Bilindiği gibi Darüşşafaka Eğitim Kurumu, Darüşşafaka Derneği tarafından “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonunu gerçekleştirmek amacıyla babası vefat etmiş maddi durumu iyi olmayan erkek çocuklara eğitim sağlamak amacıyla 1873 yılında İstanbul’da kurulmuş ilk parasız yatılı okuldur. Okul şu anda annesini ya babasını ya da anne-babasını kaybetmiş kız ve erkek çocuklara kapılarını açmış ve günün gereksinimlerine uygun özel eğitim vermeyi sürdürmektedir. Öğrencilerin tüm eğitim giderleri kurum ve münferit bağışçılar tarafından karşılanmaktadır.
Darüşşafaka, 65 yaşını tamamlamış olan bağışçılarının, her türlü gereksinimlerinin Darüşşafaka’ya ait rezidanslarda karşılanacağına dair noter huzurunda imzalanan sözleşme ile garanti altına alınmaktadır. Bağışçının Hastalığı halinde özel bakım gerektiğinde ise Darüşşafaka Özel Bakım Ünitesinde kendisine özel bakım verilmektedir. İşte bu ünitede belki de dünyada ilk kez görevli tüm çalışanlar ve bu ünitede bakım almış bir bağışçı Özel Bakım Ünitesi Müdürü Dr. Can Bostancı başkanlığında toplanarak karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşmışlardır. Toplantı, özel bakım ünitesi ekip elemanlarının ekip içindeki rolü ve hastanın sağlığına kavuşmasındaki önemi; hasta özel bakım odasının hasta gereksinimlerine göre hazırlanması ve hastanın odasına alıştırılması; ekip üyeleri tarafından hastaya empati yapılması ve hasta çevresinin ona göre düzenlenmesi ve ekip üyelerinin mezun oldukları okullar arası eğitim eksikliklerinin giderilmesi amacıyla yapılmış ve o sırada görev başında olan görevliler hariç tüm üyeler toplantıya katılmış ve katkıda bulunmuşlardır.
Ekip üyelerinin temel özellikleri; insani değerlerinin yüksek olması ve eğitimdeki eksikliklerinin farkında, öğrenmeye açık ve bilgi paylaşımına hazır olmaları şeklinde özetlenebilir. Grubun diğer bir özeliği ise ulaştıkları başarı duygusunu kendilerini motive etmede kullanabilmeleri ve yeni bir güne dinç ve güler yüzle başlamayı becerebilmeleridir. Tıbbi bilgilerin hekimler tarafından tazelendiği eğitim toplantıları da ekip tarafından hasta bakımında bilinçli olarak değerlendirilmektedir. Bu tür etkinliklerin sürekliliğini koruyacağı ve Darüşşafaka’nın yaşlıları barındırdığı rezidanslarında çalışanlara, özellikle yaşlılara ve hastalara yaklaşımda örnek olmayı sürdüreceği umulmaktadır.