenin’ sağlıkla ilgili yaşam kalitesi de dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini iyileştirebileceğini göstermektedir (6,7).
- Yürümek Sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemekten metabolizmayı hızlandırmaya, eklemleri, kasları ve kemikleri güçlendirmeye kadar stresi azaltmak gibi daha birçok faydası vardır (8,9).
- Tüm unsurları kapsayan platesin özellikle kas, eklem, kemik terapisi es geçilemez. Vücuttaki birçok toksini atmanın, stresi azaltmanın, duruşunuzu düzeltmenin yani mental ve fizyolojik iyileşmenin güzel bir tedavi yoludur.
- Egzersiz yapmanın; kanser önleme, riskini azaltma ve sonuçları iyileştirmede önemli etkisi mevcuttur (10)
Stres ve kaygıyı hayatımızdan çıkaramayız ancak ölçüsünde devam ettirebiliriz. Bizlere emanet edilen organlarımızı yeteri derecede kullanmalıyız. Biraz çaba vücudumuza verdiğimiz stresi kontrol altına almamıza yardımcı olacaktır ve bu durum yaşam kalitemizi artıracaktır.
Kaynakça
- Nurul Fazrena Kamal vd., Modeling Brain Activities during Reading Working Memory Task: Comparison between Reciting Quran and Reading Book. Procedia – Social and Behavioral Sciences 97 ( 2013 ) 83 –89. DOI: 10.1016/j.sbspro.2013.10.207.
- Hasim, R vd., 11th ASIAN Conference on Environment-Behaviour Studies (AcE-Bs2023) ,Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, Malaysia, E-BPJ 8(25), Jul 2023 (pp.37-43)
- M. Mat-Nor vd., Physiological and Psychological Effects of Listening To Holy Quran Recitation in the Intensive Care Unit Patients: A Systematic Review. Published in IIUM Medical Journal Malaysia 2019, Medicine, Psychology, IIUM Medical Journal Malaysia. DOI:10.31436/imjm.v18i1.224
- https://www.health.harvard.edu/blog/is-crying-good-for-you-2021030122020
- Cross, M. vd., (2022). How and why could smiling influence physical health? A conceptual review. Health Psychology Review, 17(2), 321–343. https://doi.org/10.1080/17437199.2022.2052740
- Lewis vd., The physiology of singing and implications for ‘Singing for Lung Health’ as a therapy for individuals with chronic obstructive pulmonary disease. BMJ Open Respir Res. 2021 Nov;8(1):e000996. doi: 10.1136/bmjresp-2021-000996.
- Kang, Jing vd., A Review of the Physiological Effects and Mechanisms of Singing Journal of Voice, Volume 32, Issue 4, 390 – 395
- Edwards MK, Loprinzi PD. Experimental effects of brief, single bouts of walking and meditation on mood profile in young adults.Health Promot Perspect. 2018;8(3):171-178. doi: 10.15171/hpp.2018.23.
- Lee LL vd., Walking for hypertension. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Feb 24;2(2):CD008823. doi: 10.1002/14651858.CD008823.pub2.
- Thomas R, Kenfield SA, Yanagisawa Y, Newton RU. Why exercise has a crucial role in cancer prevention, risk reduction and improved outcomes. Br Med Bull. 2021 Sep 10;139(1):100-119. doi: 10.1093/bmb/ldab019.