Rhesus makakları üzerinde yapılan yeni araştırmalar, koronavirüsün erkek genital sistemindeki dokuyu enfekte edebileceğini gösteriyor. Bulgular, bazı Covid hastaları tarafından bildirilen erektil disfonksiyon gibi semptomların, hastalığa sıklıkla eşlik eden iltihaplanma veya ateşten değil, doğrudan virüsten kaynaklanabileceğini düşündürmektedir.
Dr. Hope, makalenin sadece üç maymundaki bulgulara dayandığını, ancak bulguların tutarlı olduğunu söyledi. Çalışma henüz bir dergide yayınlanmak üzere hakem incelemesinden geçmedi fakat bioRxiv sitesinde yayınlandı.
Söz konusu araştırma Louisiana’daki Tulane Ulusal Primat Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dr. Hope, araştırmacıların maymunlarda düşük testosteron seviyeleri, düşük sperm sayısı, ağrı veya cinsel işlev bozukluğu gibi erkek genital sisteminin viral enfeksiyonuna karşılık gelen semptomları olup olmadığını bilmediklerini söyledi.
Çalışmalar, koronavirüs bulaşmış erkeklerin yaklaşık yüzde 10 ila 20’sinde erkek genital sistem işlev bozukluğuna bağlı semptomlar olduğunu bildirdi.
Virüs bulaşmış erkeklerin, uzun süreli Covid’in bir göstergesi olduğuna inanılan erektil disfonksiyon geliştirme olasılığı diğerlerine göre üç ila altı kat daha fazladır.
Hastalar ayrıca testis ağrısı, azalmış sperm sayısı ve azalmış sperm kalitesi, azalmış doğurganlık ve hipogonadizm gibi semptomlar bildirmiştir; bu durumda testislerin yetersiz miktarda testosteron üretmesi, düşük cinsel dürtü, cinsel işlev bozukluğu ve doğurganlığın azalmasına neden olur.
Dr. Hope, diğer virüslerin doğurganlığı etkilediği biliniyor. Kabakulak, kısırlığa neden olduğu için tarihsel olarak en ünlüsüdür” dedi. “Zika virüsü testislere gider ve testisleri enfekte eder ve Ebola da bunu yapabilir.”
Dr. Hope, bir koronavirüs enfeksiyonundan sonra erkeklerin sadece küçük bir kısmı bu tür komplikasyonlar yaşasa bile, pandemi sonrasında milyonlarca kişinin cinsel ve üreme sağlığında bozulma yaşayabileceği konusunda uyardı, çünkü virüs dünya çapında çok sayıda insanı enfekte etti.
Erkekleri aşı olmaya ve cinsel veya üreme sağlıklarıyla ilgili endişeleri varsa tıbbi değerlendirmeye almaya çağırdı.
Yeni çalışmada kullanılan pozitron emisyon tomografisi teknolojisi, canlı bir hayvanda koronavirüs enfeksiyon bölgelerini belirlemek için tasarlandı. Teknoloji, bir hayvanın tekrar tekrar, ardışık olarak taranmasını mümkün kılıyor, virüsün vücutta nasıl çalıştığını ve nasıl temizlendiğini takip ediyor.
Dr. Hope, bazı bilim adamlarının varsaydığı gibi, testislerin koronavirüs için bir rezervuar olup olmadığını belirlemeyi planlıyor. Ayrıca virüsün dişi üreme sisteminde dokuyu enfekte edip etmediğine de bakacak.