Sosyal medyada yer alan Yer Bilimleri ile ilgili bilimsel olmayan, tamamen hayal ürünü, peri masalı video, yazı, yorum ve diğer ne olduğu belirsiz şeylere ben çok gülüyorum. Tamamen bilim dışı olan bu sosyal medya ürünleri birer rant kapısı haline gelmiştir.
Esasında bu kişiler yetersiz bilgi birikimleri ile sosyal medyada sadece ve sadece bilgi kirliliğine sebep oluyorlar. Bu konular hakkında bilgisi olmayan kişilere göre ise sözde kamu görevi yapıyorlar. Kitleleri aydınlatıyorlar. Yani birer aydın kişiler. Saçmalıkları ve uydurdukları arasında hiç bir bağlantı olmayan kelimelerle bilim adamlarına kafa tutuyorlar. “Bilim bu kadar da ucuz değil” diyorlar.
Aslında tam da kendilerini tarif ediyorlar. Gülüp geçiyorum. Çünkü:
- Bu gibi cahil kişilerle tartışsan kazanmazsın.
- Bir delinin kuyuya attığı taşı kırk akıllı çıkaramaz.
- O kadar boş zamanım yok.
Bu sahada kimler var kimler. Sıradan insanlar, kahinler, sırf merak ettiği için bir şeyler okuyup ahkam kesenler, Astrologlar, Makro Turizm uzmanları…
Bu insanlar sırf daha fazla izlenmek, hatta alay edilmek üzere yazılı ve görsel medyada kendilerine yer buluyorlar. Sosyal medya platformlarında neredeyse her gün video yayınlıyorlar, tahmin yapıyorlar, ülkeye korku ve paranoya pompalıyorlar.
Bu saha çok geniş: Su arayanlar, Define arayanlar, uydudan lahit/mezar bulanlar, Deprem tahmini yapanlar, Frekanslı alan tarayanlar, daha neler neler. Ben sizlere çubukla su arayanlardan örnekler sunacağım:
Çubukla Su Arama
Bu kendini bilmezler, bakır çubukla su arıyorlar. Garanti veriyorlar. Bunlar profesyonel su ölçümcü arkadaşlar. Suyu bulunca, durduğu yerde uygun adım marşla derinliğini tespit ediyorlar. Aşağı mahalleye yetecek kadar su buluyorlar. Hem de cereyansız, abuk gubuksuz. Allah razı olsun tornacı dayıdan. Artık tecrübe kazanmışlar. Derinlik bilgisi veriyorlar. Nevşehir’de, göbek gibi volkanik tepede 240 metrede su bulabiliyorlar. Teknolojinin artık yetersiz kaldığı yerlerde bu dayılar su bulma garantisi veriyorlar.
Türkiye’nin her tarafına gidiyorlar. Allah’ın kanunu ile çubuktaki bilgisayar faaliyete geçiyor. Yıllardır köyünün sularına bakıyorlar. Çatal çubukla yer altı kaynaklarını bulan dahi var. Kendisine bu ilham çomak hareket edince 25 yaşında mezbahanede gelmiş. Elindeki çomakla köyün damarını bulunca cereyan çarpmış gibi kolları uyuşuyor. Su neredeyse 50, 70, 100 metreden kendine çekiyor. Dayı yapmıyor. Çubuk yapıyor.
Ceviz adam ise içi boş bakır klima boruları ile insanların manyetik durumlarına göre suyu buluyor. Herkeste olmuyor. Ama insanların %50 sinden fazlasında bakır klima borusu çalışıyor. Yer altındaki suları buluyor. Ancak derinliğini, metresini bilemiyor. Ama suyun derinliğini hisseden ayrı uzmanlar da var.
Bu çubuklar suyun yanında bazı madenleri de gösteriyor. Her derde deva bakır klima çubukları. Bakır çubukla suyu bulup çatal dut çubuğu ile de teyit ediyor.
Egeli Gara H. herkesi hayrete düşüren yöntemiyle su buluyor. Köyünde su olmayınca araştırıp, taraştırıp köyüne su bulmak için bu işe soyunmuş. Verdiği kuyulardan boş çıkmamış. Ülkede gitmediği yer yok. Her yerde su buluyor. Noterden sözleşme dahi yapıyor. Gittiği yerde su garantisi veriyor. Sözünün arkasında.
Aslında ilk başlarda bu çubuklara kendisi de inanmamış. Ancak çubuklar kendisinde de dönünce inanmaya başlamış. Suyun üzerinde çubuğun dönmesi için dut çubuğunu germek önemli.
Bir adım ötede yok, bir adım solda çubuk su gösteriyor. Sondaj önerdi Gara H. 30 metre derinlik geçildi hala su yok.
