Son zamanlarda yapılan diş hekimliği kongrelerinde bazı hızlı değişimler göze çarpmaktadır. Görünen o ki, kişiler artık reklama dayalı pazarlama tekniklerinin tuzaklarına kapılmamakta; diş hekimliğinin tıbbi ve etik yönleriyle daha fazla ilgilenerek bu yönde tedavilerini ve hastalara yaklaşımlarını yönlendirmeye çalışmaktadırlar.
Bu durum; verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini de en üst düzeye taşıma isteğini beraberinde getirmektedir. Bu yolda hekimlere yardımcı olacak çok sayıda ve her an gelişen bilgisayar teknolojileri destek vermektedir. Bu anlamda otomasyon; standart, kaliteli ve ön görülebilir tedavi seçeneklerinin ve hasta-hekim memnuniyetinin artmasını da sağlamıştır.
Örneğin; hekim ve hastanın daha az yorularak ve daha kısa sürede en üst nitelikte sağlık hizmeti almasını kolaylaştıran dental mikroskoplar, bilgisayar destekli tasarım ve üretim yöntemleri ve hızla gelişen yazılım programları, ağız içi kayıtlar ve arşiv sistemleri, dental fotoğrafçılık gibi çok yönlü ilerlemelerin son dönem bilimsel toplantı ve kongrelerde sıklıkla ön plana çıkmakta olduğu gözlenmektedir.
Yapılan tartışmalarda öne çıkan konu; sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırmaya yönelik her türlü ekipman yatırımının boşa çıkmayacağı; kısa sürede hem hekimin çalışma hayatı ve sağlık hizmeti sunuculuk süresinin uzamasına katkı sağlayacağı hem de lisans ve lisansüstü düzeyde alınan mesleki eğitimin, ulusal görev bilinci ile kaliteli geri dönüşler sağlaması gerektiği üzerinde durulmasıdır. Bu anlamda hekimin kendine, hastasına ve ülkesine karşı sorumlulukları olduğu söylenebilir.
İçinde bulunduğu koşullarda en iyi sağlık hizmetini sunmakla yükümlü olan bizlere bu süreçte eşlik eden teknolojik gelişmeler, mesleğimizi daha motive ve inançlı sürdürmemiz için gereksinim duyduğumuz desteği sağlamaktadır. Bu anlayışın yaygınlaşması için sıkça ve sayıları her gün artan kongre ve sergilerde, bu teknolojileri kullanan hekimler, deneyimlerini ve önerilerini paylaşarak meslektaşlarımızı cesaretlendirmekte; sağlıklı bilgi akışı ve paylaşımında bulunarak ‘’iyi kullanıcı’’lar olma yolunda bizleri aydınlatmaktadırlar. Bu şekilde paylaşıldıkça çoğalan bilgi ve deneyimler, kaliteli sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasına ön ayak olmaktadır.
Bu sürecin başlaması bizlere ve hastalarımıza neler getirecektir?
Öncelikle hastalar mekanize olan teknolojiler ile standart, öngörülebilir ve optimum materyal ve üretim kalitesi ile garantili sağlık hizmeti alabilecektir. Hekim açısından ise hastalarına uzun dönemde sorunsuz tedaviler sağlayacak olan standardize materyaller ve üretime yapılan yatırım, geleceklerine yapılan bir yatırımdır. Yurt genelinde uzun erimli sağlık hizmeti sunmak, kısa sürede olan geri dönüşlerin, hasta dolaşımındaki sıklıkların ve hastane ile kliniklerdeki yığılmaların önüne geçilmesini, bu anlamda zaman, enerji ve ekonomik kayıpların da azalmasını sağlayacaktır.
Teknolojik gelişmeler ile tedavi hizmetlerine geçiş ilk aşamalarda zor görünse de, alışkanlıklarımızı değiştirerek, var olan tedavi anlayışımızla optimize materyaller ve teknikleri birleştirebilirsek hem kendimiz hem de hastalarımız için büyük kolaylıklar edinmiş olacağız.