Diş hekimliği, bilgi, beceri ve öngörünün yanı sıra sanatsal yaklaşımı da içeren bir bölümdür. Restoratif diş hekimliğinde hastalara yalnızca işlev değil, estetik konfor da sağlama sorumluluğu, günümüzde tercih edilen materyaller ve sistemleri de etkilemektedir.
Materyal ve teknolojik gelişimlere paralel olarak kullandığımız dental ekipman yelpazesi de genişlemiş, sunulan sağlık hizmetinin kalitesi artmıştır. Gelişmeler sadece insan (hekim) faktörüyle sınırlı kalmamakta, bilgisayar desteği ile insana bağlı hata payı minimuma indirilerek zamandan, iş gücünden ve malzemeden kazanılmaktadır.
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD-CAM), diş hekimliğinde otuz yıldır kullanılmakla birlikte, ancak son gelişmelerle ülkemizde yeni sayılabilecek kullanım alanı bulmuştur. Hastalarımız internet ve medya aracılığı ile bilgilenmekte ve bu tür tedavi yaklaşımlarını hekimlerinden talep etmektedir. Bu teknoloji ile hastaya en aza indirgenmiş hata ile tek seansta prefabrike estetik materyaller ile restorasyon üretilip teslim edilebilmektedir. Çağımızın bir gereği olarak bu tür modern tedavi yaklaşımlarının diş hekimliği eğitim-öğretim programlarına alınmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ancak sadece kuramsal kavramlarla aktarılmaya çalışılan bilgi unutulmaya mahkûmdur, bu nedenle bu ekipmanın eğitimin en yaygın sunulduğu fakültelerimize sağlanması bir zorunlu sorumluluk haline gelmiştir.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, bu hizmeti belirli sayıda gerçekleştirmiş olan diğer diş hekimliği fakültelerimiz ile birlikte bu kazancın gururunu duymaktadır. Hastalarımıza önceleri dişler kesilerek sadece yapıştırıcı ile tutunabilen kaplama türünde restorasyonlar yapılabilirken, bugün en üst kalitede prefabrike materyaller, bilgisayar program desteği ve hazırlama ünitesi ile dişi tamamen kesmeden dişe kimyasal olarak maksimum tutunabilen estetik, koruyucu ve sağlam restorasyonlar yapılabilmektedir. Hastanın hekime geldiği gün dişini kazanarak aynı seansta gidebilmesi konforu da hasta ve hekim memnuniyetini arttırmaktadır.Bunun yanı sıra hastaya olası final tedavi şekli bilgisayar ortamında sanal olarak gösterilebilmekte, hastanın beklentileri ve hekimin sunabilecekleri tartışılabilmekte ve tedavi planı sürprizlere olasılık bırakmadan, hekim-hasta güven ilişkisi pekişerek yapılabilmektedir.Ayrıca laboratuvara bağlı hatalar, zaman kaybı da bu yöntemle kolayca aşılabilmektedir. Oral implantoloji alanında da görüntüleme, tedavi planı ve uygulama açısından da CAD/CAM teknolojisi kolaylıklar sağlamaktadır.
Gelecek; insan iş gücünün fizik anlamdan çok mental yönde daha verimli kullanılabileceği ve hataların en aza indirgendiği bilgisayar ve otomasyon destekli “akıllı sistemler” kurulması ile şekillenecek gibi görünmektedir