Bilindiği gibi Darüşşafaka 1863 yılında “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesi ile yola çıkmış, belirlediği değerlerden sapmadan adını daima zirvede tutmayı başarmıştır. Amacını sadece bağışlarla gerçekleştiren bu Cemiyet, kendisine eğitimde destek veren bağışçıların gönenci için bazı girişimlerde de bulunmuş ve bu atılımıyla da ülkemizde olduğu gibi belki de dünyada ilk ve tek olma ayrıcalığını elde etmiştir. Amacını gerçekleştirmek için de, bağışçıların bir kereye mahsus olmak üzere ödedikleri ücretle her türlü gereksinimlerinin karşılanabileceği “rezidans” tabir edilen konutlar oluşturmuştur. Doğal olarak bu konutlarda da Darüşşafaka’nın eğitim kurumlarında olduğu gibi yine Darüşşafaka ruhu ve felsefesi ile tutarlı hizmet sunulması ve Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında olduğu gibi tüm hizmetlerin ve etkinliklerin “insan” odaklı olması beklenilmektedir. Bu beklentilerin karşılanması, hem üyelere her yönden hak ettikleri hizmetlerin sunulması hem de Darüşşafaka’nın uzun yıllar korumayı başardığı saygınlığını sürdürmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.
Hizmetlerin, üyelere vaat edilen nicelik ve nitelikte ve belirli standartlar düzeyinde sunulmasında rezidans yöneticisi en önemli konumdadır. Bu husus sözleşmede de belirtilmiş ve buna ilişkin yönetici görev ve sorumluluklarına yer verilmiştir. Yönetici, hizmet sunmakla yükümlü olduğu “görevlerini” üyelerden aldığı “geri bildirimle” eksiksiz yerine getirmek için görevlerine ilişkin “sorumluluklarının” bilincinde olmak ve “yetkilerini” yerinde kullanmakla yükümlüdür. Yönetici, bağışçı ve Darüşşafaka arasında yapılmış olan sözleşmelerde bağışçılara vaat edilen hizmetlere ve olanaklara ilişkin görevlerini yerine getirirken, aynı zamanda çalışanlara iyi örnek olma zorunluluğunu da taşımaktadır.
Rezidanslarda her bir üyenin her yönden çok iyi tanınması ve fiziksel ve psikolojik gereksinimlerinin isabetli saptanması, rezidansta verilecek hizmetlerin bütünlüğü ve her bir üyeye eşit ulaştırılmasında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Bu husus aynı zamanda, üyelerin geçmiş yaşantılarına ve alışkanlıklarına “saygı” gösterilmesi yönünden de önemlidir. Bunun için bir yandan hizmet sunumunda eşitlik ilkesine uymaya özen gösterilirken, diğer yandan üyelerin özellikleri dikkate alınır. Bu amaçla “üye profili” adı altında toplanan bilgiler ekiple paylaşılır. Ancak bilgilerin doğru yorumlanmasına, doğru kişilerle paylaşılmasına ve üye mahremiyetine saygı gösterilmesine azami dikkat gösterilir.
Rezidanslarda görevli yöneticilerin Darüşşafaka ruhuna yakışır biçimde performans gösterebilmeleri için öncelikle Cemiyet’in kuruluş felsefesini; aynı zamanda rezidansların amacını, sözleşmeyi ve kendi “görev, yetki ve sorumluluklarını” çok iyi bilmeleri ve tüm eylemlerini buna göre sergilemeleri esastır. Yönetici ayrıca insan; insan davranışları; yaşlı insan; yaşlı insanın gereksinimleri, tepkileri ve yaşlılığın getirdiği sorunları çok iyi bilmelidir. Bu bilgiler yöneticiyi, rezidansta verilecek hizmetlerin planlanması, planın başarılı uygulanmasında gereksinim duyulan koşul, olanak ve ekipmanın sağlanmasında etkili ve yetkin kılar.
Yöneticiler çalışma saatlerinin büyük bir bölümünü sorun çözme ve iletişimle geçirirler. Yöneticinin başarısı bu iki alandaki becerisi ile çok yakından ilişkilidir. Bu yüzden yönetici, “bilimsel sorun çözme yöntemi”ni çok iyi bilmeli, bu yolla sorunun gerçek nedenini bulmalı ve çözüm eylemlerini buna göre devreye sokmalıdır. Aksi halde isabetsiz kararlar beraberinde pek çok sorunu getirdiği gibi, zaman, enerji ve para kaybına da neden olarak gerçek sorunu kronikleştirebilmektedir. Bu, rezidanslar için de geçerlidir.
İletişim; yönetimin en önemli aracıdır denilebilir. Bu nedenle yönetici, iletişimi çok iyi bilmeli ve etkileşimlerinde iletişim kurallarına aynen uymalıdır. Bu bağlamda yönetici, yaşlılarla iletişimde “Yaşlıdır; duymaz, anlamaz, söyledikleri yanlıştır, unutur” gibi önyargılarla iletişime girme yerine, yaşlıyı iyi dinleyerek, dinlediklerini doğru anladığından emin olarak ve isabetli yorumlar yaparak ve uygun geribildirimler vererek “saygılı” bir yaklaşımla, iletişimini sürdürmelidir. Bunlara dikkat edilmemesi yöneticiye başarısızlık getirir.
Yöneticiler okulda edindikleri bilgileri taze tutmak, yönetiminden sorumlu oldukları alanlardaki son gelişmeleri izlemek ve bunları kendi uygulamalarına entegre edebilmek için günün belirli saatlerini okumaya ayırmak zorundadırlar. Aynı zorunluluk rezidans yöneticileri için de geçerlidir. Aksi halde sözleşmede belirtilen “çağdaş” sözcüğü hiçbir anlam taşımayacaktır.