Bir işi kotarırken önemli parametreler nelerdir?
Programlama,
Planlama,
Organizasyon,
Koordinasyon,
“Cumhuriyet Mitingi”ne baktığımızda; programlama, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak uzun süredir hazırlıkları tamamlanmış bir “akademik disiplin” titizliğiyle örülerek dizayn edilmiştir. Programın hazırlık ve tamamlanma sürecinde, “Cumhuriyeti koruma” hassasiyeti gösteren ve ideolojisini üstlenen tüm kesimler bulunmuşlardır (Program: Bir düzene ve belirli koşullara göre yapılacak eylemlerin, işlemlerin tümü).
Planlama açısından “miting”e baktığımızda, zamanlama, katılım, mesaj ve hedefe ulaşma açısından kusursuz sayılabilecek bir “kantiteye” sahip… (Planlama: Belirli bir zaman içinde ulaşılacak hedefleri belirleyen ekonomik ve toplumsal program).
Organizasyon, profesyonelce, her ayrıntısı düşünülerek “kitap gibi” bir çalışma… Askeri tatbikatlar ancak, bu kadar düzenli olabilir (Organizasyon: Düzenlemek eylemi).
Ve koordinasyon…
Doğrusu, bütün son gelişmeleri dikkate alan bir koordinasyon bilinci… Sayın Dışişleri Bakanı ABD’ye gidiyor, siyasi görüşmeler yapıyor. Ardından Sayın Genelkurmay Başkanı ABD’ye gidiyor askeri görüşmeleri yapıyor.
Bir çelişki!
Devleti yönetenler demokrasilerde sivil hükümetlerse, siyasi iradeyi temsil edenler dış politikada son görüşmeyi yaparlar. Önceki görüşmeler hazırlık aşamalarıdır. Sayın Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye döndükten sonra görüşmelerde rahatlatıcı izlenimler edinmediği sinyallerini vermişti. Son basın toplantısında Barzani’nin açıklamalarına atıfta bulunarak “Söyleyene değil, söyletene bakarım” diyerek ABD’yi yeniden tanıdığını yansıtan ifadelerde bulunmuştur.
Ve Sayın Genelkurmay Başkanı Kuzey Irak’a girmenin mesajını net olarak vermiştir. Bu mesajdan sonra seçilecek Cumhurbaşkanı kim olursa olsun ABD’nin tutumu değişmedikçe Sayın Genelkurmay Başkanınının mesajıyla örtüşen eyleme başkomutanlık yapmak zorunda kalacaktır.
Aksi takdirde halkla bütünleşen Genelkurmayla çelişkili ilişkiler sürecektir.
Diğer yandan Sayın Cumhurbaşkanının Harp Akademilerindeki “Veda konuşmasında”ki “Cumhuriyetin tehlikede oluşu” mesajı ve sayın YÖK Başkanının “Rektörler Komitesi” toplantısı sonucu, “Anayasayı zorlayan” mesajları, Cumhuriyet mitinginin koordinasyonunun da yüksek puan alan bir emek ürünü olduğunu gösteriyor.
Cumhuriyet mitingi, halk ve devlet bütünlüğü mesajı vermeye çalışan (milli kimlik+devlet kimliği) bir gösteri.
Cumhuriyet, siyasal egemenliği elinde tutan halkın iradesini yansıtır.
Demokrasi, siyasal denetimi elinde tutan halkın iradesini yansıtır.
Hiçbir miting halkın tümünü temsil etmez.
Sadece bir konuya dikkat çeker.