Su Bulan Adam
Su bulma konusunda tüm Türkiye’de tanınan fenomen isim toprakları suyla buluşturuyor. Tek umut su bulan adam. “Burada su yok” denen yerde su buluyor. Metrede %30 yanılma payı olan su bulan adam sondajcının bulamadığı suyu buluyor.
10 kat bakır tel, 10 kat ikili çelik telden oluşan Alüminyum çubuk suyun üzerinde cana geliyor. Ş. abi dağın tepesinde su buluyor. Su arayanlar Ş. K. abiyi bulsunlar. Çünkü bilim, tecrübe, yetenek kendisindeki enerjiyle birleşerek su buluyor. Başlangıçta dut ağacı ile başlamış.
Elin adamının aya gittiği, bu teknoloji ortamında çubukla su bulunacağına önce kendisi de inanmamış. Ancak başkasındaki enerjinin 10 katının kendisinde olduğunu keşfedince Ş. abi artık inanmaya başlamış. Mühendis kadar bilgisi var. Lakabı Rektör.
Şimdi denizdeki tuzlu suyu, sıcak suyu, memba suyunu, acı suyu buluyor. Nerden gelip nereye gittiğini biliyor. Bunlar Ş. abiye ayrı ayrı tepki veriyor. Ona göre çubukta maharet yok. Kendisiyle alakalı bir durum. Oğlunda yok, sadece kendisinde var.
Açıktaki su, deniz olsun, göl olsun, Nil Nehri olsun, Amazon olsun kendisine tepki vermiyor. Tepki vermesi için ya kapalı alanda olacak, ya basınçlı alanda olacak, yada yerin altında olacak. Yerin 700-800 metre altındaki su kendisine tepki verir. Suyun debisini biliyor, derinlik verme şansı yok.
Damacana ağzı açıkken abime tepki vermiyor, kapalı iken veriyor.
Yok artık. Doğalgazın dahi nerden çıktığını buluyor.
Çok gülüyorum çok. Ağlanacak halimize…
5 yorum
Bu konu şarlatanlığa müsait. Kabul.
Vaktiniz olmadığı için seyredememiş olabilirsiniz.
Russel Crove’un oynadığı ve yönetmenliğini yapığı “The Water Diviner” filmini izlemenizi tavsiye ederim. “Aya giderken” bu türden işleri meslek olarak yapanları varmış. (Yabancılar yapıyorsa okeydir Dusty)
“Su Bulucu” olmak dünyanın her yerinde bazı özel kişilerin yaptığı bir meslek. “Su Bulucu” olanlar da “fenomen” adamlar.
Yaptığı meslekler, şarlatanlığa müsait kabul.
Ancak Dünya’nın her bölgesindeki ‘cahil halk’ ‘su bulucu’lara itibar ediyor ise, Bilim İnsanı olarak “vardır bir Hikmet”i deyip araştırmalıyız gülmeden önce…
Vardır bir Hikmet’i.
Meslekten olanlar ile su bulucuların isabet oranı nedir acaba?
Bu arada yapılmış böyle bir bilimsel çalışma var mı diye literatüre baktınız mı?
Hemen her şeyi kabullerimize uymuyor diye ret etmek bilimsel kimliğimize yakışmaz.
Evren bey,
O filmi izledim.
Yapılanlarda ben herhangi bir “Hikmet” göremedim. Görenlere bir şey diyemem.
Ancak, yurt dışında daha önce vardır bir hikmeti diyen Psikolog bir uzman bilimsel olarak bunların yaptıklarında başarı oranını %10 olarak tespit etmiştir (videoların bağlantı adresleri aşağıdadır).
Bu oran sizin, bizim veya herhangi birinin şurda su var diyerek yapacağı tahmin ile aynı.
Son olarak, Türkiyede insanların kendilerini rezil etme özgürlüğü var.
Benim bu yapılanlara verdiğim tepki ise diğer insanların verdiği tepkilerden çok farklı değil.
Selam ve sevgilerimle,
Dawkins debunks dowsing —–> https://youtu.be/_VAasVXtCOI
How can people believe dowsing is real —–> https://youtu.be/FftjV7idYLc
Nafiz Bey. Nazik cevabınız için teşekkür ederim.
Bu cevabım ile; “su bulucu”lar değil, “hikmet” savunulmaktadır.
Teknolojinin hayatımıza aşırı katılımı her şeyimizi tanzim eder hale geldi. Zihin’lerimizi de…
Desem ki Fethiyeli Salih Amca; Ağustos ayının 12 günü kendini dağlara ovalara vurur, taşı, toprağı, dalı inceler gelir ve önümüzdeki 1 yılın hava tahmin raporunu verir. Tahminleri de Meteorolojiden isabetli çıkar.
