Cep telefonları, özellikle ülkemizde çok yaygın olarak kullanılan yirminci yüzyılın harika buluşlarından birisi.
Bizim gibi bazı “kıdemli”lerin direnmesine rağmen, yaşlısı-genci hemen her Türk insanının “vazgeçilmezleri” haline gelmiş olan cep telefonları, pek çok imkanı bir arada sunan bir cihaz olduğu için gençlerin, hatta çocukların yaygın olarak kullanılıdığı bir “vazgeçilmez” olmuştur. Anne-babalar istese de istemese de çocuklarına bu “harika” oyuncakları almak zorunda kalmaktadırlar. Peki bu “alet” insan sağlığı açısından bir risk taşımakta mıdır?
Diğer bir soru şekli ile soruyu tekrarlarsak, cep telefonlarında kullanılan dalga boyundaki radyasyonun sperm DNA muhteviyatı üzerine zararlı etkisi var mıdır? Bu sorunun cevabına bir grup araştırıcı “evet” demektedir. Zira mobil telefonlarda kullanılan radyo dalgalarının farelerdeki etkilerinin incelendiği bir araştırmanın ilk bulgularına göre, sperm DNA muhteviyatında, kontrollere göre önemli oranda hasar saptanmıştır. Bu tür radyasyon belki kullanan kişi için doğrudan doğruya etkili olmayacak, fakat o kişinin doğacak çocukları üzerinde etkili olabilecektir.
International Journal of Andrology dergisinde yayımlanan bir araştırmada (New Scient, 185 (2487): 13, 2005) 22 fare, 900 megahertz radyasyona bir hafta süre ile günde 12 saat maruz bırakılmışlar. Vücut ağırlığının her kilogramı için 90 miliwatlık bir radyasyon miktarı hesaplanmış olup aslında bu miktar pek çok kişinin bir günde aldığı radyasyondan çok düşüktür. Daha sonra araştırma ve kontrol gruplarının sperm DNA’ları kantitatif PCR denen duyarlı bir yöntemle incelenmiş; araştırma grubundaki DNA hasarı kontrol grubuna göre önemli oranda fazla çıkmıştır.
Cep telefonlarının bu etkisi kesinleşmiş olsa bile spermin kalıtsal yapısı üzerine sigara ve diğer toksik maddelerden daha fazla olmayacağı da belirtilmektedir.
Ayrıca, mikrodalgaların insan sağlığı üzerine etkilerini araştıran gruplar, mobil telefonlardaki radyasyonun zararlı olabileceği fikrine katılmamaktadırlar.
Diğer taraftan, bir başka gerçek de radyo dalgalarının canlı dokular üzerine ısı etkisinin dışında pek çok zararlı etkisinin olabileceğine dair sayısız araştırma olmasına karşın, bunların hiç birinin bağımsız araştırıcılar tarafından doğrulanmamış olmasıdır.
Şimdi bu açıklamadan sonra bizim önerimiz ise; radyo dalgalarının insan sağlığı üzerine gerçek etkisi ya da etkisizliği ortaya konuncaya kadar, mobil telefonlarının hiç değilse kullanma şekline dikkat edilmesi gerektiği hususudur.
Yeni bir konuda buluşuncaya kadar esen kalın, sağlıklı kalın.