Diş hekimliği; hekimlik bilgi ve becerileri yanı sıra sanatsal ve teknolojiye duyulan gereksinim boyutları ile çok yönlü bir meslektir. Tedavi için kullanılan alet ve malzemelerin çeşitliliği ve incelikleri gözönüne alındığında, hekime zaman kazandırma ile birlikte hasta konforunu da artırma potansiyelini barındırır. Bu nedenle sunulan sağlık hizmetinin kalitesini de doğrudan etkileyebilmektedir. Dental sektörde özellikle son yıllarda ivmelenen materyal ve laboratuvar teknolojilerindeki gelişmeler; hekime tedavi süresinde kısalma, standart sağlık hizmeti sağlayabilme gibi avantajlar sunmaktadır. Geliştirilen ağız içi optik tarayıcılar ile hastaların konforu giderek artmaktadır. Laboratuvara ulaşan veri akışının hızlı olması ile üretim de hızlanmıştır. Ayrıca, özellikle bilgisayar (CAD/CAM) ve lazer teknolojileri kullanarak yapılan laboratuvar üretimleri ile çalışanların sağlığının da korunması sevindirici bir başka boyutudur. Önceleri dental teknisyenlerde sıklıkla rastlanan kronik solunum yolu rahatsızlıklarının da yakın gelecekte bu şekilde ortadan kalkacağı öngörülebilir. Özellikle laboratuvarlarda tüketilen materyallerin formları da değişmekte olduğundan standardizasyonu sağlanan cihazlarla üretimleri sırasında da daha az harcama yapılmakta, ekonomik ve ekolojik yararlar da sağlamaktadır.
Diş hekimliğinde dijital devrimin yanı sıra adeziv teknolojide de gelişmeler olmuştur. Bunların bazıları; yeni dolgu materyalleri, çürük saptama yöntemleri, 3-boyutlu görüntüleme teknikleri, ağız içi lezyonlarda erken tanıya yardımcı cihazlar, dental implantlar, kemik benzeri materyaller ile cerrahi ilerlemeler, optik tarayıcılar ve operasyon mikroskopları gibi teknolojik gelişmeler ile hastalara daha öngörülebilir tedavi hizmetleri sunmaya yardımcı yöntemlerdir. Teknolojik ilerlemelerin arkasında yer alan itici güç, daha etkili, verimli ve konforlu üst düzey dental tedavilerin sağlanma isteğidir. Bu ilerlemeler, hekime ağız içindeki farklı durumlarda hastalıkları önleyici, tanıya yardımcı ve/veya etkin olarak tedavi edici kolaylıklar sağlamaktadır.
Hastaların yaşamsal konforlarını artırmaya yönelik yeni gelişen dental alanlar, genel tıpta da olduğu gibi minimal girişimsel diş hekimliği, sedasyona dayalı diş hekimliği ve spor diş hekimliğidir. Fakültelerimize sağlanacak destekler ile tüm bu gelişmelerin topluma daha hızlı ulaşması; sunulan tedavi hizmetlerinin kalite ve çeşitliliğini de artıracaktır.