Teknolojik yanımız; içinden güler. “-Olur mu canım öyle şey, En isabetli meteorolojik tahmin 5 günlük tahmindir. Tutma oranı da %80 dir.
Fethiyeli Salih Amca; fıtraten bize bahşedilmiş “Örüntü Algısı Okuma” yeteneğini geliştirmiş, 12 günlük “tabiatı ziyaret etme” seansları ve tabiatta karşılaştığı örüntüleri okumaları sonrasında 1 yıllık hava tahminlerini başarı ile yapar hale gelmiş ve şimdi rahmetli olmuş köylü bir amcamız(dı)…
“Su Bulucu”lar da, acaba Fethiyeli Salih Amca gibi, “Örüntü Algısını Okuma” becerisini geliştirmiş kişiler olabilir mi?
Çin yazılı kaynakları 3200 öncesinde, “su bulucu”ların varlığından haber veriyor. (Anekdot bilgi)
Bu sebep ile “eller aya” giderken, su bulucuların bir nevi aşağılanmasına gönlüm razı olmadı. Avukatları imişim gibi yazdım.
Teknoloji; fıtraten bize bahşedilen, yeteneklerimizi, melekelerimizi kullanmamızı engelleyip, bahşedilen yeteneklerimizin melekelerimizin körelmesine mi sebep oluyor?
Toplumlarımızda tek tük kalmış, “Fenomen” kişilerin, (yani örüntü algısını okuma becerisini henüz yitirmemiş kişilerin) “katili acaba teknoloji mi, teknolojiperverliğimiz mi?
(Amacım polemik oluşturmak değil ama You- Tube adresini verdiğiniz videoda ki kişinin yaptığı çalışma şimdiki bilimsel kabullerimize uygun değil.
Yerli su bulucu videoları gibi “şarlatanlık” içeriyor.
Yerleşik bilimsel kabullere göre; bu kişinin en 40 kişiden oluşan 3 grubu 120 ‘denek’i olmalı idi.
1. Grup; Video çeken su bulduğunu iddia edenler.
2. grup Video çekmeyen ancak halk arasında su bulmakla maruf kişiler.
3. Grup plasebo grup. Su bulma iddiası olmayan grup.
Bulgular; bu konuda araştırma yapan diğer grupların bulguları ile karşılaştırılmalı idi. )
Google Akademik’te de su bulucular için yazılmış makaleler var.
https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=water+diviners&oq=water+diviner
Örüntü Algısı için Makale adresi
https://www.sinancanan.net/zihnimizin-gizli-hazinelerinden-bir-numune-oruntu-algisi/
Saygılarımla
Evren bey,
Asıl ben verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Çinden verdiğiniz örneğe ek olarak bizim yer bilim kitaplarında özellikle maden arama ile ilgili olanlarda, bu işin tarihi perspektifi anlatılırken çubukla altın arayanlardan bahsedilir ve bilinen bir resmi de örnek olarak konulur.
Fethiyeli Salih amca (Allah rahmet etsin) gibi niceleri var. Amcalar yanında teyzeler, nineler, dedeler var. Hava tahminleri yapıyorlar. Tarihin derinliklerinden gelmiş bilgileri ile genelde de yanılmıyorlar. Ancak bu kişiler bu durumlarından rant elde etmiyorlar.
İnternette gezinen videoların neredeyse tamamı rant ve para peşinde koşan kişilere ait. Bahse konu bu kişiler kadim Çin bilgisinden de bihaberler.
O nedenle bu kişilerin yaptıkları tamamen bilgi kirliliği; tahminleri de sadece ve sadece rastlantı (başarı oranları %10). Hatta bu tahminlerin gerçekleşme oranı sizin, benim yada herhangi bir kişinin yapacağı tahminlere eşit.
Örnek olarak sunduğum videolar da bu gerçeği ortaya koyuyor. Her ne kadar siz şarlatanlık olarak görseniz dahi. Yukarıda bahsettiğiniz yöntem uygulansa dahi bu durum şu an için değişmeyecektir.
Son olarak Google scholarda bahsettiğiniz yayınların folklorik olarak böyle bir olgunun mevcudiyetinin olduğuna dair yapılmış olduklarını gördüm.
Ben de yazdıklarınızı polemik olarak görmediğimden size cevap yazıyorum.
Selam ve sevgilerimle,
Merhaba diyerek söze başlarsak su bulan şahıslar hakkında söylenenlere katılmıyorum sebebi jeoloji mühendisi bir yerde su yok derken bir vatandaş çubuk veya dal parçası ile burda su var deyip yapılan sondaj sonrası su çıkıyor ise bununda araştırılması gerekir