Korunma tedaviden daha iyidir
COVID-19 salgınının tıbbi derslerinden en önemlisi, güçlü önlemleri erken uygulamanın, enfekte kişileri olabildiğince hızlı bir şekilde tespit, izole etmenin ve temasları izlemenin önemidir.
COVID-19’un aile hekimliği, halk sağlığı üzerindeki en büyük etkisinin, insanların hasta olmadan sağlığının koruma yoluyla hastalıkların önlenmesi olduğunu unutmamalıyız.
Tıp eğitimi kavramı olarak sürveyans, verilerin sürekli toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi, bu analizler ile sağlığın geliştirilmesi,
16-17. yüzyılda Londra’da veba salgını sırasında ilk defa kullanılan “SURVEYANS” günümüze kadar geçerliliğini asla yitirmeyen tıbbi bir yöntemdir.
Bu nedenle salgınların hastaneler, yoğun bakımlar ile kontrol altına alınabilmesi, sağlık politikalarının yapısına uygun değildir.
Sağlığın sosyal belirleyicileri
Pandemi, sağlık hizmeti sunumunun kırılganlığını ve sağlığın sosyal belirleyicilerinin önemi vurguladı. COVID-19 sadece hekimlere, sağlık çalışanlarına değil herkese sadece virüsün biyolojik etkileri açısından değil, aynı zamanda sosyal izolasyon, sosyo-ekonomik savunmasızlık ve eşzamanlı kronik hastalıklar açısından da beslenme alışkanlıkları bozukluğu, her yaştan nüfusun ve nitelikli yaşlanmayan insanların savunmasızlığını hatırlatmaktadır.
İşte bu nedenle sağlığın sosyal belirliyecileri açısından, tüm sağlık hizmet başvuruları birinci basamak yolu ile yapıldığı takdirde her hastanın takibi, riskleri, hastalık, salgın yönetimi yapılabilir hale gelecektir.
Sağlık Sistemleri açısından düşünmek
COVID-19, birinci basamakta salgınların yönetilebileceğinin değerini vurguladı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruma, teşhis, tedavi takip odaklı sistem düşüncesi özellikle sağlık hizmetlerini yönetme, finanse etmeyi odaklayacaktır.
Pandemi sırasında meydana gelen kamu ve özel sistemlerin geçici olarak başarılı bir şekilde birleştirilmesi, gelecekte sistemler arasında daha fazla simbiyotik işbirliği olasılığını artıracaktır.
Sağlık iş gücümüzün ruh sağlığı nasıl etkilendi?
Pandemi sırasında sağlık hizmeti sunmanın ağırlığı tıbbi iş gücünün omuzlarına düştüğü için, sağlık profesyonellerinin ruh sağlığına destek sağlayacak proaktif yanıtlara ihtiyaç vardır.
Bu salgından çıkarılacak bir başka ders de doktorların ve diğer bakım veren sağlık personelini ruh sağlığını desteklemektir.