– Çocuklarımızın eğitimi, ülkemizin geleceği için çok önemli değil mi?
-Ne diyorsun, tabii ki öyle. Pek çoğumuz daha iyi eğitim alsınlar diye, dişimizden, tırnağımızdan fedakarlık ederek onları daha iyi okullara gönderiyoruz. -Neden? -Zira, genel kanaat, bakanlık okullarında iyi eğitim verilmiyor da ondan. Sınıflar çok kalabalık, okullar yetersiz, öğretmenler çaresiz durumda vs vs.
Dert çok, derman arayan ise, yok denecek kadar az.
OECD, pek çok ülkede, 2000 yılından beri her üç yılda bir, 15 yaşındaki gençlere bir anket sınav uyguluyor. PISA adını veriyorlar. PISA’nın açılımı: Programme for International Student Assessment.
Ben bunları, 2012 sınavları verileriyle birlikte, ‘Eğitimiz ve PISA Sınavları’ başlığıyla 9.ocak. 2017 tarihli Medimagazin’de sizlerle paylaşmıştım. O tarihlerde, 2015 PISA verileri, henüz açıklanmamıştı. Son yapılan sınav olan 2015 verileri yeni açıklandı
Sınavda ülkemizin durumu, hiç de parlak görünmüyor.
Sınava katılan ülke sayısı : 72.
29 milyon 15 yaş öğrencisini temsilen, toplam olarak, dünyadan 540.000 öğrenci katılmış.
Fen alanında: ülkeler arasında, Singapur en başta. Fende en üst düzey öğrencilerin toplama olan oranı, OECD ortalaması % 8, Singapur’da ise % 24
Okuma becerileri alanı : Ülkemiz, 2012 den 18 puan gerileyerek 428 puanla 51. olmuş. Matematikte: 50. sıradayız
OECD ortalaması ….. 490
Türkiye ortalaması …. 420 puan
Gelin, 2012 ile 2015 sınavlarında aldığımız puanları, tablo ile karşılaştıralım :
2012 2015
Matematik 448 420
Fen 463 425
Okuma 475 428
Gerçek şu: Yıllar içinde, daha da gerilere düşmüşüz ! Her üç alanda da geçebildiğimiz ülkeler, sadece: Lübnan, Dominik, Katar, Gürcistan, Trinidad Tobago
Peki, Singapur neden bukadar başarılı ? Singapur, bağımsızlığını 1965 te kazanmış bir ülke. Singapur Ulusal Eğitim Enstitüsü kurucularından, ‘Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Prof Sing Kong Lee şöyle özetliyor :
Singapurdaki öğretmenler, üniversite mezunları arasında, en başarılı % 5 lik dilimden seçiliyor !! Bizimkiler kaçıncı dilimden öğretmen oluyorlar diye, bizdeki duruma bakın bakalım.
PISA 2015 e ülkemizden , 61 ilden, 187 okuldan, 5.895 öğrenci katılmış. Öğrenciler, soruları tamamen bilgisayar ortamında yanıtlamışlardır.
PISA 2015 te, En iyi Ülkeler:Singapur, Japonya, Estonya, Tayvan-Çin ve Finlandiya
Ülkemiz öğrencilerine bir bakalım: 72 ülke arasında,
2015 de, Fen de 52. Matematik ve Okumada 50. olmuşuz,
Üst düzey performans : OECD, % 15.3 Türkiye’de % 1.6
Düşük düzey beceri düzeyi: OECD, % 8, Türkiye’de % 38
Uluslararası bir toplantıda, Türk delegesi, -‘bizim eğitim sistemini nasıl buluyorsunuz’ diye Japon delegesine soruyor.
Japon, – ‘sizde eğitim çok kötü, zira sizin çocuklarda ruh yok’ diyor, ve anlatıyor. –Biz, ilk okula başlayan çocuklarımızı, önce en modern fabrikalarımıza götürüp, onlara Japon mucizesini anlatırız. Daha sonra da Hiroşima’ya götürüp, onlara – işte çalışmazsanız sonunuz böyle olur diyerek, Japon ruhunu ve ne yapmaları gerektiğini açıkça belletiriz- diyor.
Çocuklarımızın eğitimi, bir yerde çeliğe su vermeye benzer. Eğer çeliğe, suyu iyi vermezseniz, ileride çelik, ya kıvrılır, ya da kırılır. Olayın özeti budur.
PISA’daki rezalet durumumuz ortada.
Bizim öğrencilik yıllarımızda, sabahları heyecanla okuduğumuz, Türküm, doğruyum, çalışkanım diye başlayan bir andımız vardı, sonunda onu bile kaldırdılar.
Bakanlıktaki Milli eğitimcilerimiz, ne yapıyorlar acaba? Bu işe nasıl çözüm arıyorlar, eğitimdeki başarısızlığımızı nasıl düzeltecekler? Çocuklarımıza nasıl ruh verecekler? Benim, sade bir vatandaş olarak, merakım işte budur.
– Geç bunları hocam, bizim kafamızı da bozma, çay getir Zühtü.